Ιωάννα Παπαδημητρίου| prlogos.gr

10 στα 10 η ρύπανση στους Αναργύρους,9 στη Μελίτη, 8 στην Πτολεμαΐδα, 7 στην Φλώρινα, 6 στον Φιλώτα με τη μέση τιμή αιωρούμενων σωματιδίων να ξεπερνά κατά πολύ το όριο των 50 τα mg/m3. Την Παρασκευή τα αιωρούμενα σωματίδια έφτασαν σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos μέχρι και τα 143 mg/m3 στο σταθμό της Πτολεμαΐδας με 89 mg/m3 μέση τιμή, ενώ ανάλογα κυμάνθηκαν και οι σταθμοί σε Μελίτη και Φλώρινα με μέση τιμή 81 mg/m3 ,και 69 mg/m3 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το ΚΕ.ΠΕ. βασική αιτία θεωρείται η καύση καλαμιών από την περιοχή της Πτολεμαΐδας ως τον Φιλώτα, η οποία έχει θέση στα όρια του συναγερμού μια ολόκληρη περιοχή. Ακόμα δεν έχει βγει επίσημη ανακοίνωση για προληπτικά μέτρα, αλλά σίγουρα η έκθεση σε μολυσμένες περιοχές προκαλεί προβλήματα σε ευαίσθητα άτομα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες καλό είναι να προβούν σε ελέγχους τόσο για την καύση των καλαμιών , όσο και για την καύση του ξυλοκάρβουνου επιβάλλοντας πρόστιμα. Η καύση ορυκτών απαγορεύεται για την θέρμανση και αποτελεί μεγάλη περιβαλλοντική βόμβα βυθίζοντας στην αιθαλομίχλη μια μεγάλη περιοχή της Φλώρινας και της Κοζάνης.
Ιωάννα Παπαδημητρίου| prlogos.gr