Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο σημερινό φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 2854/10.01.2020 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, μας μεταφέρει στο έτος 1925 μέρες Χριστουγέννων όπου οι ανταλλαγές ευχών τότε μέσω ευχετήριων καρτών ήταν μέγιστο γεγονός μεταξύ οικογενειών ,φίλων.

Ας δούμε λοιπόν τι μας περιγράφει για την φωτογραφία αυτή :


«ΚΑΛΩΣ ΜΑΣ ΗΛΘΕΝ Ο ΝΕΟΣ ΧΡΟΝΟΣ» - 1925

Οι ευχετήριες κάρτες αποτελούν πλέον μια γλυκιά ανάμνηση. Η εξέλιξη της τεχνολογίας (τηλεφωνικό δίκτυο) τις περιόρισε στην αρχή και στην συνέχεια (κινητή τηλεφωνία, κοινωνικά δίκτυα) τις εξοβέλισε.
Η επιλογή των ευχετήριων καρτών, ιδιαίτερα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είχε την δική της ιεροτελεστία. Ανάλογα με τον παραλήπτη και η θεματολογία, όλες όμως να αποπνέουν αισθήματα αγάπης και ανθρώπινης ζεστασιάς. Και οι ταχυδρόμοι αναλάμβαναν να παραδώσουν έγκαιρα την αλληλογραφία των αγαπημένων προσώπων κάτω από οποιοσδήποτε συνθήκες.

Η καλαίσθητη κάρτα του ΠΑΡΑΘΥΡΟΥ μας, με την παρέα των παιδιών, σύμβολο νεότητας, δεν συμπλήρωσε έναν αιώνα παρά μόνο 95 χρόνια!!!

Τους «Αδελφούς Λάκη (Νικόλαο), Νίδα (Λεωνίδα) και Αριστείδην Μπόσδου», «Είς Φλώριναν» είχε αποδέκτες η ευχετήρια κάρτα που ταχυδρομήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 28 Δεκεμβρίου 1924 και, με καλλιγραφικά γράμματα, εύχεται «Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα το Νέο Έτος 1925».