Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020


Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο σημερινό φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 2853/27.12.2019 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, μας μεταφέρει στο έτος 1962 και στην πισίνα όπισθεν της Γεωργική Σχολής όπου τότε επί σειρά ετών ήταν ο χώρος της τελετής των Θεοφανείων

Ας δούμε λοιπόν τι μας περιγράφει για την φωτογραφία αυτή :

 ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΙΣΙΝΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Η πισίνα στην Γεωργική Σχολή, που άρχισε να λειτουργεί το καλοκαίρι του 1961, υπήρξε επί σειρά ετών ο χώρος της τελετής των Θεοφανείων με την κατάδυση του Σταυρού και τον Αγιασμό των υδάτων. Από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου ξεκινούσε η πομπή και οι πιστοί, όχι μόνο της ενορίας αλλά και από άλλες ενορίες της πόλης αλλά και επισκέπτες, κατέκλυζαν τους γύρω από την πισίνα χώρους.

Στην φωτογραφία μας, η οποία τοποθετείται ανάμεσα στα έτη 1962 - 1964, διακρίνεται  ο εφημέριος του Αγίου Νικολάου παπα-Ανδρέας Τούλιος καθώς και ο τότε Δήμαρχος Φλώρινας Γεώργιος Θεοδοσίου (σκυφτός δίπλα στον παπα-Ανδρέα)  μεταξύ των πολλών πιστών που παρακολουθούσαν την τελετή. Επίσης, και δύο νεαροί Φλωρινιώτες που «έπεσαν» για τον Σταυρό και την ευλογία αψηφώντας το κρύο. Στον εορτασμό συμμετείχε και η φιλαρμονική του Δήμου που έδινε επισημότητα στην τελετή.

Η τελετή των Θεοφανείων στον Άγιο Νικόλαο προηγείτο χρονικά του Αγίου Παντελεήμονα ώστε οι πιστοί να προλάβουν και την τελετή του Μητροπολιτικού Ναού.

Η φωτογραφία μας έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική ενημερωτική ιστοσελίδα florinα past που επιμελείται ο εκπαιδευτικός Σπύρος Παπαχαρίσης.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολίασε και εσύ για το θέμα αυτό ......!!!!!!!!

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.