Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο σημερινό φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 2853/27.12.2019 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, μας μεταφέρει στο έτος 1962 και στην πισίνα όπισθεν της Γεωργική Σχολής όπου τότε επί σειρά ετών ήταν ο χώρος της τελετής των Θεοφανείων

Ας δούμε λοιπόν τι μας περιγράφει για την φωτογραφία αυτή :

 ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΙΣΙΝΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Η πισίνα στην Γεωργική Σχολή, που άρχισε να λειτουργεί το καλοκαίρι του 1961, υπήρξε επί σειρά ετών ο χώρος της τελετής των Θεοφανείων με την κατάδυση του Σταυρού και τον Αγιασμό των υδάτων. Από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου ξεκινούσε η πομπή και οι πιστοί, όχι μόνο της ενορίας αλλά και από άλλες ενορίες της πόλης αλλά και επισκέπτες, κατέκλυζαν τους γύρω από την πισίνα χώρους.

Στην φωτογραφία μας, η οποία τοποθετείται ανάμεσα στα έτη 1962 - 1964, διακρίνεται  ο εφημέριος του Αγίου Νικολάου παπα-Ανδρέας Τούλιος καθώς και ο τότε Δήμαρχος Φλώρινας Γεώργιος Θεοδοσίου (σκυφτός δίπλα στον παπα-Ανδρέα)  μεταξύ των πολλών πιστών που παρακολουθούσαν την τελετή. Επίσης, και δύο νεαροί Φλωρινιώτες που «έπεσαν» για τον Σταυρό και την ευλογία αψηφώντας το κρύο. Στον εορτασμό συμμετείχε και η φιλαρμονική του Δήμου που έδινε επισημότητα στην τελετή.

Η τελετή των Θεοφανείων στον Άγιο Νικόλαο προηγείτο χρονικά του Αγίου Παντελεήμονα ώστε οι πιστοί να προλάβουν και την τελετή του Μητροπολιτικού Ναού.

Η φωτογραφία μας έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική ενημερωτική ιστοσελίδα florinα past που επιμελείται ο εκπαιδευτικός Σπύρος Παπαχαρίσης.