Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο σημερινό φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 2856/24.01.2020 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, μας μεταφέρει στο έτος 1993 οπού γνωστοί φυσιολάτρες μέλη του Φ.Ο.Ο.Φ ευρισκόμενοι στο καταφύγιο στην θέση «Παλιοχώρι» έκοψαν την πατροπαράδοτη ορειβατική βασιλόπιτα τους..
Ας δούμε λοιπόν τι μας περιγράφει για την φωτογραφία αυτή :

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ Φ.Ο.Ο.Φ. – «ΠΑΛΙΟΧΩΡΙ» - 
31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1993

Το καταφύγιο του Φ.Ο.Ο.Φ. στην θέση «Παλιοχώρι» κατασκευάστηκε με πολύ μεράκι και προσωπική εργασία των μελών του. Η αγάπη τους για την Φλωρινιώτικη φύση και η διάθεση προσφοράς στον ορειβάτη, που θέλει να περπατήσει στα βουνά μας, ήταν το κίνητρο για την δημιουργία ενός χώρου ανάπαυσης και διανυκτέρευσης. Με πολλή χαρά και ικανοποίηση καμάρωσαν το καταφύγιο όταν αποπερατώθηκε το 1977. Και αποτέλεσε τον χώρο όπου ορειβάτες και φίλοι του Φ.Ο.Ο.Φ. έκοβαν την βασιλόπιτα. Ανεξαρτήτως καιρού, με ηλιοφάνεια ή συννεφιά, με χιόνια και παγωνιά, ανηφόριζαν για την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα.

Το καταφύγιο κατά καιρούς έχει λεηλατηθεί αλλά, πάλι με την φροντίδα των μελών του, έχει αποκατασταθεί. Και το Δ.Σ. του Φ.Ο.Ο.Φ., κατά την φετινή κοπή της βασιλόπιτας, παρουσίασε τα σχέδια για την ανακαίνιση και αναβάθμιση του.

Στην φωτογραφία μας, από την βασιλόπιτα του 1993 διακρίνονται από αριστερά (όρθιοι) Νικόλαος Μόδεστος, Μιχάλης Κεραμιτσής, Νικόλαος Κωνσταντινίδης, Γιάννης Γαβριηλίδης (στο βάθος), Μενέλαος Καλυβιάνος, Σταύρος Στυλιάδης, Ακύλας Μήτκας, (καθήμενοι) Αναστάσιος Βασιλειάδης, Ερμιόνη Πέπη-Βασιλειάδου και Θεόδωρος Πέπης.