Ιωάννα Παπαδημητρίου | prlogos.gr

Μετά από εισήγηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρου Θεοδουλίδη η Σύγκλητος αποφάσισε κάθε έτος να μετακινούνται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μέλη ΔΕΠ σε ποσοστό 1% επί του συνόλου των υπηρετούντων στο Ίδρυμα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του prlogos.
Συγκεκριμένα στις 19 Δεκεμβρίου 2019 η Σύγκλητος συνηγόρησε θετικά για τις μετακινήσεις και τη μεταφορά της πίστωσης της θέσης δύο καθηγητών. Με ψήφους 13 υπέρ- 9 κατά επέτρεψε δύο εξωτερικές μετακινήσειςτης κ. Σοφίας Αυγητίδου και της κ. Ιφιγένειας Βαμβακίδου, Καθηγητριών Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, προς το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής και το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. αντίστοιχα.

Επίσης αποφάσισε για τις εξωτερικές μετακινήσεις άλλων τριών καθηγητών του Τμήματος Νηπιαγωγών και ενός από το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης με τη διαδικασία αποδέσμευσης τον Ιούνιο του 2020 και το 2021 γενικά για τους δύο υπόλοιπους .Δηλαδή με απλά λόγια επιτρέπουμε τις μετακινήσεις πέντε καθηγητών από το Τμήμα Νηπιαγωγών της Φλώρινας και ενός από το Δημοτικής Εκπαίδευσης χάνοντας πιστώσεις 23.000 ευρώ για κάθε μέλος ΔΕΠ. Με τη διαφορά ότι η φωτογραφική διάταξη Γαβρόγλου για τις μετακινήσεις πιθανότατα να μην ισχύει από το 2020, άρα το ενδιαφέρον εστιάζεται στις δύο μετακινήσεις της κ. Σοφίας Αυγητίδου, συζύγου του πρώην Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας κ. Γιώργου Αγγελόπουλου και της κ. Ιφιγένειας Βαμβακίδου.

Ενστάσεις για την αποδυνάμωση της Σχολής ακούστηκαν από μέλη της Συγκλήτου λόγω και του μεγάλο αριθμού των ατόμων που αποχωρούν .Για κάποιους το ίδρυμα έχει μεγαλώσει με τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας , για κάποιους άλλους τα μέλη ΔΕΠ είναι πολύ λίγα. Ο ίδιος πάντως ο πρύτανης στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης είχε αναφέρει ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει έναν από τους χειρότερους δείκτες σε αντιστοιχία καθηγητών -φοιτητών στην χώρα. « Για 22 τμήματα υπάρχουν μόνο 190 καθηγητές» είχε αναφέρει και τώρα 188 μέχρι να ακολουθήσουν οι επόμενες μετακινήσεις. «29 νέες θέσεις καθηγητών προσαρτήθηκαν στο ίδρυμα, αλλά οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες στα νέα τμήματα» τόνιζε.

Για παρατυπία και παράβαση του νόμου έκανε λόγο άλλο μέλος τη Συγκλήτου , διότι στη συνεδρίαση του Τμήματος Νηπιαγωγών συμμετείχαν οι εν λόγω δύο καθηγήτριες χωρίς να αποχωρήσουν ως όφειλαν ώστε να υπάρχει αμεροληψία στην ψήφο. Επίσης δεν έχει αρθεί η προηγούμενη απόφαση της Συγκλήτου σύμφωνα με την οποία η μετακίνηση καθηγητών γίνεται μόνο στην περίπτωση που θα τα Ιδρύματα υποδοχής εγκρίνουν τη διάθεση της απαραίτητης πίστωσης. Μάλιστα ζητήθηκε η γνώμη του νομικού συμβούλου του Πανεπιστημίου .

Το Πανεπιστήμιο με αυτές τις πρακτικές και εξοφλώντας γραμμάτια είναι αδύνατον να σταθεί στο ύψος του σε μια περίοδο που η τοπική κοινωνία το έχει ανάγκη για να βρει νέες κατευθύνσεις. Αλήθεια ποια η θέση του Υπουργείου Παιδείας, των τοπικών βουλευτών και δημάρχων;

Ιωάννα Παπαδημητρίου 
prlogos.gr