Μια γιορτή που τείνει να γίνει θεσμός είναι πια το Πρεσπιώτικο Καρναβάλι, το οποίο για δεύτερη χρονιά φέτος διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πρεσπιωτών σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λευκώνα. Τα νέα παιδιά της Πρέσπας ενώνουν τις δυνάμεις τους και με τη στήριξη του προγράμματος Poliprespa, το οποίο υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και συνδιοργανωτή τον Δήμο Πρεσπών στήνουν μια διήμερη γιορτή γεμάτη κέφι, μουσική και παράδοση μέσα σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο!

Την Κυριακή 1 Μαρτίου το Πρεσπιώτικο Καρναβάλι θα παρελάσει στο χωριό Ψαράδες. Οι ομάδες των καρναβαλιστών, που αποτελούνται κυρίως από μαθητές και νέους της περιοχής, ντύνονται θέματα επίκαιρα και σατυρικά με στόχο να κερδίσουν το 1ο βραβείο μεταμφίεσης. Στις 11 το πρωί η γιορτινή πομπή θα παρελάσει κατά μήκος του κεντρικού πεζοδρόμου του χωριού, όπου θα στηθεί πάρτυ με Dj, χορό και ποτό. Εκεί θα καεί και ο καρνάβαλος-έκπληξη, φτιαγμένος από τις ίδιες τις ομάδες.

Το χωριό Ψαράδες είναι παραδοσιακός οικισμός με αξιόλογα δείγματα λιθόκτιστης και πλινθόκτιστης μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Είναι επίσης και το μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Mεγάλης Πρέσπας. Με τουριστική υποδομή και όμορφη θέα στη λίμνη, συγκεντρώνει πάντα ένα μεγάλο μέρος επισκεπτών, οι οποίοι φέτος εκτός από την ξεχωριστή ατμόσφαιρα στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον, θα έχουν τη χαρά να παρακολουθήσουν και το Πρεσπιώτικο Καρναβάλι στον πεζόδρομο του χωριού.

Την Καθαρή Δευτέρα στην τοποθεσία «παλιά Πλαζ Κούλας» ανάμεσα στη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι θα γιορτάσουν τα Κούλουμα με ντόπιους και επισκέπτες, προσφέροντας σαρακοστιανά εδέσματα, φασολάδα και κρασί. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να πετάξουν τον χαρταετό τους δίπλα στη Μεγάλη Πρέσπα με ασφάλεια και άνεση, αφού δεν υπάρχουν καλώδια, δέντρα και ψηλή βλάστηση και να δοκιμάσουν το μοναδικό φασόλι Πρεσπών στην παραδοσιακή φασολάδα. Υπό τους ήχους της τοπικής μπάντας πνευστών «Presband» και με φόντο το μοναδικής ομορφιάς τοπίο της Πρέσπας, ο φετινός χαρταετός και η διάθεσή μας θα πετάξει πολύ ψηλά!

Το εορταστικό διήμερο διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πρεσπιωτών με τη συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Λευκώνα, του Δήμου Πρεσπών, της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και με τη στήριξη του προγράμματος Poliprespa, δωρεάς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Πληροφορίες: 

Μάνος Δημητρόπουλος, 6980561366 (Πολιτιστικός Σύλλογος Πρεσπιωτών)
Ζένια Αναστασιάδου, 6944783768 (Συντονίστρια πολιτιστικών δράσεων Poliprespa)