Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο σημερινό φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 2858/7.02.2020 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, μας μεταφέρει στο έτος 1948 μήνα Δεκέμβριο δύο μήνες πριν την επίθεση της 12 Φεβρουαρίου ..

Ας δούμε λοιπόν τι μας περιγράφει για την φωτογραφία αυτή :



ΕΜΨΥΧΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1948

Η πατρίδα μας, αμέσως μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, αντί για τον δρόμο της ανόρθωσης και της ανάπτυξης, οδηγήθηκε σε έναν ξενοκίνητο αδελφοκτόνο αγώνα που άφησε ανεξίτηλα στίγματα στην ιστορία αλλά και στις ψυχές των Ελλήνων. Η περιοχή μας πλήρωσε βαρύ τίμημα, ιδιαίτερα τα χωριά της υπαίθρου, ενώ στη Πρέσπα διαδραματίστηκε η τελική φάση των πολεμικών επιχειρήσεων.

Η Φλώρινα δέχθηκε την επίθεση την 12η Φεβρουαρίου του 1949 με απώτερο στόχο την κατάληψη και ανακήρυξη της ως πρωτεύουσας κράτους με κομμουνιστική κυριαρχία. Όμως η σθεναρή αντίσταση των στρατιωτών, που υπερασπίστηκαν ηρωικά την πόλη μας με την καθοριστική συνδρομή των κατοίκων της πόλης και των γύρω χωριών, απέτρεψε την εγκαθίδρυση του κράτους που σχεδίαζε η κομμουνιστική ηγεσία. Η Μάχη της Φλωρίνης ήταν η αρχή του τέλους της εμφύλιας σύρραξης.

Άγρυπνοι φρουροί της πόλης ήταν τα στρατευμένα νιάτα που επάνδρωναν τα φυλάκια της πόλης. Και οι Φλωρινιώτες, με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν, προσέτρεχαν αρωγοί στις ανάγκες των στρατιωτών. Σημαντική υπήρξε και η δράση εκείνη την περίοδο των Προσκόπων και των Οδηγών που με αυταπάρνηση συμμετείχαν στον αγώνα για την δημοκρατία. Στο πλαίσιο των δράσεων τους είχαν εντάξει και την ψυχαγωγία των στρατιωτών πραγματοποιώντας επισκέψεις στις Μονάδες και τα φυλάκια.

Από μία τέτοια επίσκεψη είναι και η φωτογραφία μας. Ήταν Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 1948, δύο μήνες περίπου πριν την επίθεση στην Φλώρινα. Σημειώνει ο Θεόδωρος Βόσδου στο πίσω μέρος της φωτογραφίας: «Επί τη Αγία Βαρβάρα, προστάτιδος του πυροβολικού, μετά την δοξολογίαν και την δεξίωσιν, γενομένων στο 104 Σ.Π.Π. ήτοι Ε΄ Δημοτικόν, πάνω σ΄ ένα πεδινό πυροβόλο».

Στην φωτογραφία αναγνωρίστηκαν οι οδηγοί Αλίκη Βόσδου - Λουκίδου, Άννα Μιχαηλίδου, Αθηνά Ζάρου, Βούλα Λούστα, Πετρούλα Βόσδου - Βεγήρη, Χρύσα Βόσδου - Μήτκα, Ρένα Χασοπούλου, Όλγα Γιαννοπούλου, Αλίκη Οψειρέτη (όλες με τις στολές τους) και οι πρόσκοποι Ακύλας Μήτκας, Νικόλαος Γιαννάκης και Θεόδωρος Βόσδου (γονατιστός).