Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο σημερινό φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 2859/14.02.2020 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, μας μεταφέρει στο έτος 1962 και συγκεκριμένα στις 18 Νοεμβρίου 1962 οπού τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του φυσιολατρικού περιπτέρου από τον αείμνηστο Ηλία Βυζάντη .

Ας δούμε λοιπόν τι μας περιγράφει για την φωτογραφία αυτή :

60 ΧΡΟΝΙΑ Φ.Ο.Ο.Φ.

28 Φεβρουαρίου 1960 υπογράφηκε και σφραγίστηκε από το Πρωτοδικείο Φλώρινας η ίδρυση του Φυσιολατρικού Ορειβατικού Ομίλου Φλώρινας, του γνωστού σε όλους τους Φλωρινιώτες Φ.Ο.Ο.Φ..

18 Νοεμβρίου 1962 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του φυσιολατρικού περιπτέρου στην θέση «Βράχος του Λύγκου», στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα, όπως μας πληροφορεί η ΦΩΝΗ στο φύλλο 37 της 24ης Νοεμβρίου 1962. Ήταν αποτέλεσμα της επιμονής των μελών του νεοϊδρυθέντος Ομίλου αλλά κυρίως της αναγνώρισης της κοινωφελούς δράσης τους. Την πρόθεση κατασκευής του περιπτέρου εξετίμησε ο αείμνηστος φαρμακοποιός Μιχαήλ Δοσίου και προσέφερε δωρεάν το οικόπεδο. Και ο Φ.Ο.Ο.Φ. σε αναγνώριση της προσφοράς ανακήρυξε, με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου τον Ιούλιο του 1962, τον Μιχαήλ Δοσίου Ευεργέτη.

Κατά την θεμελίωση μίλησαν ο Νομάρχης Μάτσος, ο πρόεδρος του Φ.Ο.Ο.Φ. Αναστάσιος Γκώγκος ενώ η αντιπρόεδρος Μπέτυ Μπαζοπούλου παρέδωσε στον μαθητή γυμνασίου Στυλιανό Αγακίδη 500 δραχμές και δύο βιβλία, καθώς πρώτευσε σε διαγωνισμό έκθεσης με φυσιολατρικό θέμα.

Την αρχιτεκτονική μελέτη εκπόνησε ο μηχανικός Γεώργιος Σπυριδάκης.

Στα θεμέλια του κτιρίου τοποθετήθηκε το σήμα του Φ.Ο.Ο.Φ., που φιλοτέχνησε ο πρωτεργάτης της ίδρυσης και πρώτος πρόεδρος Ηλίας Βυζάντης και παριστά τις δύο κορυφές του Βιτσίου.

Αλήθεια, ποιος Φλωρινιώτης δεν έχει περπατήσει από τα μονοπάτια για να φτάσει στο Φ.Ο.Ο.Φ. και να απολαύσει την θέα της πόλης και του κάμπου;
Η φωτογραφία προέρχεται από το ιστορικό αρχείο Φ.Ο.Ο.Φ. και ευχαριστούμε τον γενικό γραμματέα του Κοσμά Ρούφα.