To Σάββατο 8/2/2020 με πρωτοβουλία του βουλευτή της Π.Ε Φλώρινας κ. Γιάννη Αντωνιάδη , πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Αμυνταίου , ευρεία σύσκεψη φορέων , παρουσία του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, του υφυπουργού Ενέργειας κ. Γεράσιμου Θωμά, του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ κ. Γεωργίου Στάσση και εξειδικευμένων τεχνοκρατών και επιστημόνων.

Στη σύσκεψη προσκλήθηκαν οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών φορτηγών που δραστηριοποιούνται στη ΔΕΗ , οι τοπικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την ΔΕΗ, οι πρόεδροι των πληττόμενων τοπικών κοινοτήτων Αναργύρων κ. Γεώργιος Τσισμαλίδης , Βαλτονέρων κ. Κωνσταντίνος Μελισσανίδης , Μελίτης κ. Αθανάσιος Ουρούμης και Αχλάδας κ. Πέτρος Αντωνιαδης.

Επίσης λόγω αρμοδιότητας του κ. Υπουργού κληθήκαν και οι εκπρόσωποι των δασικών συνεταιρισμών καθώς και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την χορήγηση καυσόξυλων στους κατοίκους , από τους οποίους παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Τ.Κ. Λεχόβου κ. Βαγγέλης Στεφανίδης , ο πρόεδρος της Τ.Κ. Α.Υδρούσας κ. Παντελής Κατσούτας και ο πρόεδρος της Τ.Κ Υδρούσας κ. Γιάννης Στεφανίδης.

Δεν προσκλήθηκαν στην σύσκεψη εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ κ Β΄ βαθμού ( Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.α ) διότι την ίδια ακριβώς ημέρα διεξαγόταν στην Πτολεμαϊδα , η ημερίδα του ΥΠΕΝ για την απολιγνιτοποίηση, στην οποία είχε προγραμματιστεί να μιλήσουν όλοι οι αιρετοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης , παρουσία των υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη και Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη και λόγω του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος του κ. Υπουργού, ο οποίος ήθελε να ακούσει τις απόψεις των άμεσα πληττομένων και των ανθρώπων της παραγωγής. Στην σύσκεψη ακούστηκαν όλες οι απόψεις των παραβρισκόμενων φορέων και οι προβληματισμοί για την επόμενη μέρα. Ο κ. Υπουργός άκουσε με μεγάλη προσοχή όλους τους ομιλητές και στη συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις τους . Δεσμεύτηκε για την συχνή επικοινωνία και ενημέρωση των φορέων για τις ενέργειες που έχουν προγραμματιστεί από την πολιτική ηγεσία. Τόνισε εμφατικά πως όλα όσα θα γίνουν στην περιοχή θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τον βουλευτή, τους θεσμικούς φορείς, την τοπική κοινωνία και τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και δεσμεύτηκε για αναπτυξιακά κίνητρα στους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται στην περιοχή έτσι ώστε η μετάβαση στην μεταλιγνιτική περίοδο να γίνει με τους καλύτερους όρους για την τοπική κοινωνία.

Όσο αφορά τα θέματα των δασικών συνεταιρισμών ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με τους εκπροσώπους των δασικών συνεταιρισμών προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ενώ χαρακτήρισε απόλυτα δίκαιο το αίτημα των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων για την έγκαιρη χορήγηση των καυσόξυλων και την αύξηση της ποσότητας που δίνεται και υποσχέθηκε να δει το θέμα ο ίδιος προσωπικά.

Τέλος ο κ. Υπουργός εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του για την συνεργασία του με τον βουλευτή κ. Γιάννη Αντωνιάδη καθώς και για τον δημιουργικό και ουσιαστικό διάλογο που πραγματοποιήθηκε .

Ο κ. βουλευτής ευχαριστεί θερμά όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και με την παρουσία τους βοήθησαν στην διεξαγωγή ενός πολιτισμένου και γόνιμου διαλόγου. Οι σύγχρονες προκλήσεις απαιτούν από τους θεσμικούς εκπροσώπους και την τοπική κοινωνία ομοψυχία, προτάσεις και αγωνιστικό πνεύμα και όχι αποχωρήσεις .

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ