Στο τέλος του 2022 θα είναι όλα έτοιμα για να δημοπρατηθεί το έργο του κάθετου άξονα και με την προϋπόθεση ότι θα είναι διασφαλισμένη η κανονική ροή της χρηματοδότησης για την μελέτη και δεν θα καθυστερήσουν οι σχετικές αδειοδοτήσεις,
επεσήμανε η Διευθύντρια μελετών της εταιρίας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» κα Ουρανία Κουρουμλή, σε δήλωση της μετά την σύσκεψη για τον κάθετο άξονα και για το τμήμα «Ξινό Νερό –Αμμοχώρι», που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Φλώρινας στις 3 Φεβρουαρίου 2020.
Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης δήλωσε ότι υπάρχουν τα χρήματα για την μελέτη, υπάρχει ο χρόνος ώστε το έργο αυτό να γίνει έργο γέφυρα και πως περιμένει την σχετική εγκύκλιο για τα έργα γέφυρα. «Ο στόχος είναι αυτός ακριβώς το συγκεκριμένο έργο να αποτελέσει έργο γέφυρα για την επόμενη προγραμματική περίοδο».
Τόνισε πως «υπάρχουν τα χρήματα και δεν υπάρχει καμία εμπλοκή με το έργο της Κλεισούρας. Πρόκειται για δύο έργα εξαιρετικά για τη Δυτική Μακεδονία και ο κάθετος για τη Φλώρινα και η σήραγγα της Κλεισούρας και στη συνέχεια ο κάθετος προς την Κοζάνη».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, οι Αντιπεριφερειάρχες Φλώρινας Γιάννης Κιοσές και αγροτικής ανάπτυξης Βασίλης Άμπας, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Βόσδου, η Ουρανία Κουρουμλή, Διευθύντρια μελετών της εταιρίας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ» και υπηρεσιακοί παράγοντες.




ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΚΟΥΡΟΥΜΛΗ ΟΥΡΑΝΙΑ, Διευθύντρια μελετών της εταιρίας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» 
Η διάβαση για ξινό νερό από Αμμοχώρι όπου ως βέλτιστη λύση θεωρούμε αυτή της αναβάθμισης της υφιστάμενης οδού, εφόσον επιτραπεί από τη

διεύθυνση ορυκτών να διέλθουμε μέσω της περιοχής εξόρυξης του λιγνίτη. Θα έχουμε   αναβάθμιση της υφιστάμενης χάραξης, η διατομή θα διαπλατυνθεί και θα είναι 17 μέτρα.   Δεν καταστρέφουμε το παρθένο δάσος. Αποφεύγουμε να διέλθουμε από το δάσος ώστε να έχουμε περιβαλλοντικά θέματα.
ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Υπάρχουν προβλήματα σε ότι αφορά την εκπόνηση της μελέτης του τμήματος Αμμοχώρι-Ξινό Νερό και πότε πιστεύετε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η μελέτη;   Εάν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την μελέτη, σε πόσο χρόνο μπορείτε να ολοκληρώσει τη μελέτη;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Κουρουμλή): Δεν υπάρχουν προβλήματα. Από την στιγμή που υπάρχει η χρηματοδότηση προχωράμε στην ολοκλήρωση των μελετών. Είναι θέμα χρηματοδότησης. Εφόσον καταλήξουμε σε μία λύση και έχουμε τις αδειοδοτήσεις προχωράμε.
ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Εάν σας εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την μελέτη, σε πόσο χρόνο μπορείτε να ολοκληρώσετε την μελέτη;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Κουρουμλή): Υπολογίζουμε μέχρι το τέλος του 2022 να βγούμε στην δημοπράτηση. Όχι μόνον να τελειώσουν οι μελέτες οι οποίες θα τελειώσουν πιο μπροστά αλλά και οι αδειοδοτήσεις, απαλλοτριώσεις κτηματολόγια και λοιπά που μας οδηγούν ως το τέλος του 2022.  Να πούμε στη δημοπράτηση όχι να τελειώσει μελέτη. Θα τελειώσουν πιο μπροστά αλλά μετά είναι η αδειοδότηση για απαλλοτριώσεις, κτηματολόγια και λοιπά που μας οδηγούν έως τέλος του 22.
ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Μπαίνουμε στην τελική ευθεία των μεγάλων οδικών έργων οδικών που αφορούν την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Συζητήσαμε με το κλιμάκιο της Εγνατίας την διευθέτηση του θέματος της καθέτου  οδού  στο κομμάτι Ξινό Νερό Φλώρινας – Αμμοχώρι μετά και την αναγκαία τροπολογία που προηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα και την έντονη κινητικότητα που αναπτύξαμε γύρω από αυτό το θέμα, φτάσαμε σε αυτό το σημείο ώστε να επιλεγεί η τελική διαδρομή που θα προωθηθεί περαιτέρω για την ολοκλήρωση της μελέτης και για την κατασκευή του έργου.
 Απομένει μία ακόμα τεχνική συνάντηση και κάποιες διευθετήσεις από το υπουργείο Ενέργειας   ώστε να παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Άρα έχουμε συγκεκριμένη πρόταση που   ευελπιστούμε για ένα πολύ καλό έργο, μία νέα χάραξη που μας δίνει το δικαίωμα να ευελπιστούμε για ένα πολύ καλό έργο μια νέα χάραξη που θα δώσει με ασφάλεια και σιγουριά ένα νέο δρόμο για τη Φλώρινα. Αυτό όμως θα το ξέρουμε στο τέλος της εβδομάδας μετά και τις απαντήσεις που περιμένω από το Υπουργείο Ενέργειας.
ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Ακούσαμε από την εκπρόσωπο της εταιρείας ότι στο   τέλος του 2022   θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο. Εκτιμάτε ότι θα μπορέσετε στην παρούσα προγραμματική περίοδο να αρχίσετε να υλοποιείτε το έργο, έτσι ώστε να γίνει έργο γέφυρα για την επόμενη;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Κασαπίδης): Ο στόχος είναι αυτός ακριβώς το συγκεκριμένο έργο να αποτελέσει έργο γέφυρα για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Ήδη κάποιες διευθετήσεις δόθηκαν από το υπουργείο ανάπτυξης ώστε μελέτες που μέχρι σήμερα δεν επιτρέπονταν  στο τρέχον ΠΕΠ να μπορούν να γίνουν. Περιμένουμε και την εγκύκλιο για την διαδικασία της μετάβασης σε έργα γέφυρας   για την επόμενη περίοδο και από μέρα σε μέρα από βδομάδα σε βδομάδα περιμένω να ολοκληρωθεί μέσα στο Φεβρουάριο.   
ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Οι χρόνοι σας παίρνουν κ. Περιφερειάρχα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Κασαπίδης): Οι χρόνοι μας επαρκούν, γι’ αυτό πιέζουμε μέσα στο Φεβρουάριο να μπορέσουμε να έχουμε στα χέρια μας αυτή την εγκύκλιο του Υπουργείου, ώστε άμεσα να βγει η πρόσκληση   και  οι προκηρύξεις να βγουν  στον αέρα, που αφορούν  όλα αυτά τα έργα.
 ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης):   Εφόσον εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και  εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του 22 μπορείτε να μας πείτε αν  η κατασκευή  του έργου της σήραγγας της Κλεισούρας  εμποδίζει την κατασκευή  του έργου του κάθετου άξονα του τμήματος αυτού έτσι ώστε να γίνει έργο γέφυρα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Κασαπίδης): Αν ήταν έτοιμο μελετητικά αυτό το έργο Ξινό Νερό – Φλώρινας  θα είχε περάσει από το περιφερειακό συμβούλιο μαζί με το έργο της Κλεισούρας. Δυστυχώς αυτή η ετοιμότητα δεν υπήρχε. Είχε σοβαρή εμπλοκή και αναγκαστήκαμε να κάνουμε ολόκληρη νομοθετική τροπολογία, διότι μετά τον νόμο για την αποεπένδυση η προηγούμενη κυβέρνηση δεν φρόντισε να απεμπλέξει αυτό το έργο που φαινόταν ότι είχε πάρει μία τροχιά.  Αναγκαστήκαμε να κάνουμε τροπολογία και τώρα διερευνούμε την τελική επιλογή, ώστε όπως σας είπα αυτό το έργο πλέον  να μην σταματήσει πουθενά. Είμαστε σε αυτό το σημείο όπου μέσα στις επόμενες μέρες θα παρθεί η τελική απόφαση. Υπάρχουν τα χρήματα, δεν υπάρχει καμία εμπλοκή με το έργο της Κλεισούρας. Πρόκειται για δύο έργα εξαιρετικά για τη Δυτική Μακεδονία και ο κάθετος για τη Φλώρινα και η σήραγγα της Κλεισούρας και στη συνέχεια ο κάθετος προς την Κοζάνη, θα μπουν σε μία τροχιά υλοποίησης, γιατί τα παρακολουθούμε με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Βλέπετε ότι είναι η πέμπτη σύσκεψη για αυτό το θέμα του δρόμου Ξινού Νερού- Φλώρινας και έχουμε φτάσει μετά από όλη αυτή την κινητικότητα σε τελική λύση. Ήταν σύνθετο το θέμα και με επιμονή και υπομονή το απεμπλέξαμε. Χρήματα υπάρχουν στο τρέχον ΠΕΠ θα είναι και έργα γέφυρα όπως έχουν γίνει και άλλα έργα στο παρελθόν. Απλά βάζουμε ένα προγραμματισμό και ένα σχεδιασμό που το παρακολουθούμε από κοντά, ο ίδιος ο περιφερειάρχης, όλοι οι συνεργάτες μου είμαστε από κοντά σ’ αυτό το έργο μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους συνεργάτες της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ».  
-Για την έλευση μεταναστών και την δημιουργία κλειστών κέντρων ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης δήλωσε ότι δεν έχει καμιά επίσημη ενημέρωση.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης
parathrhthsflorina.gr