Θρησκευτικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών για τους ηρωικώς αγωνισθέντες και πεσόντες στην Μάχη της Φλώρινας την 12η Φεβρουαρίου 1949 τελέσθηκε από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού στα Στρατιωτικά κοιμητήρια Φλώρινας με την συμπλήρωση 71 χρόνων από την ημέρα εκείνη.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με ομιλία από τον Ηλία Δ. Μογλενίδη , Υποψήφιο Διδάκτορα του Τομέα Ιστορίας , Δόγματος , Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ , με θέμα "η Μάχη της Φλωρίνης " Ιστορική Στρατιωτική και Εκκλησιαστική προσέγγιση.

Παρόντες ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Φλώρινας Ιωάννης Κιόσες ο αντιδήμαρχος Μούλελης Ηλίας εκ μέρους της ΕΑΑΣ ο Διευθύνων σύμβουλος Δεβούρος Ιωάννης ενώ τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Φλώρινας, Ταξχος ε.α. Σωτηρίου Δημήτριος.

Όπως κάθε χρόνο παρών ήταν ο ζωντανός θρύλος ο οποίος έζησε τα γεγονότα στην Μάχη της Φλώρινας Στρατηγός Κόρκας Κωνσταντίνος.
Την επόμενη μέρα Κυριακή 9 Φεβρουαρίου ξεκίνησε με δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και αμέσως μετά επιμνημόσυνη δέηση στα Στρατιωτικά κοιμητήρια Φλώρινας.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας. κ.κ Θεόκλητος.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν στο χωριό Πρώτη οπού τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση κατάθεση στεφάνων.