ρεπορτάζ - κείμενο : Μπάμπης Θ.Τριανταφυλλίδης
parathrhthsflorina.gr
ρεπορτάζ - κάμερα : Κώστας Τρύφων
www.floriniotika.gr 

«Ζητάμε μία εθνική στρατηγική, μία εθνική πολιτική για τον αγροτικό τομέα, που να μπορέσει να δώσει συγκεκριμένη κατεύθυνση και στους αγρότες που πλέον χρειάζονται και τεχνοκράτες. Να είναι εφοδιασμένοι με προσωπικό που να μπορούν να εξυπηρετούν να συμβουλεύουν τους αγρότες, να τους καθοδηγούν, να μπούμε σε αναδιαρθρώσεις, να μπορέσουμε να κάνουμε πράγματα», τόνισε η πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Δήμου Αμυνταίου Διαμάντω Κρητικού, από το μπλόκο Αντιγόνου όπου βρίσκονται οι αγρότες από την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020. 

Τα αγροτικά μηχανήματα με τους αγρότες βρίσκονται στον κόμβο του Αντιγόνου στο δρόμο Αμυνταίου-Έδεσσας, παρατεταγμένα δεξιά κι αριστερά του δρόμου, χωρίς να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία.

Η ΔΗΛΩΣΗ

Σήμερα κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων και μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησε ο Αγροτικός σύλλογος του Αμυνταίου αποφασίστηκε να συμμετάσχουμε στις φετινές κινητοποιήσεις.

Είμαστε στον κόμβο του Αντιγόνου και είμαστε εδώ γιατί τα προβλήματά μας όχι απλά δεν λύνονται αλλά οξύνονται. Κάθε χρόνο τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες και δυσκολεύουν τη ζωή τους. Κι αυτά είναι το κόστος παραγωγής το οποίο έχει γίνει αφόρητο με την τιμή του πετρελαίου να εκτοξεύεται στα ύψη, πράγμα το οποίο μας κάνει να είμαστε μη ανταγωνιστικοί, είναι τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα ο ΕΛΓΑ. Ένα ζήτημα που απασχολεί και περιοχή πλέον αφού αυτός ο φορέας συντηρείται καθαρά και αποκλειστικά από τους αγρότες. Καταλαβαίνουμε ότι θέλει να γίνει ιδιωτικός, πράγμα το οποίο θα είναι ακόμη πιο οδυνηρό στις πληρωμές από το από τους αγρότες, γιατί πλέον έχουν φτάσει πολλοί αγρότες να μην μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι οι εργάτες γης. Ο κόσμος δεν ακολούθησε το επάγγελμα πλέον του αγρότη. Μεταναστεύει από τις περιοχές μας. Πραγματικά όσο πάει συρρικνώνεται το επάγγελμα αυτό και εκ των πραγμάτων θέλουμε εργατικά χέρια. Η περιοχή μας έχει ιδιαίτερη δυσκολία γιατί έχει τρεις χώρες τις βαλκανικές γύρω-γύρω από τις οποίες έρχεται κόσμος για να δουλέψει.

Όμως έρχεται ως τουρίστας χωρίς κάρτα εργασίας, πράγμα που δυσκολεύει και δυσχεραίνει την διαδικασία, και αυτός να δουλέψει και την ασφάλεια του να πάρει και η χώρα μας να έχει τα οφέλη της και εμείς οι αγρότες να παρουσιάζουμε έξοδα.

Στο ασφαλιστικό όχι μόνο στο ποσό που είναι να πληρώσουμε δεν μπορούμε γιατί ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα ξεκινάμε από 119 ευρώ και στη συνέχεια θα έχουμε επιλογές στην ασφάλιση μας. Δύο ασφαλισμένοι μέσα σε ένα σπίτι τα λεφτά που πρέπει να πληρώσουν δεν είναι λίγα είναι αρκετά. Και στο τέλος παίρνουμε 360 ευρώ σύνταξη, που δεν παίρνει κανένας άλλος εργαζόμενος. Σύνταξη την οποία παίρνει στα 67 χωρίς ποτέ να έχει το δικαίωμα λόγω ανήλικου τέκνου, λόγω άλλων προβλημάτων να πάρει ένα βοήθημα. Η σύνταξη χηρείας είμαι στο 96 ευρώ, πράγματα που δεν συμβαίνουν σε κανέναν άλλον τομέα στην Ελληνική κοινωνία.

Αυτά είναι τα ουσιαστικά προβλήματα που ούτως ή άλλως είναι αναρτημένα και όχι μόνο στο διαδίκτυο.

Ως Αγροτικός σύλλογος έχουμε υποχρέωση να πούμε τα προβλήματα που απασχολούν εδώ την περιοχή μας. Ένα πολύ βασικό πρόβλημα που έχουμε είναι η συρρίκνωση της κτηνοτροφίας που φτάνει στο 40%, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν φύγει πολλοί άνθρωποι από το επάγγελμα. Δεν μιλάμε βέβαια για το γάλα και το κρέας που έχουν πολύ χαμηλές τιμές.

Όσον αφορά την περιοχή στην οποία συντηρείται ο Δήμος Αμυνταίου γενικότερα, συντηρείται με τα ροδάκινα. Είχαμε προβλήματα τα οποία όλο αυτό τον καιρό τα έχουμε συζητήσει , τα έχουμε αναδείξει. Είχαμε την μη καλή απορρόφηση λόγω εμπάργκο, τα επιτραπέζια ροδάκινα είχαν πάρα πολύ χαμηλές τιμές, πολλά πήγαν για χυμοποίηση καν με ένα και δύο λεπτά το κιλό. Τα συμπύρηνα ροδάκινα υποβαθμίστηκαν και δεν ήταν καλή η απορρόφηση τους.

Εμείς ζητάμε μία εθνική στρατηγική, μία εθνική πολιτική για τον αγροτικό τομέα, που να μπορέσει να δώσει συγκεκριμένη κατεύθυνση και στους αγρότες που πλέον χρειάζονται και τεχνοκράτες. Να είναι εφοδιασμένοι με προσωπικό που να μπορούν να εξυπηρετούν να συμβουλεύουν τους αγρότες, να τους καθοδηγούν, να μπούμε σε αναδιαρθρώσεις, να μπορέσουμε να κάνουμε πράγματα.

Είμαστε μία περιοχή που πραγματικά μπορεί να παράξει πράγματα, μπορεί να παράξει προϊόντα, ένας ευλογημένος τόπος.

Τον τελευταίο καιρό κοντά στα άλλα προβλήματα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες και αυτές επηρεάζουν το εισόδημα του αγρότη.

Απαντώντας στο ερώτημα για την μη συμμετοχή κάποιων αγροτών στις κινητοποιήσεις, η κα κρητικού είπε ότι «δεν υπάρχει κανένας αγρότης απέναντί μας έχουμε κοινά προβλήματα, αυτά μπορούν να μας ενώσουν, αυτά μπορούν να δώσουν μία κοινή γραμμή. Επικροτούμε οποιαδήποτε ενέργεια, οποιαδήποτε διαδικασία, οποιονδήποτε πραγματικά δεν κάθεται στο σπίτι του να κάνει κριτική και να πετάει πέτρες, επικροτούμε τους πάντες που ασχολούνται και δεν αδρανοποιούνται. Αυτή η χώρα πιστεύω ότι ό,τι αντιμετώπισε το αντιμετώπισε από την αδράνεια, από τη διαπίστωση και από την κριτική. Οτιδήποτε γίνεται είναι θετικό και αποδεκτό από τον αγροτικό συνεταιρισμό Αμυνταίου και γενικά από το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων.