Κατόπιν συστάσεων του ΕΟΔΥ και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για την πανδημία του COVID-19, εντείνονται τα μέτρα κατά της διασποράς του ιού και στα ιδιωτικά ιατρεία όλων των ειδικοτήτων. Ο Ιατρικός Σύλλογος Φλώρινας συστήνει τα ακόλουθα μέτρα για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων, τα οποία έχουν ως στόχο την καλύτερη δυνατή προφύλαξη τόσο των ασθενών όσο και των ιατρών από τον κορωνοϊό.

• Οι επισκέψεις στους ιδιώτες ιατρούς του νομού Φλώρινας θα γίνονται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα που χρήζει εξέτασης, ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώνει την γραμματεία (εφόσον υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη), και σε συνεννόηση με τον ιατρό θα προγραμματίζεται ραντεβού σε ώρες που δεν θα υπάρχει συνωστισμός.

• Προτεραιότητα θα δίνεται στα έκτακτα περιστατικά, προκειμένου να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις των ασθενών και να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Τα υπόλοιπα ραντεβού, και ιδιαίτερα τα περιστατικά παρακολούθησης, θα προγραμματίζονται για το αμέσως επόμενο διαθέσιμο χρονικό διάστημα και θα αποχωρούν από το ιατρείο.

• Ο ιατρός θα φροντίσει για τον εξορθολογισμό της χρονικής διάρκειας των ραντεβού, ώστε να εξασφαλίζεται ο απαιτούμενος χρόνος για τα πρόσθετα μέτρα, και να αποφεύγεται ο συνωστισμός των ασθενών στους χώρους αναμονής.

• Ο ασθενής καλείται να τηρεί αυστηρά την ώρα του ραντεβού του. Δεν θα πρέπει να προσέρχεται ούτε νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα ραντεβού, αλλά ούτε και με καθυστέρηση.

• Ο κάθε ασθενής θα πρέπει να συνοδεύεται μόνο από έναν συνοδό ή ακόμη και να προσέρχεται χωρίς συνοδό στο ιατρείο, όταν αυτό είναι εφικτό.

• Συνιστούμε ο ασθενής να έρχεται με μάσκα, εφόσον υπάρχουν σημάδια γρίπης ή κρυολογήματος, όπως βήχα, πυρετό, φτέρνισμα, πονόλαιμο κτλ..

• Σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει ύποπτα συμπτώματα (πυρετός-βήχας-δύσπνοια), επιβάλλεται να επικοινωνεί πρώτα τηλεφωνικά με την ιατρό, για να του δοθούν οδηγίες. Εφόσον υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία του ασθενούς με ύποπτα συμπτώματα, και ιδίως εφόσον έχει υπάρξει πρόσφατο ταξίδι εκτός Ελλάδος ή πιθανή επαφή με άλλο κρούσμα με SARS-CoV-2, προτείνεται ο ασθενής να επικοινωνεί με τον ΕΟΔΥ στο τηλέφωνο 1135 ή με το ΕΚΑΒ, για μεταφορά του στα νοσοκομεία αναφοράς.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Φλώρινας σας ευχαριστεί προκαταβολικά για την κατανόηση και την υπομονή σας. Πορευόμαστε με γνώμονα το κοινό καλό, προφυλάσσοντας αρχικά τον εαυτό μας, και κατά συνέπεια και τους υπόλοιπους.

Δρ Ιωάννης Μουμουλίδης
Χειρουργός ΩΡΛ
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Φλώρινας

Δρ Σταύρος Κωνσταντινίδης
Καρδιολόγος 
Γενικός Γραμματέας ΙΣΦ