γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης 
               parathrhthsflo.blogspot.com


Την απόλυτη ακινησία στη Δυτική Μακεδονία ξαφνικά διαδέχτηκε η κινητικότητα με την επίσκεψη κλιμακίων του ΕΟΔΥ αλλά και του ιδίου του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη.
Οι κραυγές αγωνίας των εργαζομένων στο νοσοκομείο Καστοριάς, οι διαμαρτυρίες των τριών Δημάρχων της Καστοριάς αλλά και του ίδιου του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη δεν φαίνεται να συγκίνησαν κανέναν.
Για να κινηθεί το ράθυμο και αρτηριοσκληρωτικό κράτος χρειάστηκε χρόνο πάνω από ένα μήνα, 44 θετικά κρούσματα, 5 νεκρούς, 13 εργαζόμενους του νοσοκομείου Καστοριάς σε καραντίνα, να καταρρεύσει το νοσοκομείο Καστοριάς και τους Καστοριανούς να αγωνιούν ποιος έχει σειρά να αρρωστήσει από τον ιό.

Ο κ. Υφυπουργός ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα τα οποία ως ένα βαθμό ικανοποίησαν φορείς και πολίτες. Όμως πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρεις» διαψεύστηκαν με τον πλέον σκληρό τρόπο. Οι 17 προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ήταν σκέτος καθαρός αέρας. Αυτό που έκαναν οι αδίστακτοι, ήταν να μετακινήσουν προσωπικό από τις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας τα Κ.Υ. Καστοριάς και Άργους Ορεστικού στο νοσοκομείο!!! Οι αθεόφοβοι. Καλά χρειάζονταν να έρθει ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη για να το κάνουν; Αλήθεια δεν χρειάζεται το προσωπικό που μετακινείται από τις δύο αυτές μονάδες; Συμφωνήσανε να μην αρρωσταίνει ο κόσμος παρά μόνο από κορωνοϊό; Τσίπα δεν έχουν; Και πως αντιδράσανε οι τοπικοί φορείς της Καστοριάς που νυχθημερόν ζητούσαν βοήθεια από την κυβέρνηση; Σιωπώντας; Με κομματικό πατριωτισμό; Ας γνωρίζουν οι κύριοι αυτοί ότι οι Δυτικομακεδόνες δεν είναι κρετίνοι για να καταπίνουν αμάσητα ότι τους σερβίρουν.

Τα λίγα αναλώσιμα υλικά τα οποία οδεύουν(;) για το νοσοκομείο Καστοριάς, είναι το σελοφάν για να καλύψουν την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Είναι αλήθεια ότι από την αρχή έγιναν σοβαρά λάθη από την Περιφέρεια και η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο. Ίσως υπάρχει η δικαιολογία ότι δεν ξέραμε και την πάθαμε. Όμως 40 μέρες μετά να συνεχίζονται τα λάθη επί λαθών αυτό δεν είναι έλλειψη γνώσης αλλά αδυναμία, ανικανότητα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Η άτυχη νέα γυναίκα που έχασε τη ζωή της αβοήθητη στο σπίτι της, είναι θύμα του συστήματος. Ο οποιοσδήποτε από μας δεν είναι γιατρός για να ξέρει πότε πρέπει να ζητήσει την συνδρομή του γιατρού για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Και οι άνθρωποι του συστήματος από φόβο μήπως καταρρεύσει το σύστημα υγείας, μας λένε μείνετε σε περιορισμό στο σπίτι. Λειτουργεί δε τόσο καλά που λίγες μέρες μετά τον θάνατο της ήρθε το αποτέλεσμα της εξέτασης της που είχε σταλεί στη Θεσσαλονίκη!!!

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται σε κατάσταση νιρβάνα. Ο κ. Περιφερειάρχης πέρα από κάποιες τυπικές κινήσεις που δεν είχαν καμιά επίδραση στο πρόβλημα δεν έκανε τίποτα. Κι αυτό φάνηκε από την συνέντευξη τύπου που υποχρεώθηκε να δώσει όπου πέταξε «την μπάλα στ’ αμπέλια» λέγοντας πως η αντιμετώπιση του κορωνοϊού έχει να κάνει με τον ΕΟΔΥ και πως αυτός συνεργάζεται τόσο με τους Αυτοδιοικητικούς όσο και με την κυβέρνηση.

Κι αν συνεργάζεται τόσο καλά, κι αν ενδιαφέρεται για την υγεία των καστοριανών και των Δυτικομακεδόνων πως δεν γνώριζε ότι το νοσοκομείο έχει άδεια ταμεία και δεν μπορεί να αγοράσει αναλώσιμα υλικά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό; Γιατί ο διοικητής του νοσοκομείου Καστοριάς αναγκάστηκε να δώσει στη δημοσιότητα συγκεκριμένο λογαριασμό του νοσοκομείου, για να καταθέσουν οι Καστοριανοί χρήματα για την ενίσχυση του νοσοκομείου; Δεν γνώριζε ο κ. Περιφερειάρχης ότι δεν υπάρχουν χρήματα; Τι έκανε για το νοσοκομείο; Έχουν όμως δεκάδες εκατομμύρια για διαφημίσεις και δαπάνες της προεδρίας της κυβέρνησης.

Μια θετική απόφαση πήρε, κι αυτή εξακολουθεί να παραμένει στη φάση των προθέσεων, να δημιουργηθεί κέντρο ελέγχου των δειγμάτων για κορωνοϊό στη Δυτική Μακεδονία.

Σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες με ένα πρόβλημα πρωτόγνωρο για μας και για όλο τον κόσμο είναι περισσότερο αναγκαία η συστράτευση όλων των πολιτών.

Πρέπει να ανεβούμε χέρι με χέρι τον Γολγοθά μας είπε ο Υφυπουργός προστασίας του πολίτη κι έχει απόλυτο δίκιο. Μόνο που κ. Υφυπουργέ αυτό το χέρι πρέπει να είναι δεξιό, γαλάζιο, νεοδημοκρατικό, διαφορετικά δεν το κρατάτε. Τι λόγο είχατε, πέραν του κομματικού, και αποκλείσατε την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς από την σύσκεψη σας με τους Αυτοδιοικητικούς και τους γαλάζιους βουλευτές; Μάλιστα απ’ ότι γράφτηκε και στον τοπικό τύπο της Καστοριάς δεν θέλατε και τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη της Καστοριάς. Φοβηθήκατε μήπως κόψει η μαγιονέζα;

Το ότι ο κορωνοϊός δεν έχει προς το παρόν έκρηξη εξάπλωσης και στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες, οφείλεται καθαρά και μόνον στην αυτοπειθαρχία των Δυτικομακεδόνων. Γιατί η περιφερειακή Αρχή είναι απούσα. Είναι σαν να μην υπάρχει. Ένα μήνα δεν είδαμε ένα δελτίο τύπου, μία δήλωση του κ. Περιφερειάρχη για το ποια είναι η κατάσταση, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες και να πάψουν να ανησυχούν, ανησυχία η οποία μετατρέπεται σε φόβο και πανικό ό,τι χειρότερο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Υπάρχει σχέδιο της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας για κάθε Περιφερειακή Ενότητα για τις δομές υγείας της Περιφέρειας; Ποιο σχέδιο είναι ικανό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με δύο φορητούς αναπνευστήρες; Χωρίς εντατικές, χωρίς μονάδες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ); Πόσους διασωληνωμένους μπορούν να αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία μας σε περίπτωση πολλών κρουσμάτων; Το «Μποδοσάκειο» και το «Μαμάτσειο» ίσως μπορούν γιατί έχουν ΜΕΘ, τα υπόλοιπα νοσοκομεία; Κι αυτό είναι πρωτίστως δουλειά και πρόνοια του Περιφερειάρχη, ο οποίος ασκεί την εξουσία στη Δυτική Μακεδονία.

Φοβάμαι ότι είναι γυμνός ο βασιλιάς.

Καλός πολίτης κε Περιφερειάρχη είναι ο ενημερωμένος πολίτης και οι Δυτικομακεδόνες βρίσκονται στο βαθύ σκοτάδι.

Η μόνη μας άμυνα συμπολίτες μου απέναντι στον κορωνοϊό και στα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης και της Περιφερειακής Αρχής είναι να μείνουμε στα σπίτια μας, τηρώντας τους κανόνες ατομικής υγιεινής.

Δυστυχώς, η αντιμετώπιση του ιού επαφίεται στον πατριωτισμό μας και μόνον.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης