Η γεμάτη αίθουσα δείχνει το ζωηρό ενδιαφέρον των Φλωρινιωτών για την περίοδο εκείνη που διαπραγματεύεται στο βιβλίο του ο συγγραφέας.
Κι από την πλευρά αυτή σημαίνει ότι η επιλογή ήταν απολύτως επιτυχημένη.
Πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο χωρίς υπερβολές και μονομέρειες αλλά και με σημαντικές παρουσιάσεις. Να επισημάνω ότι η παρουσίαση του κ. Ανδρέου ξύπνησε μνήμες, μάτωσε πληγές, που φαίνεται πως ο χρόνος δεν μπόρεσε ακόμα να κλείσει.
Ο κ. Ραϋμόνδος Αλβανός θεωρώ ότι έκανε την καλύτερη προσέγγιση στα γεγονότα της εποχής εκείνης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επεξεργάζεται όλες τις πτυχές της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής του μεσοπολέμου.
Η ΕΜΑΕΦ το νεοσύστατο σωματείο-ένωση έκανε την πρώτη του παρουσία στην πόλη μας με ένα θέμα που συνήθως αποφεύγεται, λόγω των τριβών και των εντάσεων που πιθανόν να προκαλέσει. Κι αυτό γιατί πολλοί εξ ημών έχουν βιωματικές παραστάσεις και θύμησες.
Ως εδώ ήταν όλα περίφημα. Όμως η συνέχεια ήταν αποκαρδιωτική. Αντί να παρακολουθήσουμε έναν δημιουργικό διάλογο με συμφωνίες, διαφορετικές απόψεις, διαφωνίες, γιατί όχι και αντιθέσεις, κάτι που είδαμε και στην παρουσίαση του κ. Ανδρέου, ξαφνικά οι διοργανωτές θελήσανε να μας επιβάλουν έναν ιδιότυπο διάλογο που μόνο διάλογος δεν θα ήταν, λες και απευθύνονταν σε μικρά παιδιά.
Αυτό που συνήθως συμβαίνει στις παρουσιάσεις βιβλίων είναι μια ολιγόλεπτη τοποθέτηση πάνω στην οποία στηρίζεται η ερώτηση. Κι αυτό για να γίνει περισσότερο κατανοητή η ερώτηση. Κάτι βέβαια που δεν έγινε στην συγκεκριμένη παρουσίαση.
Οι διοργανωτές είτε από απειρία, είτε από φόβο μήπως η εκδήλωση ξεφύγει από τους στόχους της, προσπάθησαν να μας λογοκρίνουν, να μας φιμώσουν και να μας περιορίσουν σε μια απλή ερώτηση. Κι όλα αυτά με έναν εντελώς άκομψο τρόπο που δεν τους ταιριάζει. Έφτασαν στο σημείο ακόμα και να μας αφαιρέσουν το μικρόφωνο!!!
Δεν είναι πολιτισμός η ειρωνεία, το να αφαιρείς το μικρόφωνο από τον ομιλητή, να μην ανέχεσαι την διαφορετική άποψη, την κριτική. Εμείς δεν είμαστε θαυμαστές του πολιτισμού της σημερινής Αθήνας, χάρισμα σας.
Οι τοποθετήσεις που γίνανε από τους ερωτώντες, παρά τις συστάσεις του συντονιστή, δεν ξεπερνούσαν το τρίλεπτο. Χρόνος πολύ λίγος για να πλατειάσει η εκδήλωση. Κι όπως ήταν φυσικό ο αδικαιολόγητος αυτός περιορισμός προκάλεσε ένταση, που μπορούσε να οδηγήσει την εκδήλωση εκεί ακριβώς που δεν θέλανε οι διοργανωτές. Δεν μπορείς να διαθέτεις δύο ώρες για την παρουσίαση του βιβλίου και να λες στους 300 και πλέον, που παρακολουθούσαν την παρουσίαση υπομονετικά και χωρίς να ακούγεται ούτε η ανάσα τους, ότι θα κάνουν μόνο ερώτηση. Υποτίθεται ότι η παρουσίαση γίνεται για το κοινό και όχι για τους διοργανωτές. Εκτός κι αν γίνεται για την προβολή τους, οπότε σωστά ενήργησαν.
Εάν θέλανε να εξοικονομήσουν χρόνο για την συζήτηση με το κοινό, τότε έπρεπε:
- -Το φωτογραφικό υλικό και η μουσική να παρουσιαστούν κατά την προσέλευση και πριν την έναρξη των παρουσιάσεων.
- -Η παρουσίαση της Βασιλειάδας ήτανε εκ περισσού, γιατί στο βιβλίο γίνεται εκτενής αναφορά 11 σελίδων.
- -Θα μπορούσε ακόμα να γίνει περιορισμός και στις εισηγήσεις, ώστε να υπάρχει ικανός χρόνος για τον διάλογο με τους πολίτες. Η εκδήλωση γίνεται για τον κόσμο και όχι για τους διοργανωτές.
Όμως η ζημιά είχε γίνει. Ένα μεγάλο μέρος από το ακροατήριο αποχώρησε από την εκδήλωση απογοητευμένο από την αυταρχική και προκλητική συμπεριφορά των διοργανωτών. Οι ερωτώντες δεν ξεπέρασαν τα δάχτυλα του ενός χεριού.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στην εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Κιοσές, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας Μιχάλης Χάτζιος, η Αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και η πρόεδρος της ΕΜΑΕΦ Ρένα Κουρεμένου.
Ήταν μια συνδιοργάνωση του βιβλιοχαρτοπωλείου «Μιχάλης Τσιώκας», της Εταιρείας Μελετών Ανθρωπιστικών Επιστημών Φλώρινας, των Εκδόσεων Επίκεντρο και του Δήμου Φλώρινας.
Το βιβλίο παρουσίασαν ο Ανδρέας Ανδρέου, καθηγητής Ιστορίας και Πολιτισμού του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, η Σοφία Ηλιάδου – Τάχου, καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Ιστορίας και Ιστορίας της εκπαίδευσης του
Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, η Στέλλα Κασίδου, Ε.ΔΙ.Π. του Τ.Ε.Ε.Τ. Φλώρινας και μέλος της ΕΜΑΕΦ.
Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Ραϋμόνδος Αλβανός, ιστορικός, επιστημονικός συνεργάτης τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και επιστημονικός υπεύθυνος του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης.
Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης
πηγή : parathrhthsflorina.gr
0 Σχόλια
Σχολίασε και εσύ για το θέμα αυτό ......!!!!!!!!
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.