Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο σημερινό φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 2869/30.04.2020 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, μας μεταφέρει στο έτος 1919 και συγκεκριμένα σε μία καρτ ποστάλ του 1919 οπού στρατεύματα προσπαθούν να διασχίσουν τον ορμητικο ποταμό Σακουλέβα.

Ας δούμε λοιπόν τι μας περιγράφει για την φωτογραφία αυτή :

Περνώντας το Σακουλέβα ποταμό στη Φλώρινα

Περνώντας το Σακουλέβα (Il passagio del Sakuleva - Passing the Sakuleva - Le passage du Sakuleva – El passage del Sakuleva) ποταμό στη Φλώρινα, είναι η λεζάντα της καρτ ποστάλ του 1919 που φιλοξενούμε στο σημερινό ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

 Όπως παρατηρούμε στην φωτογραφία, η διέλευση του Σακουλέβα από τα στρατεύματα  δεν ήταν και ιδιαίτερα εύκολη. Πλήθος στρατευμένων παρακολουθεί την επιχείρηση ενώ τα νερά δείχνουν αρκετά ορμητικά. Δεν γνωρίζουμε ποιο ακριβώς σημείο της διαδρομής του Σακουλέβα είναι αυτό της φωτογραφίας, φωτογραφία που περιλαμβάνεται στο βιβλίο "La Guerra: La Macedonia" (Μιλάνο, 1919) έκδοσης Fratelli Treves.

Η σύγχρονη τεχνολογία μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε πολλά στοιχεία καθώς οι βάσεις δεδομένων συνεχώς εμπλουτίζονται. Οι Europeana Collections παρέχουν πρόσβαση από εκατοντάδες ευρωπαϊκά αρχεία, βιβλιοθήκες και μουσεία σε πάνω από 50 εκατομμύρια ψηφιοποιημένα αντικείμενα - βιβλία, μουσική, έργα τέχνης και άλλα . Με την ανεκτίμητη συνεισφορά φίλης αναγνώστριας, που υπέδειξε την αναζήτηση στις Europeana Collections, «ανακαλύψαμε» αρκετές με αναφορά στην Φλώρινα. Για την φωτογραφία “Περνώντας τον Σακουλέβα, οι Europeana Collections, παραπέμπουν στην Συλλογή Στέργιου Ζυγουλιάνου στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας.