Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο σημερινό φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 2870/08.05.2020 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, μας μεταφέρει στο έτος 1918 και συγκεκριμένα σε μία καρτ ποστάλ του 1918 όπου αποτυπώνεται ο Σακουλέβας μας από το ύψος της γέφυρας του «Αριστοτέλη»

Ας δούμε λοιπόν τι μας περιγράφει για την φωτογραφία αυτή :

Ο ΣΑΚΟΥΛΕΒΑΣ ΜΑΣ

Πλήθος πληροφοριών για την Φλώρινα, ως τόπο και καθημερινότητα, αντλούμε από τις καταγραφές των Γάλλων που βρέθηκαν στην περιοχή μας κατά το διάστημα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το φωτογραφικό υλικό, σημαντικό μέρος που τυπώθηκε σε καρτ ποστάλ, έχει αποτυπώσει τοπία και ανθρώπους εκείνης της περιόδου.

Σε μία ακόμα καρτ ποστάλ, που φέρει τίτλο «Campagne d' Orient 1914-1918. Florina (Serbie). La Tour Carré en temps d' hiver» (Εκστρατεία της Ανατολής 1914-1918, Φλώρινα (Σερβία), ο πύργος κατά τον χειμώνα) (τυπογράφος: «Grimaud, H. Fils et Cie Γαλλία, Marseille 54, rue Mazenod») αποτυπώνεται ο Σακουλέβας μας από το ύψος της γέφυρας του «Αριστοτέλη», από την πλευρά της οδού Αιμιλιανού.

Διακρίνεται επίσης και το περίφημο ρολόι που βρισκόταν στην σημερινή πλατεία Καραβίτη. Επίσης, όπως μας επισήμανε ο φίλος της ΦΩΝΗΣ Θανάσης Βογιατζής, διακρίνεται στην άκρη της φωτογραφίας και η αρχή του «Γιάζι», που τόσο χαρακτήρισε εκείνη την εποχή. Η φωτογραφία περιλαμβάνεται στο ψηφιοποιημένο υλικό του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ) με κωδικό CP.CPMAC1.144