Τρίτη, 19 Μαΐου 2020

Διάκριση καλής πρακτικής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για το σχεδιασμό και λειτουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, απέσπασε το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Χημείας & Επεξεργασίας Υδάτων και Υγρών Αποβλήτων, του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο προγράμματος «INTERREG-Europe -ΔίκτυαΔήμων της Ευρώπης».

Συγκεκριμένα, υιοθετήθηκε από την ΕΕ (EU 2020) η καινοτόμος προσέγγιση σχεδιασμού και λειτουργίας με σχεδόν μηδενική παραγωγή απορριπτόμενης ιλύος και μείωση κατανάλωσης ενέργειας σε μονάδες βιολογικής επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, σύμφωνα με της αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Η διάκριση ήταν αποτέλεσμα ερευνητικής συνεργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με επιστημονικά υπεύθυνη την Καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών κ. Ελισσάβετ Αμανατίδου, της τεχνικής εταιρίας INNOVECO Ltd και των σφαγείων ΑΛΜΩΠΙΑΣ. Μελετήθηκε και σχεδιάστηκε μία εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, με εφαρμογή καινοτόμου μεθόδου βιολογικής επεξεργασίας, η οποία μειώνει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την απορριπτόμενη ιλύ έως και 95% και το κόστος λειτουργίας της εγκατάστασης έως 50%. Το αποτέλεσμα του προγράμματος αυτού καταδεικνύει τα θετικά αποτελέσματα που επιφέρει η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημιακών χημικών εργαστηρίων, ιδιωτικών τεχνικών εταιριών και βιομηχανιών, στην εξεύρεση καινοτόμων λύσεων για τη διαχείριση των αποβλήτων τους.

Η εγκατάσταση που σχεδιάστηκε εφαρμόστηκε και σε άλλες βιομηχανίες τροφίμων όχι μόνο της Αλμωπίας αλλά και της υπόλοιπης Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας ενώ μπορεί παράλληλα να αξιοποιηθεί και από δημοτικές αρχές πόλεων στις οποίες λειτουργούν βιομηχανίες που παράγουν ιλύ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολίασε και εσύ για το θέμα αυτό ......!!!!!!!!

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.