Προτεραιότητα μας η ευημερία με οικολογικό πρόσημο

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων του, το νομοσχέδιο  του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον εκσυγχρονισμό της  περιβαλλοντικής  νομοθεσίας και την εναρμόνιση της με το κοινοτικό δίκαιο.

Οι βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου κινούνται σε τρία πεδία:

1.Τη μεταρρύθμιση του υφιστάμενου πλαισίου περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ώστε να διευκολύνονται οι επενδύσεις και κυρίως οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας:

  • Οι σχετικές αιτήσεις θα εγκρίνονται και θα απορρίπτονται σε διάστημα τριών έως πέντε μηνών, αντί των έξι έως οκτώ ετών που διαρκούν σήμερα.

2.Τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των δασών και των προστατευόμενων περιοχών της  χώρας.

  • Δρομολογούμε τη δημιουργία του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Θα έχει πια τη συνολική εποπτεία όλων των προστατευόμενων περιοχών της χώρας.
  • Στις περιοχές Natura κάνουμε αυτό που γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τις χωρίζουμε σε τέσσερις ζώνες. Οι χρήσεις γης και οι δραστηριότητες σε αυτές θα είναι  ανάλογες  με  το βαθμό προστασίας και συμβατές με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους.
  • Νέοι δασικοί χάρτες: Τα σχέδια περιοχών που είχαν εξαιρεθεί με αυτό το  ενδιαφέρον  εφεύρημα περί οικιστικών πυκνώσεων, θα αναρτηθούν εκ νέου και όλη η διαδικασία θα κινηθεί και πρέπει να κινηθεί στο πνεύμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης.

3.Την αλλαγή προτύπου για την επεξεργασία και την αξιοποίηση των αστικών αποβλήτων.


  • Από την 1η Ιανουαρίου του 2021 επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος σε κάθε είδος πλαστικής σακούλας με μοναδική εξαίρεση τις βιοδιασπώμενες σακούλες.
  • Απλουστεύονται οι διαδικασίες για τα αστικά λύματα, τα αδρανή υλικά από κατασκευές, τα αστικά απόβλητα.
  • Τα υλικά από εκσκαφές και κατεδαφίσεις θα πάψουν να αποτίθενται χωρίς έλεγχο σε οικόπεδα, ρέματα και πεζοδρόμια.


Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, με δύο λόγια το νομοσχέδιο:

Βάζει τέλος στην Ελλάδα των βόθρων, των μπάζων, των χωματερών, που απειλούν την υγεία των κατοίκων και κοστίζουν εκατομμύρια στο Δημόσιο.
Στρέφει τη χώρα προς την ενέργεια που θα παράγεται από τον αέρα, τον ήλιο, τα νερά της.
•Εισάγει μια σύγχρονη οπτική για την προστασία της ελληνικής φύσης.

Όσον αφορά την απόφαση του κ. Τσίπρα να αποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή:

  • Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να είναι  απών  από την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών,  σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που η Ελλάδα δίνει την παγκόσμια μάχη απέναντι  στην  πανδημία του κορονοϊού. Απών και από το Κοινοβούλιο, καθώς αντί να συμβάλει εποικοδομητικά για μια πιο φιλική περιβαλλοντικά και πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη, επέλεξε να αποχωρήσει.
  • Τον ΣΥΡΙΖΑ τον ενοχλεί η ευρύτατη αποδοχή της κυβέρνησης στην κοινή γνώμη, όπως καταγράφεται  στις δημοσκοπήσεις.  Τον ενοχλεί, τόσο η αποφασιστική απάντηση που έδωσε   η κυβέρνηση στον Έβρο, όσο και η επιτυχία της σε υγειονομικό  επίπεδο  για  την  αντιμετώπιση του κορωνοϊού.



Γραφείο Τύπου