Η 19η Μαΐου αναγνωρίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων το 1994 ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο». Αποτελεί μια ιδιαίτερη ημέρα που σηματοδοτεί μια σειρά τραγικών γεγονότων για τον ελληνισμό του Πόντου, μια σειρά τραγικών γεγονότων της ελληνικής ιστορίας. Την αποφράδα εκείνη ημέρα ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα, και άρχισαν οι σελίδες της σύγχρονης ιστορίας να γεμίζουν με αίμα, διωγμό, και τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου.

Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού φέρνει στις μνήμες όλων μας ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα του προηγούμενου αιώνα κατά της ανθρωπότητας, αλλά και ένα έγκλημα στο οποίο τόσα χρόνια μετά δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη.

Το έγκλημα της γενοκτονίας υπερβαίνει τα όρια των εθνικών κρατών. Είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και οφείλει η Διεθνής Κοινότητα με όλα τα όργανα και τους θεσμούς που διαθέτει (ΟΗΕ, Διεθνή Δικαστήρια, κ.τ.λ) , να εντάξει άμεσα τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στα Διεθνή Μητρώα και τη Διεθνή Ιστορία, τιμώντας έτσι τη μνήμη των θυμάτων , ενημερώνοντας ταυτόχρονα τις επόμενες γενιές και αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο νέες γενοκτονίες.

Σήμερα τον μεγάλο αυτό αγώνα της αναγνώρισης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού δίνουν από κοινού η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας και η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων. Στο τελευταίο συνέδριο που πραγματοποίησε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας στις 6 Δεκεμβρίου 2019 , με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την μνήμη των γενοκτονημένων αδελφών μας. Ήταν η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός παραβρέθηκε σε εκδήλωση για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου , στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι σύσσωμη η ελληνική πολιτεία είναι παρούσα και αλληλέγγυα στον αγώνα για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Σήμερα οφείλουμε όλοι οι Έλληνες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα το έγκλημα που διέπραξαν οι Τούρκοι έναν αιώνα πριν στους προγόνους μας. Είναι το ελάχιστο χρέος για να αναπαυθούν οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν από τις μαζικές δολοφονίες , τα βασανιστήρια, τους διωγμούς , τις εξοντωτικές πορείες, τις κακουχίες. Των ανθρώπων που έφυγαν και δεν επέστρεψαν αλλά ζούνε μέσα από τις παραδόσεις, την μνήμη και τις αναφορές όλων ημών των επιγόνων τους .

Οφείλουμε να τα θυμόμαστε για να μην τα ξαναζήσουμε. Το οφείλουμε στους προγόνους μας αλλά και στα παιδιά μας. Θεωρήσατε το παραπάνω μήνυμα ένα μικρό μνημόσυνο στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Αιωνία τους η μνήμη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ 
Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ