Βαθιά νοσηρή η πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στον Δήμο Αμυνταίου, με αφορμή την διαμάχη-εμφύλιο μεταξύ των Δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης, για το Δημοτικό εργοστάσιο Ξινό Νερό Μονομετοχική ΟΤΑ. Ακολούθησαν μάλιστα και δραματικές εξελίξεις με αποπομπές Αντιδημάρχων.

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθήσαμε έκπληκτοι στις τοπικές ενημερωτικές ιστοσελίδες έναν δημόσιο διάλογο μονολόγων μεταξύ του Δημάρχου κ. Μπιτάκη και του επιχειρηματία κ. Ιωσηφίδη με θέμα το επίμαχο εργοστάσιο, που σκοπό είχε την δημιουργία εντυπώσεων επικοινωνιακού χαρακτήρα και μόνον. Παράλληλα, βλέπουμε μια ομάδα Δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης, να μην προασπίζουν ως οφείλουν το συμφέρον του Δήμου προστατεύοντας την Δημοτική περιουσία, αλλά να υπηρετούν τα συμφέροντα ιδιωτών.

Και όλα αυτά μας τα παρουσιάζουν περίπου ως κανονικότητα στον τοπικό πολιτικό βίο.

Χάθηκε η ντροπή! Η πολιτική ντροπή.

Αυτές τις πρακτικές και τακτικές τις επισημάναμε τόσο προεκλογικά, ζητώντας την ψήφο των δημοτών, όσο και μετεκλογικά. Λέγαμε ότι την λύση στα προβλήματα δεν μπορούν να την δώσουν αυτοί που τα δημιούργησαν. Και όχι μόνο επαληθευτήκαμε, αλλά τα γεγονότα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις μας. Ωμές παρεμβάσεις εξωθεσμικών παραγόντων, προσπάθειες χειραγώγησης, αιρετοί με απροκάλυπτες θέσεις υπέρ “ημετέρων”.

Ως δημοτική παράταξη, στα θεσμικά όργανα του Δήμου, ζητήσαμε και ζητάμε, απολογισμό των πεπραγμένων των προηγούμενων χρήσεων, τα αποτελέσματα της έκθεσης των ορκωτών λογιστών, την αποστολή των ευρημάτων και πορισμάτων που αφορούν την Ξινό Νερό Μονομετοχική ΟΤΑ στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Στη βάση αυτή, προκειμένου να “ξεκαθαρίσει το τοπίο” και να επέλθει η αναγκαία κανονικότητα, θεωρούμε ότι πρέπει τα ευρήματα και πορίσματα που αφορούν την Ξινό Νερό Μονομετοχική ΟΤΑ να αποσταλούν στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και σε κάθε αρμόδια Αρχή.

Εάν αυτό δεν πραγματοποιηθεί από τους αρμόδιους, τότε θα αναλάβουμε εμείς την πρωτοβουλία.

Το θέμα είναι μείζον, αλλά δεν είναι και το μοναδικό που απασχολεί το Δήμο μας. Έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις που σχετίζονται με την μεταλιγνιτική περίοδο, την απασχόληση, την ανάπτυξη, και πολλά άλλα προβλήματα.

Η παράταξη μας είχε, έχει και θα έχει, ως βασικές αρχές της: Την διαφάνεια και χρηστή διαχείριση των πόρων του Δήμου, την αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας υπέρ του κοινωνικού συνόλου, την υπεράσπιση του συμφέροντος των δημοτών και του Δήμου, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και ιδιοτελή οικονομικά συμφέροντα.

Δηλώνουμε ότι Θα συνεχίσουμε ακλόνητοι και ανεπηρέαστοι να ασκούμε τα καθήκοντα μας, σεβόμενοι απόλυτα τον όρκο που δώσαμε προς όφελος των δημοτών μας.

Γρομπανόπουλος Τρύφων
Επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης