Την Πέμπτη 18/06/2020, η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πέρκα, έδωσε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Περιφερειακό Σταθμό της ΕΡΤ Φλώρινας.
Ακούστε εδώ το ηχητικό:



Αρχικά, η κ. Πέρκα σχολίασε την απολύτως επιτυχημένη ζωντανή διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας με κεντρικό ομιλητή τον Βουλευτή Α’ Αθήνας και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, η οποία βρίσκεται αναρτημένη στο διαδίκτυο στον παρακάτω σύνδεσμο: https://youtu.be/FF4EYa9jJXQ

Ενδεικτικά, σημείωσε τα εξής:

Ήταν μία υψηλού επιπέδου συζήτηση με τον κ. Φίλη, ο οποίος θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους Υπουργούς Παιδείας της χώρας, αλλά και το πάνελ της συζήτησης απαρτίζονταν από εξαιρετικούς επιστήμονες, τον κ. Δαϊκόπουλο, την κ. Πολατίδου και την κ. Σπύρτου.
Το θέμα της παιδείας είναι πολύ κρίσιμο, η πόλη μας αγαπάει τα γράμματα, τις τέχνες, το Πανεπιστήμιο της και δυστυχώς δεν είχαμε καλές εξελίξεις με την κατάργηση των Διετών Προγραμμάτων των ΕΠΑΛ και των δύο Τμημάτων του Πανεπιστημίου.
Είναι πια περισσότερο από προφανές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με τους δύο Υπουργούς Παιδείας της, έδωσε βάση στη μόρφωση, στο συνεργατικό σχολείο με πρότυπα υψηλής παιδείας. 
Η κ. Κεραμέως μας πάει πάρα πολλά χρόνια πίσω, παραπέμπει στον συντηρητισμό, στο ταξικό σχολείο που αποκλείονται μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού από την ποιοτική μόρφωση.
Η παιδεία δεν είναι μόνο δημόσιο αγαθό αλλά δημόσια υποχρέωση. Εμείς επιδιώκουμε την υψηλού επιπέδου παιδεία που παράγει ενημερωμένους πολίτες και ολοκληρωμένες προσωπικότητες. 
Το σχολείο δεν μπορεί να είναι εξεταστικό κέντρο με πίεση και ανταγωνισμό και να μην παρέχει τη γνώση. Έβγαλαν τα καλλιτεχνικά και τις τέχνες από το ωρολόγιο πρόγραμμα ώστε να αποκτούν τα παιδιά υποτίθεται παραπάνω δεξιότητες και όχι μόρφωση.

Έπειτα, η κ. Πέρκα παρατήρησε σχετικά με τις επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών για τον πρωτογενή τομέα και την απολιγνιτοποίηση:

Όταν πας να αλλάξεις το προφίλ μιας περιοχής η οποία στήριξε ενεργειακά όλη τη χώρα, θα πρέπει να δώσεις περισσότερη προσοχή. Έφεραν την απολιγνιτοποίηση νωρίτερα ως μη όφειλαν και ακόμα δεν έχουμε δει κανένα σχέδιο. 
Αν δεν μας παρουσιάσουν το MasterPlan, θα υλοποιήσουμε εμείς ένα σχεδιασμό με τους  παραγωγικούς φορείς του τόπου. 
Το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε πάνω από 60 εκ. ευρώκαι πέρασε ένας χρόνος για να αρχίσει να κινείται και περιμένουμε να δούμε πως εξελιχθεί.  
Οι πόροι είναι περιορισμένοι και αναμένουμε πως θα αυξηθούν και πως θα απορροφηθούν. 
Εμείς δεν λέγαμε όχι στην απολιγνιτοποίηση, αλλά λέγαμε σε άλλο χρόνο και με σοβαρή προετοιμασία. Προτείναμε και νομοθετήσαμε τις ενεργειακές κοινότητες με κοινωνική οικονομία ειδικού σκοπού που μπορεί να δώσει μεγάλη ανάπτυξη. 
Υπάρχει ένα παραγωγικό κομμάτι του Νομού που είναι πρόθυμο να μπει σε μια διαδικασία ενεργειακής κοινότητας και μένει να δουλέψουμε όλοι μαζί, με σοβαρότητα, μελέτες και πίεση στην Κυβέρνηση για υποστήριξη. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε έργο βιομάζας δίχως να αφήσει την τηλεθέρμανση Αμυνταίου στον αέρα. Πρώτα πρέπει να εξασφαλιστεί η λειτουργία της βιομάζας και έπειτα να κλείσει ο Α.Η.Σ. 
Αυτό που σχεδιάζεται για τη Φλώρινα είναι απαράδεκτο. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που να κόβει την τηλεθέρμανση για να προχωρήσει σε επένδυση φυσικού αερίου για οικιακή χρήση και θέρμανση. Θα μπορούσε το Φ.Α. να χρησιμοποιηθεί ως μεταβατικό καύσιμο για ηλεκτροπαραγωγή όχι όμως για θέρμανση.
Η τηλεθέρμανση είναι το πιο σύγχρονο, το πιο οικονομικό και βιώσιμο μέσο θέρμανσης. Είναι απαράδεκτο που τόσα χρόνια έμεινε πίσω στη Φλώρινα. Έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ σε έργα και προμήθειες υλικών και δεν πρέπει να πεταχτούν. 
Την δεκαετία του 2030 τα παιδιά μας θα μιλούν για την παύση χρήσης του φυσικού αερίου γιατί είναι ορυκτό καύσιμο. Η Βόρεια Ευρώπη επενδύει σε Α.Π.Ε. και τηλεθερμάνσεις. 
Η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ για να βρεθούν λύσεις που θα δώσουν θερμική ενέργεια στην τηλεθέρμανση. Δεν πρέπει να «πετάξουμε» λεφτά σε έργο το οποίο έχει ημερομηνία λήξης. 
Είναι η ευκαιρία μας ώστε να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια που θα δοθούν και να μην σπαταλήσουμε τις ευκαιρίες όπως αυτές που μας δόθηκαν στο παρελθόν. Πρέπει να συνεννοηθούμε και να υλοποιήσουμε ένα κοινό σχέδιο για την περιοχή μας, με έργα που πρέπει να ωριμάσουμε και να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες υποδομές. 

Επίσης, η κ. Πέρκα αναφέρθηκε στα εγκαίνια του εποχικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πρεσπών, σημειώνοντας ότι ήταν μία χρόνια διεκδίκηση και έμπρακτη απόδειξη ότι τα έργα υποδομής ξεπερνούν την θητεία ενός Υπουργού και πρέπει να συνεχίζονται από τον επόμενο. Παρατήρησε επίσης ότι το εν λόγω Πυροσβεστικό Κλιμάκιο θα θεραπεύσει μια πολύ σημαντική ανάγκη της περιοχής για την προστασία του υπέροχου φυσικού της κάλους, το οποίο μάλιστα έλαβε τη δέσμευση του αρμόδιου Υφυπουργού ότι σύντομα θα καταστεί μόνιμο. 
Τέλος, σχετικά με την καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ για το Πρόγραμμα #ΜένουμεΌρθιοι και την σχετική δράση της Βουλευτή και του κόμματος, δήλωσε πως είναι αναγκαίο πλέον να ενημερώνουμε κατ ιδίαν τον κόσμο για τις θέσεις μας, διότι έχει παρατηρηθεί πως δεν ακούγονται οι θέσεις της αντιπολίτευσης από τα κανάλια. Είναι ευτυχές ότι η ΕΡΤ Φλώρινας δίνει τη δυνατότητα να ακουστούν οι θέσεις μας, παρόλα αυτά, η μη αναπαραγωγή των θέσεων της αντιπολίτευσης, ο αδιαφανής διαμοιρασμός χρημάτων στα ΜΜΕ παραπέμπει σε έλλειμα δημοκρατίας. «Πρέπει όντως να πηγαίνουμε εμείς στον κόσμο απευθείας και να τον ενημερώνουμε αλλά και να τον ακούμε. Γιατί άμα δεν ακούς τον κόσμο και τα προβλήματά του, δεν μπορείς να κάνεις πολιτική». 

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα


Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας

Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών