Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο σημερινό φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 2876/19.6.2020 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, μας μεταφέρει στο έτος 1970 .


Ας δούμε λοιπόν τι μας περιγράφει για την φωτογραφία αυτή :

Ο AΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ Φ.Ο.Ο.Φ.

Το νεόχτιστο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου τον Οκτώβριο του 1970

Από τα αριστερά: 
Σιάμκουρης Θωμάς, Καλυβιάνος Μενέλαος, Τάχος Μιχαήλ, Σβάρνας Θεόδωρος, Χαρίκλεια Παπαγεωργίου, Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος, Τσούλης Πέτρος, Ιγνατίου Λεωνίδας, Πυθαράς Νίκος, Πέτρου Αθανάσιος και Βυζάντης Ηλίας.

Η πληροφόρηση - καταγγελία του αντιπροέδρου του Φ.Ο.Ο.Φ. Λεωνίδα Καλυβιάνου για την διάρρηξη στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα προκάλεσε το ερέθισμα για το σημερινό ΠΑΡΑΘΥΡΟ.

Και παλιότερα ιερόσυλοι είχαν κατ΄ επανάληψη διαρρήξει το παγκάρι, όπως μας ενημερώνει σημείωμα του Δημήτρη Μεκάση: «Στις αρχές είχαν φτιάξει έναν κερματοδέκτη απλό. Όμως κάποιοι τον διέρρηξαν. Αργότερα έκαναν από σίδερο, χτισμένο στον τοίχο. Τον ξεπάτωσαν. Κάποτε οι διαρρήκτες σταμάτησαν, αφού ο κόσμος δεν έριχνε πια κέρματα».

Κατά την διάρκεια της κατασκευής του κτιρίου του Φ.Ο.Ο.Φ. «Λυγκηστίς» το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να χτίσει ένα εκκλησάκι κοντά στο κτήριο και σε μικρή απόσταση, τόπος αναψυχής για τους εκδρομείς και τους περαστικούς.

Το εκκλησάκι σχεδίασε ο ζωγράφος Ευάγγελος Ταμουτσέλης και την κατασκευή του ανέλαβε το συνεργείο του οικοδόμου από την Δροσοπηγή Ευάγγελου Λιούκρα. Το εκκλησάκι, στην μνήμη του Αγίου Δημητρίου, λειτούργησε για πρώτη φορά στις 25 Οκτωβρίου 1970, παραμονή της εορτής του Αγίου. Αργότερα την ίσια σκεπή την έκαναν καμπυλωτή με το συνεργείο του Σπύρου Σταθόπουλου, από την Δροσοπηγή. Το εκκλησάκι άλλαξε όψη και μαζί με τα παγκάκια κάτω από τα πανύψηλα δένδρα, έγινε πιο εντυπωσιακό.

(Το ιστορικό το αντλήσαμε από σχετικό σημείωμα του Δημήτρη Μεκάση που έχει αναρτηθεί στο florinapast που επιμελείται ο εκπαιδευτικός Σπύρος Παπαχαρίσης)

Υ.Γ.: Ο Φ.Ο.Ο.Φ. παρακαλεί τους πιστούς να μην αφήνουν άλλη φορά χρήματα. 
Καλυτέρα να αφήνουν κεριά και λάδι για λάμπα,