γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

Για άλλη μια φορά η Φλώρινα βρίσκεται με την πλάτη στο καναβάτσο της κυβερνητικής αδιαφορίας. Αυτή τη φορά ξαναχτύπησε ο ΥΠΕΝ κ. Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος στις 12.9.2020 επισκέπτεται την Δυτική Μακεδονία για δεύτερη φορά και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα , που γι’ αυτόν είναι μόνο η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.
Την πρώτη επίσκεψη την έκανε αποκλειστικά στην Κοζάνη φτάνοντας μέχρι την Πτολεμαΐδα. Αυτή τη φορά ανέβηκε λίγο ψηλότερα έφτασε μέχρι τις παρυφές του Αμυνταίου. Για τον κ. Χατζηδάκη φαίνεται πως είναι ανύπαρκτη η Περιφερειακή Ενότητα και η πρωτεύουσα της που λέγεται Φλώρινα. Έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων όλους όσους και όσες ζουν σ’ αυτόν το τόπο καθώς και τα προβλήματα που έχουν και τα οποία επιδεινώθηκαν με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση.

Η βαρβαρότητα αυτή των κυβερνητικών στελεχών της ΝΔ δεν προσβάλει μόνο το στελεχιακό δυναμικό της Φλωριναίας ΝΔ αλλά είναι ευθεία προσβολή των ίδιων των πολιτών , των Φλωρινιωτών που κρατάνε δεκαετίες Θερμοπύλες από όποια πλευρά και αν το δει κανείς. Είναι η περιοχή εκείνη που δίνει μισό αιώνα στη ΔΕΗ ότι πολυτιμότερο έχει στα σπλάχνα της τον λιγνίτη για να ζεσταίνεται ο κ. Υπουργός και οι συν αυτώ της κυβέρνησης.

Κι άλλα κυβερνητικά στελέχη που επισκέφθηκαν την περιοχή μας της κυβέρνησης των αρίστων είχαν προσβλητική συμπεριφορά αγνοώντας θεσμικούς και μη φορείς. Η επίσκεψη τους δεν ήταν επίσκεψη εργασίας, να δούν από κοντά, να συζητήσουν τα τοπικά προβλήματα αλλά ήρθαν για αναψυχή, να αλλάξουν περιβάλλον.

Φιλότιμη η προσπάθεια του τοπικού μας γαλάζιου βουλευτή να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αλλά δεν μας έπεισε. Στα ζητήματα που τέθηκαν στον κ. Υπουργό απάντησε πως η κυβέρνηση έχει το εκπονήσει το master plan το οποίο είναι γενικόλογο, ασαφές χωρίς να προσδιορίζει κάτι για την ΠΕ όπως κάνει για την Κοζάνη και την Μεγαλόπολη και αποτελεί ευθέως απειλή για την ΠΕ Φλώρινας.

Είναι κοινό μυστικό ότι τα μεγάλα έργα που ανακοινώθηκαν θα γίνουν στην ΠΕ Κοζάνης. Και από την πλευρά αυτή η στάση του κ. Υπουργού είναι υποκριτική και η πρόθεση της κυβέρνησης εμφανής να στηρίξουν την ΠΕ Κοζάνης σε βάρος της περιοχής μας.

Αλλά μήπως το ίδιο δεν γίνεται με τον Περιφερειάρχη μας τον κ. Κασαπίδη; Τα έργα του κάθετου άξονα και του αρδευτικού της Τριανταφυλλιάς που θα αλλάξουν τον παραγωγικό χάρτη της περιοχής μας βρίσκονται σε χειμερία νάρκη, μακράν των χρονοδιαγραμμάτων που μας πιπιλίζανε όταν βρισκόντουσαν στριμωγμένοι.

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε ακόμα και μικρά χωριά της ΠΕ Κοζάνης αλλά βαρέθηκε (;), αδιαφόρησε(;), η «δεν είχε χρόνο» για να έρθει στην Φλώρινα, που λίγα χιλιόμετρα απ’ αυτήν υπολειτουργεί η πιο σύγχρονη και ελάχιστα ρυπογόνα ενεργειακή μονάδα της ΔΕΗ η «Μελίτη 1», με δύο τεράστια ορυχεία και χωριά που υπέστησαν τις συνέπειες των ρύπων της εξόρυξης για δεκαετίες. Η πολιτική χωρίς σεβασμό στον δεινοπαθούντα πολίτη, χωρίς ανθρώπινες ευαισθησίες γίνεται ανάλγητη, κι αυτό οι πολίτες δεν το συγχωρούν.




Ο κ. Χατζηδάκης λοιπόν αναλώνοντας τον χρόνο του περιφερόμενος από χωρίου εις χωρίον της Κοζάνης βγήκε εκτός προγράμματος και η συνάντηση-συζήτηση που προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο του Αμυνταίου ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ!!! Μάταια ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ Αντωνιάδης, οι δύο Αντιπεριφερειάρχες Κιοσές και Άμπας καθώς και οι δύο Δήμαρχοι Φλώρινας Γιαννάκης και Αμυνταίου Μπιτάκης των περιμένανε καρτερικά επί τρίωρο και πλέον. Η «ώρα Άκη» ωχριά μπροστά σ αυτό το στήσιμο του κ. Υπουργού.

Μπορεί να ταλαιπωρηθήκανε περιμένοντας τον πάνω από τρεις ώρες αλλά ο κ. Υπουργός τους «αντάμειψε» με το παραπάνω. Το καλό το φύλαγε στο τέλος αφού αντί σύσκεψης στο Δημαρχείο τους φίλεψε τσίπουρο σε τσιπουράδικο του Αμυνταίου!!! Δεν ξέρω αν το προτιμήσανε με γλυκάνισο ή γράπα. Πάντως και τα δυο βρίσκονταν στην διάθεση τους.

Εκεί λοιπόν στο τσιπουράδικο που το οινόπνευμα θολώνει το μυαλό έγινε η συζήτηση. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι έγινε. Κι αυτό οι άριστοι το λένε ενδιαφέρον της κυβέρνησης και λύση των προβλημάτων. Δείχνει με πόση σοβαρότητα και ενδιαφέρον ο κ. Υπουργός άκουσε τα όσα του είπαν οι παριστάμενοι θεσμικοί φορείς. Κι αυτό δεν γίνεται τυχαία. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει σε ποιους και πως θα μοιράσει την πίτα. Και σ’ αυτήν την μοιρασιά η ΠΕ Φλώρινας θα πάρει ψίχουλα.

Μια λογική αντίδραση θα ήταν να αποχωρήσουν από την συνάντηση, όπως έκαναν σε εκείνη την ημερίδα - παρωδία στην Πτολεμαΐδα με τον κ. Γεωργιάδη, όπου ζήτησαν από τους Δημάρχους να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για την μεταλιγνιτική περίοδο σε 4 λεπτά!!!

Ας γνωρίζουν όμως ότι οι πολίτες δεν τρώνε σανό, βλέπουν και κρίνουν. Και θάρθει η ώρα που η ΝΔ θα πληρώσει τον λογαριασμό και την άφρονα τακτική της. Μακάρι να μην είναι αργά και καταστραφεί ο τόπος μας και ξαναπάρουν οι συμπολίτες μας τον δρόμο της ξενιτιάς όπως συνέβη κατά το παρελθόν.

Είναι καιρός τοπικοί παράγοντες να αφήσουν κατά μέρος το εγώ τους, ασκώντας ανέξοδη και εκ του ασφαλούς κριτική, προσδοκώντας κάποια θεσούλα στη δημόσια διοίκηση, και να βάλουν το συμφέρον των πολιτών πάνω από το δικό τους όχι φραστικά αλλά με ουσιαστικές πράξεις. Να πάψουν να είναι υποτελείς στο κόμμα και την κυβέρνηση και ως πραγματικοί πατριώτες να στηρίξουν τον τόπο τους. Γιατί είναι αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός που επέβαλλαν βίαια την απολιγνιτοποίηση κλείνοντας την «Μελίτη1» και τα ορυχεία το 2023. Είναι καιρός κάποιοι να βγάλουν την πολιτική τσίμπλα από τα μάτια τους και να ακολουθήσουν την ηθική της ευθύνης και όχι του σκοπού.

Το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων είναι απόφαση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη που επιβλήθηκε εκ των άνω και κανενός τοπικού θεσμικού παράγοντα.

Και τώρα μας ήρθε ο κ. ΥΠΕΝ σε τσιπουράδικο του Αμυνταίου και μεταξύ τσίπουρου και μεζέ να οργανώσει την δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, την δίκαιη και αναλογική μοιρασιά των χρημάτων, που θα δοθούν στη Δυτική Μακεδονία. Με τι κουράγιο να συμμετάσχεις σε μια τέτοια παρωδία συζήτησης; Αιδώς Αργείοι.

Βέβαια σε όλη αυτή την βαρβαρότητα πρέπει να επισημάνουμε και το γεγονός πως για την ΝΔ και τον ΥΠΕΝ στην ΠΕ Φλώρινας υπάρχει ένας βουλευτής ο δικός τους και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ η κα Πέρκα ως μείζων αντιπολίτευση δεν έχει λόγο σε ένα τόσο κορυφαίο ζήτημα όπως είναι το μέλλον του τόπου μας στην μετά λιγνίτη εποχή. Ούτε φυσικά τους ενόχλησε το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Λιάσης είναι θεσμικός παράγοντας του Περιφερειακού Συμβουλίου, που είναι και κάτοικος του Αμυνταίου, εδικαιούτο μία θέση στη σύσκεψη όπως οι δύο Αντιπεριφερειάρχες. Όμως κι αυτός δεν ανήκει στην παράταξη του κ. Περιφερειάρχη. Η διάκριση αυτή δείχνει πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση και η ΝΔ την ποιότητα της δημοκρατίας στην οποία πρέπει να ζούμε.

Η περιοδεία του κ Χατζηδάκη και σε χωριά της περιοχής Κοζάνης, η παντελής απουσία του από την περιοχή της Φλώρινας αλλά και η τσιπουροσυζήτηση στο Αμύνταιο αποδεικνύει του λόγου μου το αληθές, πως δηλαδή ο κ. Υπουργός αντιλαμβάνεται την δίκαιη μετάβαση και τι μας επιφυλάσσουν στο μέλλον. Η κατάσταση είναι τραγική, εκτός βέβαια των πολιτικά αφελών που καταπίνουν αμάσητο ότι τους λένε, και γι’ αυτό απαιτείται συσπείρωση όλων των δυνάμεων της περιοχής μας, λέγοντας στους πολίτες την αλήθεια. «Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι Αληθές» λέει ο Διονύσιος Σολωμός. Κι αυτό ας είναι οδηγός των θεσμικών μας φορέων σε κάθε τους πράξη.

Το τοπικό στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ αντί να ασχολείται με διάφορες ανούσιες αντιπαραθέσεις και προβολή του προπαγανδιστικού υλικού της κεντρικής εξουσίας, ας ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και να πιέσει την κυβέρνηση να εντάξει στο master plan για την ΠΕ Φλώρινας τις προτάσεις των θεσμικών μας φορέων, διαφορετικά όπως υποστηρίζουν οι δήμαρχοι Φλώρινας και Αμυνταίου καθώς και ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Φλώρινας, δεν πρόκειται να είναι δίκαιη η μετάβαση αν δεν έχει την αποδοχή των πολιτών και των φορέων που τους εκπροσωπούν.

Προτάσεις υπάρχουν από την ΠΕ Φλώρινας, τους Δήμους Φλώρινας και Αμυνταίου, από το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας, από το ΕΒΕ Φλώρινας κοντά 10 μήνες, ένταξη στο μεταλιγνιτικό πρόγραμμα χρειάζονται και χρήματα για μελέτες.

Αυτό που λείπει είναι η ουσιαστική και αποτελεσματική πολιτική βούληση από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για μια δίκαιη αναπτυξιακή πρόταση για το αύριο της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας και όχι οι τσιπουροσυζητήσεις. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

Εκτός και αν ως περιοχή Φλώρινας είμαστε χρεωμένοι στη γειτονική μας Βόρεια Μακεδονία και μας έχουν στα αζήτητα οι δικοί μας.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης