γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

Ο χώρος της υγείας ίσως είναι ο πιο ευαίσθητος αφού αφορά την ίδια μας την ζωή και γι’ αυτό χρειάζεται πάντα να βάζουμε « τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» αναδεικνύοντας πάντα λάθη, παραλείψεις, αδιαφορία αλλά και επιβραβεύοντας θετικές ενέργειες. Γι’ αυτό και δεν γράψαμε ποτέ κάτι πριν το διπλοδιασταυρώσουμε. Μάλιστα πολλές φορές αποφύγαμε να γράψουμε ειδήσεις, γιατί δεν μπορέσαμε να τις επιβεβαιώσουμε.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα κρύβουμε την πραγματική κατάσταση, σπρώχνοντας την κάτω από το χαλί.
Η ανοχή όταν ξεπερνάει τα όρια γίνεται συνενοχή. Κι εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι στην αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας αλλά και των αρμοδίων παραγόντων στην περιφέρεια μας.

Η αιχμή των δομών υγείας στην επαρχία, όπως εμείς, είναι το νοσοκομείο. Η ποιότητα της παρεχόμενης υγείας στην ΠΕ Φλώρινας έχει να κάνει με το επίπεδο και την ποιότητα της παρεχόμενης υγείας από αυτό.

Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και η χρηματοδότηση είναι οι παράμετρες που καθορίζουν την ποιότητα των ιατρικών πράξεων και φυσικά την αξιοπιστία ενός νοσοκομείου. Όσο μεγαλύτερες είναι τόσο υποβαθμισμένο είναι το παραγόμενο ιατρικό προϊόν. Κι αυτά πρέπει να συνυπάρχουν διαφορετικά τι να τον κάνεις τον προηγμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό όταν αυτός σαπίζει στις αποθήκες, γιατί δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό για να τον δουλέψει και να τον αξιοποιήσει προς όφελος των πολιτών.

Το νοσοκομείο μας ακόμα και τους καλούς καιρούς δεν βρίσκονταν σε ικανοποιητικό επίπεδο προσφοράς υπηρεσιών, γιατί είχε κάτι από τις παραπάνω αναφερόμενες ελλείψεις. Ίσως κάποια μικρά διαστήματα να είχε κάποιες θετικές εξάρσεις. Γι’ αυτό και η εμπιστοσύνη των ασθενών κλονίζονταν και μετακινούνταν σε νοσοκομεία διπλανών πόλεων ή της Θεσ/νίκης για να βρουν γιατρειά.

Η αλήθεια είναι πως έχουμε προσωπικό που μπορεί να διακριθεί και στα καλύτερα νοσοκομεία της χώρας μας. Όμως πόσο μπορεί να αποδώσει το προσωπικό σε μια κλινική όταν έχει έναν και δύο γιατρούς όταν αυτοί πρέπει να είναι 4 και 5; Βλέπετε τα ετήσια στατιστικά στοιχεία κρατούνται ως εφτασφράγιστο μυστικό για να μην δουν οι πολίτες την αλήθεια. Χωρίς να σκέφτονται ότι ο κόσμος εισπράττει τα αποτελέσματα μιας τέτοιας κακής πολιτικής και παύει να εμπιστεύεται το νοσοκομείο μας. Είναι τυχαίο άραγε ότι την τελευταία διετία δεν υπάρχει ούτε μια συνέντευξη τύπου, ένας δημόσιος απολογισμός από τους φορείς του νοσοκομείου μας; (διοίκηση, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;). Ναι, φοβούνται να που την αλήθεια στους πολίτες , σ’ αυτούς δηλαδή για τους οποίους λειτουργεί και προορίζεται το νοσοκομείο.

Η πανδημία όπως ήταν επόμενο επιδείνωσε την κατάσταση στο εγκαταλελειμμένο πλέον νοσοκομείο μας με αποτέλεσμα να έχει απαξιωθεί. Και σ’ αυτό συμβάλλει η έλλειψη ενημέρωσης για τον κορωνοϊό. Οι συμπολίτες μας με προβλήματα υγείας φοβούμενοι τον κορωνοϊό δεν προσέρχονται στο νοσοκομείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση της υγείας τους και για την ίδια την ζωή τους.

Στο διάστημα της πρώτης φάσης της πανδημίας περιμέναμε οι υπεύθυνοι να διαπιστώσουν τις παραλείψεις και τα κενά που υπάρχουν αλλά και αυτά που χρειάζεται το νοσοκομείο μας και οι άλλες δομές υγείας, κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία καθώς και οι δομές πρόνοιας.

Το καλοκαίρι ήταν μια μοναδική ευκαιρία και ικανός χρόνος να ανασυνταχθεί το σύστημα υγείας στην ΠΕ Φλώρινας και να επαναπροσανατολιστεί, ώστε να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει επαρκώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας που φαίνεται να είναι επιθετικότερο και πιο επικίνδυνο. Η Κοζάνη και η Καστοριά μπήκανε στο 4ο επίπεδο με εξαιρετικά αυστηρά μέτρα, τα οποία βάζουν ταφόπλακα στην τοπική οικονομία. Και στο δίλλημα οικονομία ή ζωή σαφώς επιλέγεται η ζωή. Εμείς είμαστε ακόμα στο 2ο επίπεδο αλλά με την χαλαρότητα που μας διακρίνει μέχρι πότε θα είμαστε; Όποιοι βρίσκονται στο παζάρι την Τετάρτη ή στα διάφορα καφέ της πόλης μας, θα διαπιστώσουν ότι τα μέτρα εφαρμόζονται πλημμελώς. Κι εδώ την ευθύνη την φέρει η Αστυνομική Διεύθυνση Φλώρινας, που είναι επιφορτισμένη με την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα στο νοσοκομείο μας, τα οποία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την διόγκωση του κορωνοϊού. Υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη. Τα κενά στο ιατρικό προσωπικό συνεχίζουν όχι μόνον να υπάρχουν αλλά και να αυξάνονται αφού ακόμα και οι κενούμενες θέσεις από συνταξιοδότηση ή μετάθεση παραμένουν κενές και δεν προκηρύσσονται. Και αντί της προκήρυξης των κενών θέσεων μας ανακοινώνουν με χαρά και μάλιστα με δελτία τύπου ότι εγκρίθηκαν κάποιες θέσεις γιατρών. Λες και εμείς τρώμε κουτόχορτο. Μα οι εγκεκριμένες θέσεις μπορεί να προκηρυχτούν σε ένα χρόνο σε δύο ή και ποτέ και να μείνουν εγκρίσεις θέσεων για προκήρυξη. Να μας ανακοινώσουν ποιες θέσεις προκηρύχτηκαν και όταν με το καλό παρουσιαστούν ενδιαφερόμενοι γιατροί να μας ανακοινώσουν την πρόσληψη τους. Να γνωρίζουν ότι οι πολίτες πια δεν παραμυθιάζονται.

Αυτό που περιμέναμε όλοι ήταν η ενίσχυση του νοσοκομείου και των άλλων δομών υγείας με επί πλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με τον ανάλογο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ικανό να αντιμετωπίσει την έξαρση της πανδημίας, κυρίως τώρα που χειμωνιάζει. Φυσικά αναγκαία προϋπόθεση γι’ αυτά είναι η αυξημένη χρηματοδότηση. Αναβάθμιση χωρίς χρηματοδότηση δεν γίνεται. Είδατε ενίσχυση του κέντρου υγείας Αμυνταίου και των περιφερειακών ιατρείων, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της περιοχής μας; Η εγκατάλειψη είναι προφανής, γι’ αυτό και κρατούν τον κόσμο στο σκοτάδι. Να μην γνωρίζει τίποτα για την πραγματική κατάσταση στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας στην περιοχή μας. Ως και αυτήν την ημερήσια ενημέρωση για τα περιστατικά σε κάθε περιφερειακή ενότητα την σταματήσανε, γιατί ο απολογισμός δείχνει την εγκατάλειψη και την απαξίωση. Έτσι, με την έλλειψη ενημέρωσης, την εσωστρέφεια που διακρίνει την ιεραρχία της υγείας από την διοίκηση του νοσοκομείου μέχρι την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, γίνανε συνένοχοι της παραπληροφόρησης, της τρομολαγνείας αλλά και του φόβου που φώλιασε αυτή την περίοδο σε όλους μας για το ποια είναι η πραγματική κατάσταση της πανδημίας στην περιοχή μας.

Καλός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης, όμως η κυβέρνηση αγρόν αγοράζει και δεν την ενδιαφέρει να έχει σύμμαχο τον πολίτη, γιατί πιστεύει ότι με κατασταλτικά μέτρα θα λύσει το πρόβλημα της πανδημίας.

Κανείς δεν γνωρίζει τι δυνατότητες έχει το νοσοκομείο μας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι πέρα από την περίθαλψη δύο ή τριών ατόμων ελαφρώς ασθενούντων δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο. Ότι εξοπλισμό και προσωπικό είχαμε την πρώτη περίοδο του Μαρτίου τον ίδιο σχεδόν έχουμε και σήμερα.

Δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ, δεν υπάρχει μονάδα αυξημένης φροντίδας, κάποιος θάλαμος τέλος πάντων ενισχυμένος με τον κατάλληλο εξοπλισμό . Υπάρχουν μόνο δύο αναπνευστήρες δωρεά και αυτοί του Δήμου Φλώρινας και της ΠΕ Φλώρινας.

Δεν υπάρχει πρόσθετο εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που θα ασχολείται με την πανδημία.

Δεν έχουν καλυφθεί τα κενά στο ιατρικό προσωπικό των άλλων κλινικών και αυτό δυσχεραίνει τα μέγιστα την λειτουργία του νοσοκομείου.

Δεν ενισχύθηκε καθόλου η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που μπορεί να προσφέρει πολλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα της ροής των ασθενών προς το νοσοκομείο.

Δεν λειτουργεί το όργανο της πολιτικής προστασίας της ΠΕ Φλώρινας, αφού συνεδρίασε μόνον μία φορά και αυτό ύστερα από πολλές πιέσεις του αντιπροέδρου του περιφερειακού συμβουλίου Γιάννη Λιάση. Κι αυτό δείχνει την εσωστρέφεια που διακρίνει το σύνολο της δομής της εξουσίας.

Η υγεία των πολιτών και η αντιμετώπιση της πανδημίας χρειάζονται χρήματα. Και όπως φαίνεται η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να τα διαθέσει. Προτιμά τις δικές της επιλογές. Φρόντισε να διαθέσει 20 εκατομμύρια ευρώ στα μέσα ενημέρωσης της λίστας Πέτσα. Τώρα αν το νοσοκομείο Φλώρινας δεν διαθέτει ούτε ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας ποσώς τους ενδιαφέρει ή αν θέλετε δεν είναι γι αυτήν πρώτη προτεραιότητα. Προτεραιότητα έχει το «λιβάνι», κι αυτό δεν μπορεί να γίνει με το κρεβάτι της εντατικής στη Φλώρινα. Ποσώς ενδιαφέρει και τους τοπικούς παράγοντες της τοπικής γαλάζιας εξουσίας, που τινές εξ αυτών περί άλλων τυρβάζουν και όχι για τα τεράστια πραγματικά προβλήματα της περιοχής μας.

Είναι βέβαιο ότι αν η πόλη μας φτάσει στο επίπεδο της Καστοριάς και της Κοζάνης το σύστημα υγείας στην περιοχή μας θα καταρρεύσει. Και τότε αλλοίμονο μας. Θα χαρώ να με διαψεύσουν πειστικά, με επιχειρήματα, η διοίκηση του νοσοκομείου ή ο Αντιπεριφερειάρχης υγείας ή ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ.

Δεν γνωρίζουμε τις όποιες ενέργειες της διοίκησης του νοσοκομείου για την λύση των προβλημάτων. Εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλα και αυτό είναι απογοητευτικό.

Θα επαναλάβω ότι καλός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Γι’ αυτό ενημερώστε τον καθημερινά και υπεύθυνα για την πανδημία, για να σταματήσει να οργιάζει η φημολογία.

Κάντε τον συμμέτοχο στην προσπάθεια σας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μην τον φορτώνετε καθημερινά με επί πλέον άγχος και φόβο για την ζωή του. Του φτάνουν τα οικονομικά προβλήματα που έχει.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης