γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης
αναδημοσίευση από : parathrhthsflo.blogspot.com

Πριν ένα μήνα περίπου είχαμε ασκήσει έντονη κριτική για την εγκατάλειψη του νοσοκομείου μας από τους ιθύνοντες σε όλες τις βαθμίδες της υγείας ξεκινώντας από την διοίκηση του και φτάνοντας μέχρι την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας. Γράφαμε τότε ότι το προσωπικό που υπάρχει αυτή την στιγμή στο νοσοκομείο μόλις επαρκεί για την καθημερινότητα του νοσοκομείου και πως για τον κορωνοϊό δεν έγινε καμιά πρόσληψη. Έχουμε το ίδιο προσωπικό που είχαμε και στην πρώτη φάση του ιού. Όταν γνωρίζανε και οι πέτρες ότι η δεύτερη φάση θα ήταν εντονότερη και επικινδυνοδέστερη. 
Ο κ. Διοικητής προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, χωρίς να απαντήσει για την ταμπακιέρα, που είναι η προετοιμασία για την δεύτερη φάση.

Η τραγικότητα της κατάστασης αποτυπώνεται στην ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων που λέει ως εδώ, είμαστε στα όρια μας.

Περίπου το 40% του προσωπικού απουσιάζει λόγω του κορωνοϊού, δηλαδή το νοσοκομείο λειτουργεί με το μισό περίπου προσωπικό!!! Και κρατιέται όρθιο κυριολεκτικά από την υπερπροσπάθεια και το φιλότιμο των εργαζομένων.
Γι’ αυτό δεν είναι ώρα για κριτική αλλά για ολική αντίσταση κατά της πανδημίας. Ας σταματήσουμε τα μπράβο και τα συγχαρητήρια και ας κλειστούμε στα σπίτια μας. Αυτό θα είναι η καλύτερη προσφορά μας και το μεγαλύτερο μπράβο στις αγωνιώδεις προσπάθειες του προσωπικού να περισώσει ό,τι μπορεί στο εργασιακό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.

-Οι ιθύνοντες ας πάψουν επιτέλους τις ανούσιες δικαιολογίες, που δεν πείθουν πια κανέναν και ας κάνουν το αυτονόητο, να ικανοποιήσουν τις προτάσεις-αιτήματα του σωματείου.

-Η διοίκηση του νοσοκομείου να ζητήσει από τον ιατρικό σύλλογο Φλώρινας γιατρούς να προσφέρουν υπηρεσίες στο νοσοκομείο, με το αζημίωτο φυσικά, και οι ιδιώτες γιατροί ας σταθούν αλληλέγγυοι προς τους συναδέλφους τους του νοσοκομείου, προστατεύοντας την υγεία των πολιτών.

Λύση δεν είναι η αποδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που επιχείρησαν αλλά η ενίσχυση της, για να αξιοποιηθεί και να αποτελέσει ισχυρό βραχίονα της υγείας στην περιφέρεια. Με την μετακίνηση των γιατρών από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο νοσοκομείο, είναι σαν να λες στους πολίτες ότι αυτόν τον καιρό δεν θα αρρωστήσετε η θα γιατρεύεστε μόνοι σας στο σπίτι. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η απέλπιδα λύση, γιατί το υπουργείο σφυρίζει αδιάφορα. Το έκανε και η Καστοριά κατά την πρώτη φάση αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Δυστυχώς δεν διδάχτηκαν τίποτα.

-Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ας σταματήσει την ραστώνη και ας δραστηριοποιηθεί. Να καλύψει το κενό του υπουργείου Υγείας. Να αναλάβει το κόστος του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που θα προσλάβει για τον COVID-19 σε όλα τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας , να δώσει οικονομικά και βαθμολογικά κίνητρα για την πρόσληψη τους μετέπειτα στο δημόσιο.

Το υπουργείο Υγείας να μονιμοποιήσει άμεσα όλους τους επί συμβάσει γιατρούς και νοσηλευτές. Είναι ντροπή να δίνετε 21 εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα για να σας λιβανίζουν και να αφήνετε ακάλυπτα από προσωπικό και υλικά τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας. Τολμήστε.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης