Ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες του το διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και η Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευσης υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με θέμα «Ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας και η Συγκρότηση του Ελληνικού  Κράτους. Σύγχρονες Ερμηνείες».

Στο συνέδριο συμμετείχαν 21 διακεκριμένοι ομιλητές και βασικός του στόχος υπήρξε η ανάδειξη και συζήτηση πτυχών της  Ελληνικής Παλιγγενεσίας υπό το πρίσμα σύγχρονων ερμηνειών  που έχει αναδείξει η ιστορική έρευνα. Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, το συνέδριο  επικεντρώθηκε αφενός στην προετοιμασία και την εκδήλωση του  επαναστατικού αγώνα και αφετέρου στη θεσμική διαμόρφωση του ελληνικού  κράτους κατά τον 19ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου λύθηκαν απορίες, αναδείχτηκαν νέα ερευνητικά πεδία και φωτίστηκαν πτυχές της περιόδου εκείνης, καθοριστικής σημασίας για την συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους.

Το Συνέδριο μεταδόθηκε ζωντανά από τους επίσημους λογαριασμούς του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε Facebook (https://www.facebook.com/uowm.gr/live_videos/) και YouTube (YouTube 

1η Ημέρα: https://youtu.be/CCZqd2Y8bNg, YouTube 

2η Ημέρα: https://youtu.be/2GVptcow330) καθώς και από την 

υπηρεσία Δίαυλος (https://diavlos.grnet.gr/uowm).

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα προχωρήσει σε ανάλογες προσπάθειες στο μέλλον που προάγουν την ακαδημαϊκότητα και την έρευνα και ενέχουν εξωστρέφεια για το Ίδρυμα.