Με περιορισμένο αριθμό προσερχομένων, λόγω των υγειονομικών μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού αλλά με τη δέουσα επισημότητα εορτάστηκε στην πόλη της Φλώρινας, την Κυριακή 9 Μαΐου 2021, η επέτειος των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και Φασισμού (1941-1944).

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμωνος Φλώρινας τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και επίσημη δοξολογία. Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο επι της Πλατείας Γ. Μοδη από τις Αρχές της Π.Ε. Φλώρινας, τους εκπρόσωπους των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την φιλαρμονική του Δήμου Φλώρινας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Ιωάννης Κιοσές, μετά το πέρας της εκδήλωσης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η 9η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής των Εθνικών αγώνων και της Αντίστασης κατά των φασιστικών και ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής, καθώς και το τέλος των θηριωδιών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με την ήττα των δυνάμεων του Άξονα.

Τιμούμε σήμερα τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που με γενναιότητα αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την εδραίωση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Το μήνυμα, της ανιδιοτέλειας, του πατριωτισμού και της αντίστασης σε κάθε επιβουλή, παραμένει ανεξίτηλο στη μνήμη μας».