Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 2935/17.09.2021 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, δημοσιεύει φωτογραφία από το έτος 1954 την οποία την συνοδεύει με το παρακάτω κείμενο

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ “ΒΙΓΛΑ” ΠΙΣΟΔΕΡΙΟΥ – 1954

Το ιστορικό Πισοδέρι, που τόσα προσέφερε στον Μακεδονικό Αγώνα, δεν έχει πλέον μόνιμους κατοίκους. Οι καταστροφές που υπέστη, οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν για την επιβίωση και καλύτερη διαβίωση οδήγησαν τους κατοίκους του να αναζητήσουν στέγη αλλού. Στην Φλώρινα οι Πισοδερίτες αποτέλεσαν και αποτελούν μία δραστήρια και ενεργό κοινότητα και, μερικές δεκαετίες πίσω, είχαν δημιουργήσει και ποδοσφαιρική ομάδα, την «Βίγλα» Πισοδερίου.

Η φωτογραφία μας είναι από ποδοσφαιρικό αγώνα της ομάδας το 1954 στην Ιτιά, προφανώς με την τοπική ομάδα.

Ξαπλωμένος στο γρασίδι ο Θεμιστοκλής Φίσκας (τερματοφύλακας) και, από τα αριστερά, πρώτος, ο Παντελής Κόκκος (με το κουστούμι) και έκτος ο Χρήστος Αδαμαντίου.

Από τα δεξιά, οι Θεμιστοκλής Γαρδάνης, Βασίλειος Αναστ. Κοΐδης, Δημήτριος Χατζηκωνσταντίνου, Τιμολέων Χάσος (οι τέσσερεις με τα πολιτικά), και έκτος από τα δεξιά ο Βασίλειος Γώγος (ποδοσφαιριστής). Μεταξύ του Βασίλη Γώγου και του Τιμολέοντος Χάσου, ο ψηλός ποδοσφαιριστής, είναι ή ο Πέτρος Χρ. Σιδέρης (από το Ανταρτικό) ή ο Πέτρος Δούκας.

Ευχαριστούμε πολύ τον Κ.Α.Σ. για την παραχώρηση της φωτογραφίας από οικογενειακό αρχείο, τον φίλο και συνεργάτη της στήλης Θανάση Βογιατζή, τους φίλους Πισοδερίτες που πρόθυμα και άμεσα ανταποκρίθηκαν και, ιδιαίτερα, τον Παντελή Δάφα, πρόεδρο του Δασικού Συνεταιρισμού Πισοδερίου, που συνέδραμαν στην αναγνώριση των ποδοσφαιριστών και οπαδών της ομάδας.