γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

Με λουκέτο κινδυνεύουν πολλές κλινικές στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας εξ αιτίας της δραματικής έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Η αγορά είναι άδεια από ειδικότητες της παθολογίας, της αναισθησιολογίας, της χειρουργικής. Η δεκαετής αντιιατρική πολιτική των κυβερνήσεων, έδιωξαν τους γιατρούς από τη χώρα μας και τους έστειλαν στο εξωτερικό. Σήμερα εκλιπαρούμε τους ελάχιστους που απέμειναν αλλά δεν ανταποκρίνονται, γιατί οι συνθήκες εργασίας και αμοιβών στο ΕΣΥ αγγίζουν τα όρια της αθλιότητας. «…υπάρχει απροθυμία στελέχωσης σε συγκεκριμένες ειδικότητες, αναφέρω το κομμάτι της αναισθησιολογίας, η χώρα μας έχει τρομερό ζήτημα πάνω στο κομμάτι στελέχωσης των αντίστοιχων θέσεων των αναισθησιολογικών τμημάτων. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Παθολόγοι γιατί δεν υπάρχουν;», θα επισημάνει ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής περιφέρειας Παναγιώτης Μπογιατζίδης, κατά την παρουσίαση του νέου Διοικητή του νοσοκομείου Φλώρινας Γιώργου Μάντσου, την Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 .

 Σήμερα, που χωρίς καθυστέρηση με την υποβολή και μόνο της αίτησης πρόσληψης, μπορείς να τοποθετηθείς σε νοσοκομείο δεν υπάρχουν γιατροί. Κακά τα ψέματα. Χρειάζονται και οι υποδομές, η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας αλλά την γραμμή πλεύσης σε ένα νοσοκομείο την δίνει το ιατρικό προσωπικό. Έχεις καλούς γιατρούς και πληρότητα ειδικοτήτων; Έχεις πολύ καλό νοσοκομείο. Με δανεικούς γιατρούς από το ένα νοσοκομείο  στο άλλο δεν φτιάχνεις υγειονομικό σύστημα, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Κρύβεις το πρόβλημα κάτω από το χαλί, το οποίο θα σου εμφανιστεί στη συνέχεια οξύτερο.

Για το νέο περιβάλλον πρόσληψης θα πει με έμφαση ο κ. Μπογιατζίδης «σήμερα όποιος νέος παθολόγος γιατρός ή άλλης ειδικότητας επιθυμεί να ενταχθεί στο σύστημα υγείας και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο της Φλώρινας, αυθημερόν η διοίκηση της υγειονομικής περιφέρειας θα υπογράψει την ενσωμάτωσή του, την ίδια μέρα την οποία θα έχουμε αίτημα ιατρού να παρέχει όχι μόνο τις υπηρεσίες όχι μόνο της ειδικότητάς του αλλά και άλλων ειδικοτήτων στο νοσοκομείο της Φλώρινας από οπουδήποτε και να προέρχεται αυτός ο γιατρός, γιατί και οι πιστώσεις υπάρχουν και το αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει και η δέσμευση της πολιτείας». 

Όμως τώρα πια μας έχει ξεπεράσει η πραγματικότητα, τα γεγονότα. Οι γιατροί στους οποίους η πολιτεία επένδυσε, μεταναστεύσανε στο εξωτερικό, όπου και οι συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές απέχουν πολύ από αυτές που επικρατούν στα νοσοκομεία μας.

 Οι επιλογές τώρα δεν είναι πολλές. Ή  θα τολμήσεις και θα προχωρήσεις σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων, φτιάχνοντας ένα νέο μοντέλο παροχής υγείας στην περιφέρεια ή θα αλλάξεις το πλαίσιο λειτουργίας των νοσοκομείων της περιφέρειας, καθορίζοντας σαφέστατα  τους όρους και τις σχέσεις ιδιωτικού τομέα και δημόσιου, με ξεκάθαρους κανόνες και φυσικά γενναία οικονομικά και βαθμολογικά κίνητρα στους  γιατρούς του ΕΣΥ, για να στελεχώσουν τα νοσοκομεία της επαρχίας.

Αν δεν σπάσεις αβγά ομελέτα δεν κάνεις, λέει ο λαός μας. Κάθε μέρα που περνάει η υγεία μας ασθενεί περισσότερο.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 Μάντσος Γεώργιος, Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας

Καλή σας ημέρα, καλωσορίζουμε στο Γενικό Νοσοκομείο της Φλώρινας τον Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Μπογιατζίδη καθώς και τον βουλευτή Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Αντωνιάδη. Το νοσοκομείο μας όπως και όλα τα νοσοκομεία ως ζωντανοί οργανισμοί καθημερινά δέχονται προκλήσεις τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Η παρουσία τους και μόνο πιστοποιεί το ενδιαφέρον της πολιτείας για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα. Είμαι σίγουρος για την αγαστή συνεργασία που θα έχουμε στο μέλλον.

Αντωνιάδης Γιάννης, Βουλευτής ΝΔ Π.Ε. Φλώρινας

Βρισκόμαστε σήμερα στο Γενικό νοσοκομείο Φλώρινας για να συγχαρούμε και να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην άσκηση των νέων καθηκόντων στον νέο διοικητή του νοσοκομείου Γιώργο Μάντσο.

Θέλω να ευχαριστήσω τον ΥΠΕάρχη γιατί σήμερα, την συγκεκριμένη ημέρα μπόρεσε να ξεπεράσει όλες τις υποχρεώσεις και να βρίσκεται κοντά μας, βεβαίως η παρουσία μας εδώ εκτός από συμβολική είναι και ουσιαστική, ήδη είδαμε τον σύλλογο εργαζομένων, το επιστημονικό προσωπικό και θα ακολουθήσει και μία ακόμα σύσκεψη που θα δούμε τα πρώτα θέματα τα οποία αντιμετωπίζει το νοσοκομείο.

Θέλω να ευχαριστήσω τον απερχόμενο Διοικητή με τον οποίο είχαμε μία πολύ καλή συνεργασία τον κ. Παπούλκα και βεβαίως ευελπιστούμε ότι και με τον νέο διοικητή θα συνεχιστεί στον υψηλότατο βαθμό.

Να κάνω και μια επισήμανση η οποία μας ενδιαφέρει ως ακριτική περιοχή με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε «Γιατρός για όλους» με τη θέσπιση και την καθιέρωση του προσωπικού γιατρού, πέραν του ότι υλοποιείται σε έναν μεγάλο βαθμό η προσπάθεια της κυβέρνησης για να δώσει υψηλού επιπέδου και ποιότητας παροχή υγείας στους πολίτες, αυτό το οποίο μας ευνοεί στις ακριτικές περιοχές και όλη την περιφέρεια είναι η δυνατότητα που δίνει για χρησιμοποίηση των χειρουργείων τα απογεύματα.

Σήμερα για απλές επεμβάσεις όπως είναι χολής, καταρράκτη κ.α. υπάρχει ένας κατάλογος και ο πιο σύντομος χρόνος είναι και εδώ στο νοσοκομείο μας 3 μήνες. Με αυτό που θα γίνει, θα δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης όλων των χειρούργων και πιστεύουμε ότι θα αποσυμφορηθεί ο κατάλογος και ότι πλέον αξιοπρεπώς όπως αρμόζει στους κατοίκους της ακριτικής περιφέρειας και του ακριτικού νομού να μπορούν από την στιγμή που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον για μια μικρή επέμβαση την επόμενη κιόλας εβδομάδα να γίνεται. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Με αυτά τα ολίγα εύχομαι στον κ. Μάντσο καλή επιτυχία, είναι δεδομένη η συνεργασία, είμαστε εδώ για να τον στηρίξουμε με τον κ. Μπογιατζίδη, ο οποίος είναι ο άμεσα υπεύθυνος, και τον ευχαριστώ με την ευκαιρία για όλη αυτή την καλή συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια και η οποία εννοείται θα συνεχιστεί για πολλά ακόμα χρόνια.

Παναγιώτης Μπογιατζίδης, Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Ευχαριστώ κ. Αντωνιάδη, πράγματι αυτό το χρονικό διάστημα υπήρχε άψογη συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο.

 Σήμερα βρίσκομαι στην Φλώρινα, δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια, βρίσκομαι πολύ συχνά στο νοσοκομείο, επισκεπτόμενος το νοσοκομείο, συνεργαζόμενος τόσο με την απερχόμενη διοίκηση που και εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Χρήστο τον Παπούλκα  για την συνεργασία αυτών των ετών.

Βρίσκομαι εδώ για να συγχαρώ τον νέο Διοικητή τον κ. Μάντσο. Είναι δεδομένο το πλαίσιο συνεργασίας, ήδη στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, μέσα σ αυτές τις λίγες μέρες διαχειριστήκαμε ζητήματα και ταυτόχρονα είμαστε σε άμεση επικοινωνία.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε και κοινές συσκέψεις με διοικητές όμορων νοσοκομείων και των άλλων νοσοκομείων της υγειονομικής περιφέρειας σε ένα κομβικό σημείο, αυτό το σημείο είναι κομβικό γιατί περνάμε από το πλαίσιο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης του κόβιντ και της πανδημίας η οποία η οποία αντιμετωπίστηκε επιτυχώς, το σύστημα υγείας μπόρεσε να ανταποκριθεί σε μια μεταβατική περίοδο που τα νοσοκομεία μας αρχίζουν και αποκτούν τον χαρακτήρα που είχαν πριν την πανδημία, δηλαδή την παροχή φροντίδας υγείας και εξυπηρέτησης των αναγκών των συμπολιτών μας.

Στο πλαίσιο λειτουργίας αυτό, η διοίκηση οφείλει και αυτό θα κάνει, να διασφαλίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών των συμπολιτών μας. Ήδη το νοσοκομείο Φλώρινας κατόπιν του σχεδιασμού της 3ης Υγειονομικής περιφέρειας και της αποδοχής εκ μέρους την πολιτείας των προτάσεων ενισχύθηκε με ανθρώπινο δυναμικό, με οικονομικούς πόρους με την αύξηση προϋπολογισμού και επίσης ενισχύθηκε υλοποιώντας προγράμματα προμήθειας υλικοτεχνολογικού εξοπλισμού.

Αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την προσέλκυση κάποιων ιατρικών ειδικοτήτων, αυτό συμβαίνει σε πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας, δεν συμβαίνει μόνο στη Φλώρινα, συμβαίνει και σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας, η κυβέρνηση οφείλει και αυτό κάνει να αναδιαμορφώνει το πλαίσιο των κινήτρων για την αντίστοιχη στελέχωση αυτών των θέσεων.

 Να συγχαρώ γι ακόμα μία φορά τον νέο διοικητή , είναι δεδομένη η στήριξη της υγειονομικής περιφέρειας και του υπουργείου, κύριε Αντωνιάδη να σας  ευχαριστήσω και εσάς στο πλαίσιο της συνεργασίας μας  ενίσχυσης των δομών και να ευχαριστήσω και εσάς όλους του δημοσιογράφους που αναδεικνύετε και ταυτόχρονα στηρίζετε όλες αυτές τις σημαντικές προσπάθειες πάνω στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Κύριε Μπογιατζίδη παρόλη την συμπάθεια που τρέφω στο πρόσωπό σας δεν μπορώ να μην αναφερθώ στα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου, ένα εκ των οποίων είναι η έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Κινδυνεύουν να κλείσουν κλινικές και έχουμε έναν νέο διοικητή τον οποίον στην κυριολεξία τον ρίχνετε στον λάκκο των λεόντων,  γιατί τα προβλήματα αυτά έχουν να κάνουν με την κεντρική διοίκηση και όχι με τον διοικητή. Ο Διοικητής δεν έχει την δυνατότητα να διορίσει έχετε όμως εσείς ως πολιτική εξουσία. Τι θα γίνει μ’ αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Μπογιατζίδης): Καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την ερώτησή σας. Στο πλαίσιο προκηρύξεων θέσεων μόνιμου προσωπικού μπορώ να αναφερθώ συγκεκριμένα σε ειδικότητες όπως πχ της παθολογίας που σήμερα αντιμετωπίζουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα όπως επίσης το ίδιο πρόβλημα, δεν το κρύβω ισχύει και στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας και της Καστοριάς.

 Η πολιτεία οφείλει να κάνει και αυτό κάνει, καθορίζει, κατανέμει ένα σύνολο θέσεων στις υγειονομικές περιφέρειες τα οποία αντίστοιχα μεταβιβάζονται προς προκήρυξη στα νοσοκομεία, γίνονται αντίστοιχες προκηρύξεις αλλά όπως ανέφερα προηγουμένως κάποιες από αυτές τις ειδικότητες είναι αδύνατο να καλυφτούν, δηλαδή δεν υπάρχει το ενδιαφέρον από νέους γιατρούς για την ενσωμάτωση στο σύστημα. Δηλαδή προκηρύσσουμε θέσεις και αυτές οι θέσεις προκύπτουν ως άγονες. Αυτό το οποίο πετύχαμε φέτος είναι όσες άγονες θέσεις υπήρχαν από την προηγούμενη προκήρυξη να μην εμπίπτουν στον νέο σχεδιασμό άρα να έχουμε θα έλεγα την δυνατότητα προκήρυξης νέων θέσεων. Αυτό το οποίο θα κάνουμε τώρα, γιατί αναφέρθηκε πριν, και σήμερα θα έχουμε την κατανομή της νέας προκήρυξης των θέσεων. Ελπίζω ότι και σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που γίνονται για την προσέλκυση νέων γιατρών, αυτές οι θέσεις αντίστοιχα να καλυφθούν.

Σήμερα όποιο νέος παθολόγος γιατρός ή άλλης ειδικότητας επιθυμεί να ενταχθεί στο σύστημα υγείας και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο της Φλώρινας αυθημερόν η διοίκηση της υγειονομικής περιφέρειας θα υπογράψει την ενσωμάτωσή του, την ίδια μέρα την οποία θα έχουμε αίτημα ιατρού να παρέχει όχι μόνο τις υπηρεσίες όχι μόνο της ειδικότητάς του αλλά και άλλων ειδικοτήτων στο νοσοκομείο της Φλώρινας από οπουδήποτε και να προέρχεται αυτός ο γιατρός, γιατί και οι πιστώσεις υπάρχουν και το αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει και η δέσμευση της πολιτείας.   

Υπάρχει δυνατότητα συμβάσεων, δυνατότητα μερικής απασχόλησης, υπάρχει δυνατότητα υπογραφής πλήρης απασχόλησης, επικουρικού προσωπικού. Τι πιο θετικό για έναν νέο γιατρό να ενταχθεί στο σύστημα υγείας, γράφοντας  την αντίστοιχη προϋπηρεσία του στο δημόσιο σύστημα υγείας οπότε στην επόμενη προκήρυξη που εμείς ήδη ετοιμάζουμε και θα βγει στον αέρα, αυτός να ενσωματωθεί στη οικογένεια του δημόσιου συστήματος υγείας.

Γνωρίζετε πολύ καλά κύριε Τριανταφυλλίδη γιατί έχετε την χαρά ο γιος σας να είναι γιατρός ενός νοσοκομείου τον οποίο γνωρίζω προσωπικά και στο πλαίσιο συνέργειας και συνεργασίας την οποία έχουμε της επιστημονικής θα έλεγα σχέσης τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και κλινικές μεγάλων πόλεων, θα σας αναφέρω το παράδειγμα της ίδιας της Καβάλας, θα σας αναφέρω το παράδειγμα της Κοζάνης, να αναφέρουμε παραδείγματα μεγάλων πόλεων όπου προκηρύσσονται θέσεις όπου αυτές οι θέσεις βγαίνουν ως άγονες. Προηγουμένως αναφέρθηκε από τον κύριο Αντωνιάδη, αναφέρθηκε από εμένα ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο ανοίγει η λειτουργία τόσο των απογευματινών ιατρείων όσο και των χειρουργείων ώστε να αποτελέσει κίνητρο για τους γιατρούς που ήδη υπηρετούν αλλά και αυτούς που επιθυμούν να ενταχθούν στο σύστημα έτσι, ώστε από τη μία σίγουρα να αυξηθεί το επίπεδο της αποζημίωσης τους ως κίνητρο αλλά από την άλλη το πλέον σημαντικό και σ αυτό θα πρέπει να προσανατολιζόμαστε είναι ένα. Η εξυπηρέτηση των αναγκών των συμπολιτών μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Γεωργούλας): Κύριε διοικητά ένα διάστημα τελευταία είχαμε αποξενωθεί σαν δημοσιογράφοι από το νοσοκομείο για λόγους που δεν τολμώ να αναφερθώ αλλά θα σταθώ στην τελευταία δεκαετία, βεβαίως συμβαίνει αυτό που λέτε εσείς, αλλά ειδικά για το νοσοκομείο της Φλώρινα, υπήρχε ένα διάστημα που οι γιατροί έδειχναν ενδιαφέρον, θυμάμαι περιπτώσεις της ορθοπεδικής, επειδή όμως το κλίμα μέσα στο νοσοκομείο ήταν σε αθλία κατάσταση εγώ θα χαρακτήριζα διότι καθημερινά στα δικαστήρια ήταν οι γιατροί, οι νέοι γιατροί αναιρούσαν την διάθεσή τους να έρθουν να εργαστούν στο νοσοκομείο της Φλώρινας. Πως θα αντιμετωπιστεί σήμερα αυτό με την νέα διοίκηση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Μπογιατζίδης): Οι οδηγίες οι οποίες έχουν δοθεί σε κεντρικό επίπεδο, υλοποιούνται από την υγειονομική περιφέρεια και οι κατευθύνσεις οι οποίες δίνονται στις διοικήσεις των νοσοκομείων, γιατί αυτό που θέλω να ξέρετε είναι ότι λειτουργούμε ως ομάδα, το αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης, ήταν αποτέλεσμα ομαδικής συνεργασίας από εκεί και μετά υπάρχουν συνισταμένες και συντεταγμένες οι οποίες καθορίζουν στις διοικήσεις των εκάστοτε νοσηλευτικών ιδρυμάτων ένα κοινό μόντους στο οποίο θα πρέπει να υλοποιούνται όλες οι διαδικασίες.

Για εμάς είναι αδιανόητο να υπάρχει ενδιαφέρον από νέους γιατρούς προς ένταξη στο σύστημα υγείας και αυτοί λόγω συμπεριφορών, στάσεων όχι της διοικήσεως αλλά και εσωτερικών λειτουργικών ζητημάτων να αφήνονται έτσι. Να μην υλοποιούνται και να μην προχωρούν στην ενίσχυση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Υπάρχει δέσμευση της διοίκησης τόσο της υγειονομικής περιφέρειας αλλά και των διοικητών ειδικά των νέων διοικήσεων η φιλικότητα, η άμεση συνέργεια και η άμεση συνεργασία ώστε το σύστημα υγείας να μην δεινοπαθεί.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Μάντσος): Επειδή αντιλήφθηκα πλήρως το ύφος της ερώτησής σας να σας ενημερώσω πως δεν υφίστανται πλέον τέτοιες αντιπαραθέσεις  και στον τομέα των διαπροσωπικών σχέσεων. Θα καταβάλω ιδιαίτερη προσπάθεια να μην φτάνουμε εκεί που είπατε.

Γεωργούλας: Το ευχόμαστε κύριε διοικητά

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Μπορείτε να μας εξηγήσετε ή να μας αναφέρετε τους λόγους για τους οποίους αντικαταστάθηκε ο προηγούμενος διοικητής;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Μπογιατζίδης): Καταρχάς δεν πρόκειται για αντικατάσταση κύριε Τριανταφυλλίδη. Πρόκειται για τη λήξη της θητείας, υπάρχει ολοκλήρωση. Αυτή η κυβέρνηση, το υπουργείο μας, ποτέ δεν προέβη σε λήξη θητείας υπηρετούντων διοικήσεων στα νοσοκομεία. Ολοκληρώθηκε η θητεία της προηγούμενης διοικήσεως και από εκεί και μετά κατόπιν αξιολόγησης από την μεριά του υπουργείου έγινε η συγκεκριμένη τοποθέτηση της νέας διοικήσεως. Το ίδιο συμβαίνει και στα υπόλοιπα νοσοκομεία και θέλω να το τονίσω αυτό, αυτή είναι η διαφορά μας κύριε Αντωνιάδη, αυτή είναι η διαφορά αυτής της κυβερνήσεως, αυτής που εφαρμόστηκε στο κομμάτι της υγείας από την ανάληψη της διοικήσεως καμία από τις διοικήσεις των νοσοκομείων οι οποίες τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, συγχωρέστε με για την έκφραση δεν καρατομήθηκαν , υπήρχε ένα σχέδιο συνέργειας και συνεργασίας και μετά ο υπουργός τοποθέτησε τις νέες διοικήσεις.

Καταλαβαίνετε επειδή κι εσείς έχετε διοικήσει στο παρελθόν αλλά μετά από 26 χρόνια κύριε Τριανταφυλλίδη στο σύστημα υγείας έχω ζήσει τέτοιες καταστάσεις από την επόμενη μέρα της αλλαγής της κυβερνήσεως και της τοποθέτησης νέας πολιτικής ηγεσίας υπήρχανε άμεσα παραιτήσεις. Αυτό δεν συνέβη. Υπήρχε πλαίσιο συνέργειας και πλαίσιο συνεργασίας και έτσι προχωρήσαμε στην επόμενη μέρα  και εδώ είναι η επόμενη μέρα του νοσοκομείου της Φλώρινας και όπως επαναλαμβάνω, ευχαρίστησα την προηγούμενη διοίκηση για το πλαίσιο συνέργειας και συνεργασίας και να ξέρετε το εξής: η κατεύθυνση γίνεται σε ένα κεντρικό επίπεδο από την πολιτική ηγεσία από την κυβέρνηση μέσα από το υπουργείο υγείας, κατευθύνεται στην υγειονομική περιφέρεια και από εκεί μετά το πλαίσιο της λειτουργίας ανήκει σε ένα κεντρικό επίπεδο.

Αντωνιάδης: Αν τελειώσατε να σας πω δυο λόγια για επίλογο. Και ζητώ και την βοήθεια της δική σας. Αυτό το οποίο θέλουμε για το νοσοκομείο της Φλώρινας είναι να είναι ένα νοσοκομείο φιλικό και ανοιχτό στους πολίτες, να έρχεται ο πολίτης στο νοσοκομείο της Φλώρινας και να μην αισθάνεται παραμελημένος ή να νιώθει την αδιαφορία και πολλές φορές την περιφρόνηση η οποία δεν γίνεται και εσκεμμένα, πολλές φορές γίνεται και απροέραιτα απ΄την πολύ δουλειά, το φόρτο εργασίας, άρα το πρώτο που θέλουμε είναι αυτό και το δεύτερο να λειτουργεί το νοσοκομείο όπως θα έπρεπε να λειτουργεί. Ο Γιώργος ο Μάντσος έχει και τα δύο τα στοιχεία αυτά, έχει δώσει εξετάσεις, έχει περγαμηνές και στην καλή διοίκηση και στις καλές σχέσεις με την κοινωνία.

Εσείς όμως είστε εδώ για να μας βοηθήσετε στην πορεία, έχετε μία άμεση επαφή με τον κόσμο οπότε μέσω υμών θα ξέρουμε κι εμείς αν το αποτέλεσμα είναι θετικό. Ήδη απ ότι μου έχει πει ο νέος διοικητής έρχεται σε επαφή με τους εργαζόμενους, το επιστημονικό προσωπικό αλλά και με όλους τους πρώην διοικητές. Είναι πολύ σημαντικό γιατί η υγεία δεν έχει ούτε χρώματα ούτε κόμματα,είναι ένα πολύτιμο αγαθό το οποίο οφείλει η πολιτεία να το παρέχει διαχρονικά σε όλους τους πολίτες, πού περισσότερο στον Φλωρινιώτη που ζει σε μία τέτοια ακριτική περιοχή. Είμαστε εδώ για μια καλή συνεργασία.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Κύριε Αντωνιάδη δεν θέλω να επανέλθω, μα τι να κάνει ο Γιώργος Μάντσος; Θα διορίσει αναισθησιολόγους; Παθολόγους; Χειρουργούς; Πως; Είναι πέρα από τις δυνάμεις του και τις αρμοδιότητες του.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Μπογιατζίδης): Υπάρχει άμεση σύνδεση επαναλαμβάνω , σχετίζεται από εμάς, από την υγειονομική περιφέρεια υπάρχει απόλυτη στήριξη με την έγκριση αντιστοίχων θέσεων από εκεί και μετά ξέρετε είναι γενικώς και το γνωρίζουν καλύτερα και οι διευθυντές μας και οι γιατροί ότι υπάρχει απροθυμία στελέχωσης σε συγκεκριμένες ειδικότητες, αναφέρω το κομμάτι της αναισθησιολογίας, η χώρα μας έχει τρομερό ζήτημα πάνω στο κομμάτι στελέχωσης των αντίστοιχων θέσεων των αναισθησιολογικών τμημάτων. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Παθολόγοι γιατί δεν υπάρχουν;