(γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης)
Έντονος είναι ο προβληματισμός για το αν μπορεί ο ΕΛΓΑ και θα αποζημιώσει έγκαιρα τους αγρότες από τις απρόσμενες ζημιές που υπέστησαν στις παραγωγές τους από την τελευταία μεγάλη χαλαζόπτωση, που κατέστρεψε τα πάντα ακόμα και ίδια τα δέντρα. Κι ο προβληματισμός υπάρχει γιατί από τη μια υπάρχει η κακή εμπειρία από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές. Έχουν περάσει 14 μήνες και δεν έχουν πληρωθεί τις ζημιές από τα προανθικά και δεν υπάρχει τίποτα στον ορίζοντα. «Οι υποσχέσεις, η μία ακολουθεί την άλλη, ο πρωταθλητισμός ποιος θα πει πότε θα πληρωθούμε έχει ξεπεράσει κάθε όριο περιμένουμε από βδομάδα σε βδομάδα και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό», τονίζει η κα Κρητικού.
Από την άλλη ο ΕΛΓΑ έχει έναν απηρχαιωμένο, δυσνόητο και άδικο κανονισμό από το 2011 και χρειάζεται αναμόρφωση. Όμως δεν υπάρχει και προσωπικό για άμεση εκτίμηση. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ υποσχέθηκε να στείλει άμεσα στο κατάστημα της Κοζάνης 35 νεοπροσλαμβανόμενους γεωπόνους για τις ανάγκες της περιοχής. Να τονίσουμε ότι ως ένα βαθμό η εκτίμηση που γίνεται δεν είναι σύμφωνη με τις ζημιές που έχει το κάθε κτήμα και το ύψος των αποζημιώσεων είναι πενιχρό.
Σ’ ότι αφορά τα συστήματα προστασίας των καλλιεργειών ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Γιώργος Γιαννιτσόπουλος επεσήμανε ότι τόσο το κόστος εγκατάστασης των δικτύων όσο κυρίως το λειτουργικό κόστος είναι αδύνατον να το αντέξει ο αγρότης. Άλλωστε δεν ενδείκνυται για δενδροκαλλιέργειες ελεύθερης ανάπτυξης. Επεσήμανε δε ότι υπάρχει το σύστημα των γεννητριών εδάφους το οποίο είναι κατάλληλο για την περιοχή. Ένα έργο που ξεκίνησε πριν μια δεκαετία και τελικά χάθηκε στο δρόμο για την υλοποίηση του.
Ο Δήμαρχος Άνθιμος Μπιτάκης ξεκίνησε την προσπάθεια ανάσυρσης του από τα συρτάρια των γραφείων και θα επιδιώξει την εφαρμογή του στην περιοχή του Αμυνταίου.
Ο κ. Γιαννιτσσόπουλος επεσήμανε ότι το κόστος φυτοπροστασίας μετά το χαλάζι υπερδιπλασιάζεται και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. «Το κόστος αυξάνεται πάνω από 100% σε φυτοπροστασία όσον αφορά τα ραντίσματα, δηλαδή αν για οχτώ στρέμματα ροδάκινα σε φυσιολογική χρόνια θέλαμε 700-800 ευρώ για να τα καλύψουμε δηλαδή 100 ευρώ το στρέμμα περίπου τώρα θα πάμε στα 200 με 250 υποχρεωτικά για να σώσουμε τα δέντρα για τις επόμενες χρονιές. Παντού υπάρχουν πληγές, μύκητες, βακτήρια, μπαίνουν εύκολα και στον καρπό και στο ξύλο και στο φύλο και γι αυτό θέλουν πολύ περισσότερη προστασία».
-Μικρό καλάθι κρατάει και η πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου περιοχής Αμυνταίου κα Διαμάντω Κρητικού σ’ ότι αφορά τις εκτιμήσεις και τις αποζημιώσεις.
Η εμπειρία τους από τον τρόπο και τον χρόνο στον οποίο γίνονται οι εκτιμήσεις και δίνονται οι αποζημιώσεις δεν τους επιτρέπει να αισιοδοξούν ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί άμεσα και θα εισπράξουν τις αποζημιώσεις που πρέπει.
Η απογοήτευση δε στους παραγωγούς είναι τόσο μεγάλη ώστε πάρα πολλοί σκέφτονται αν θα μπουν στα κτήματα. Την απογοήτευση αυτή περιγράφει η κα Κρητικού αναφέροντας πως «σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταστραφεί μέσα σε 10 λεπτά, οπότε η απογοήτευση καθημερινά είναι πάρα πολύ μεγάλη, δεν ξέρουμε πως θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε δεν ξέρουμε την παρέμβαση να κάνουμε, είμαστε κάθε μέρα και πιο απογοητευμένοι, γιατί αυτό που βλέπουμε καθημερινά είναι χειρότερο. Χειροτερεύει η κατάσταση για τα χτυπήματα είναι πάρα πολύ έντονα στους καρπούς και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε να τους ρίξουμε κάτω να τους αφήσουμε πάνω; Πρέπει να επιλυθούν άμεσα, νάρθουν να γίνουν εκτιμήσεις, να μπορέσουμε να έχουμε ένα συμπέρασμα, γιατί καταλαβαίνετε ότι και το κόστος παραγωγής πλέον είναι πάρα πολύ υψηλό, ο πληθωρισμός τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς. Ερχόμαστε από μία χρονιά με παγετό και αυτή τη στιγμή ενώ υπάρχουν καρποί είναι όλοι οι άχρηστοι».
Κακή είναι και η εμπειρία από τον τρόπο και τον χρόνο που αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ τους παραγωγούς. Γιατί ο ΕΛΓΑ τους χρωστάει, δεν τους πληρώνει και τους εκθέτει στο κοινωνικό τους περιβάλλον, αφού δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους. Έχουμε δηλαδή έναν ΕΛΓΑ αναξιόπιστο και μπαταχτσή. «Ναι μας χρωστάει αποζημιώσεις ο ΕΛΓΑ κι από τις ενστάσεις του 21 που γίνανε και το σημαντικότερο είναι ότι δεν έχουνε πληρωθεί τα προανθικά, μία ιστορία η οποία πραγματικά ταλαιπωρεί πολλούς αγρότες και ειδικά αυτούς που έχουν, που είχαν μόνο κεράσια, και φανταστείτε έχουν περάσει 14 μήνες. Οι υποσχέσεις, η μία ακολουθεί την άλλη, ο πρωταθλητισμός ποιος θα πει πότε θα πληρωθούμε έχει ξεπεράσει κάθε όριο περιμένουμε από βδομάδα σε βδομάδα και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Μεγαλώνουν και οι δικές μας υποχρεώσεις, αθετούμε και εμείς το λόγο μας στα πρατήρια, στους γεωπόνους, στα παιδιά μας, στα φροντιστήρια, στην καθημερινότητά μας και όσο αργεί νομίζω ότι θα ήταν πιο έντιμο, πιο τίμιο, να μας πουν πότε θα μας πληρώσουν γιατί είναι νόμος, γράφτηκε και στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Καλά θα ήταν να μας προσδιορίσουν ποιος θα είναι ο χρόνος αυτός για να μπορέσουμε και εμείς να ορίσουμε, να καθορίσουμε την καθημερινότητά μας. Καταλαβαίνετε ότι όταν παίρνεις μία φορά το χρόνο λεφτά πόσο δύσκολο είναι να τα διαχειριστείς πόσο μάλιστα τώρα που είναι δεύτερος χρόνος και θα πάει τρίτο με την τωρινή καταστροφή γιατί, το περσινό χρόνο δεν πληρωθήκαμε πέρασαν 14 μήνες».
Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης
0 Σχόλια
Σχολίασε και εσύ για το θέμα αυτό ......!!!!!!!!
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.