e-shops: Ένας «χρυσός» συνδυασμός οικονομίας και ασφάλειας

 

Τις τελευταίες δύο περίπου δεκαετίες αναδείχθηκε μια νέα ψηφιακή πρακτική που έλυσε τα χέρια χιλιάδων καταναλωτών και διευκόλυνε πολύ τις συναλλαγές τους. Μιλάμε, φυσικά, για τα ηλεκτρονικά ή ψηφιακά καταστήματα που προσφέρουν οι εταιρείες κατασκευής eshop για υπηρεσίες ανάλογες με εκείνες που προσφέρουν και τα φυσικά καταστήματα.

Μόλις το Διαδίκτυο απέκτησε δυνατότητες εύκολης διασύνδεσης και επικοινωνίας, ήταν αναπόφευκτο να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο πραγματοποίησης συναλλαγών μεταξύ των χρηστών του, οι οποίοι πλέον αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων της Γης. Ως εκ τούτου, οι εμπορικές συναλλαγές απέκτησαν ψηφιακή μορφή και η επιχειρηματικότητα μεταφέρθηκε από τον φυσικό χώρο στα πληκτρολόγια και στις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Αυτή η εξέλιξη, μάλιστα, κάποια στιγμή έγινε… ανάγκη, αφού λόγω της πρωτόγνωρης πανδημίας που ζήσαμε η αγορά προϊόντων γινόταν για ένα διάστημα μόνο μέσω των ψηφιακών καταστημάτων. Αρκετοί ήταν αυτοί που πρωτογνώρισαν αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο αγορών εκείνη την περίοδο, χωρίς πάντως να διαφαίνεται τάση να επιστρέψουν στον παραδοσιακό τρόπο προμήθειας προϊόντων.

Οι ψηφιακές αγορές έχουν δύο βασικά πλεονεκτήματα, μεταξύ πολλών άλλων: τις προσιτές τιμές και την ασφάλεια των συναλλαγών. Όσον αφορά το πρώτο, το γεγονός ότι οι διαδικτυακές εταιρείες απαλλάσσονται από κάποια έξοδα που επιβαρύνουν τις άλλες εταιρείες (μισθοδοσία, ακριβά μεταφορικά) τις βοηθά να κρατούν χαμηλές τις τιμές. Εξάλλου, ο πελάτης έχει την ευχέρεια να συγκρίνει τις τιμές για το ίδιο προϊόν είτε περιηγούμενος στις σελίδες πολλών ομοειδών εταιρειών είτε επισκεπτόμενος ειδικές ιστοσελίδες που κάνουν συγκρίσεις τιμών βγάζοντας από τον κόπο τους καταναλωτές.

Όσο για την ασφάλεια που προσφέρει η δημιουργία site, μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά οι διαδικτυακές αγορές είναι περισσότερο ακίνδυνες, αφού υπάρχει διπλό… δίχτυ ασφαλείας γι’ αυτές. Από τη μία πλευρά, οι τράπεζες διασφαλίζουν τις αγορές με τη χρήση κάρτας επισημαίνοντας κάθε περίεργη συναλλαγή, ενώ από την άλλη η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μαζί με άλλες αρχές (ΣΔΟΕ κ.λπ.) έχει αποθαρρύνει κάθε τέτοια σκέψη. Επιπλέον, αν τυχόν το προϊόν που θα φτάσει στην πόρτα του πελάτη δεν είναι της αρεσκείας του, τότε η εταιρεία δεσμεύεται να το αντικαταστήσει ή να αποδώσει στο ακέραιο στον αγοραστή το ποσό που κατέβαλε. Εξάλλου, η ελληνική αγορά είναι ως επί το πλείστον μικρή και είναι γνωστό ποιες είναι οι επιχειρήσεις εκείνες που σέβονται και τιμούν τα χρήματα των πελατών τους.                               

Μέχρι πρόσφατα η διαφήμιση και η προώθηση των προϊόντων γίνονταν μέσω των καταχωρίσεων που οι ίδιες οι εταιρείες ανέβαζαν στο Διαδίκτυο, με τη διαδικτυακή διαφήμιση να αποτελεί έναν από τους ταχύτερα εξελισσόμενους κλάδους στο Ίντερνετ. Όλα αυτά, βέβαια, μέχρι την «έκρηξη» των κοινωνικών δικτύων, που έδωσε νέα πνοή,  μείωσε το κόστος διαφήμισης και ώθησε την ψηφιακή επιχειρηματικότητα. 

Ξεκινώντας ως μέσα εικονικής κοινωνικής επαφής (Facebook) και προχωρώντας σε πιο σύνθετες πλατφόρμες όπου μπορεί κανείς να δραστηριοποιείται επαγγελματικά παρουσιάζοντας τη δουλειά του ή ακόμα και τον… εαυτό του (InstagramTik Tok), τα social media είναι πια το νέο πεδίο δράσης και ο συνοδοιπόρος των εταιρειών στην προσπάθειά τους να διευρύνουν την πελατειακή τους βάση και να μεγαλώσουν τη φήμη τους στο Διαδίκτυο. Η διαδικασία της βελτιστοποίησης που αφορά τις μηχανές αναζήτησης (SEO) είναι επίσης βασική για μια εταιρεία προκειμένου να εμφανίζεται σε όσο το δυνατόν περισσότερα τερματικά.

Με όλα αυτά τα όπλα και, πάνω απ’ όλα, με τη γνώση της ανάγκης του καταναλωτή για αξιόπιστες και οικονομικά προσιτές υπηρεσίες, τα e-shops είναι σήμερα ένας πολύ ασφαλής και αποτελεσματικός δρόμος για τις διαδικτυακές σας αγορές.