γράφει ο Άρης Χατζηγεωργίου efsyn.gr

Αύξηση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ευαγγελίζεται η κυβέρνηση από τις αρχές του 2021 αλλά προχωρά με ημίμετρα και σπασμωδικές ενέργειες που οδηγούν σε καθυστερήσεις.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η απόφαση που έλαβε προχθές ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας να ανακαλέσει την άλλη απόφαση που είχε λάβει τον περασμένο Ιούλιο με την οποία κήρυσσε έκπτωτο τον ιδιώτη που εκμεταλλεύεται τα λιγνιτικά κοιτάσματα στην Αχλάδα της Φλώρινας, δίπλα στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Τα κοιτάσματα αυτά τροφοδοτούσαν τη μονάδα της ΔΕΗ στη Μελίτη, η οποία τα τελευταία χρόνια υπολειτουργούσε στο πλαίσιο της βίαιης απολιγνιτοποίησης που εξήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο του 2019. Η υπολειτουργία και η εγκατάλειψη των λιγνιτικών μονάδων επέτειναν τα προβλήματα που υπήρχαν με την εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» η οποία εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα εδώ και δεκαετίες.

Στις 11 Ιουλίου 2022, ο υπουργός Σκρέκας δημοσίευσε απόφαση με την οποία έλυνε τη σύμβαση με τον εκμεταλλευτή των λιγνιτωρυχείων επειδή είχε μειώσει την παραγωγή και δεν κατέβαλλε τα σχετικά μισθώματα. Τον Οκτώβριο, ο μισθωτής υπέβαλε αίτηση θεραπείας και πλήρωσε ένα ποσό σχεδόν 660.000 ευρώ που αντιστοιχεί στα μισθώματα του 2017. Ετσι, το υπουργείο ΠΕΝ αποφάσισε στις 16/11 να ανακαλέσει τη λύση της σύμβασης και να δώσει προθεσμία 60 ημερών προκειμένου να καταβληθούν και τα υπόλοιπα οφειλόμενα μισθώματα που ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο εάν η ολοκλήρωση αυτών των γραφειοκρατικών διαδικασιών θα επιτρέψει να αυξηθεί άμεσα και δραστικά η παραγωγή στη λιγνιτική μονάδα της Μελίτης που είναι και από τις πιο σύγχρονες της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν προσλήψεις κάποιων συνταξιούχων της ΔΕΗ για να ενισχύσουν τις εξορύξεις, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν και από το αν θα προχωρήσουν εγκαίρως οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης στο χωριό Γιουρούκι δίπλα στην Αχλάδα όπου βρίσκονται σημαντικά κοιτάσματα.

Στο μεταξύ, για μετά τον Ιανουάριο ή και τον Φεβρουάριο του 2023 δρομολογείται η πλήρης λειτουργία της νέας και πιο σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας 5 στην Πτολεμαΐδα. Τον Ιανουάριο του 2022, πριν ακόμη ξεσπάσει η ουκρανική κρίση αλλά με κυρίαρχη την ενεργειακή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξήγγειλε ότι η μονάδα αυτή (κατασκευής ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ) θα λειτουργούσε δοκιμαστικά από το φθινόπωρο για να συνδεθεί με το δίκτυο έως το τέλος του χρόνου. Ομως, οι δοκιμές που ξεκίνησαν ανέδειξαν ζητήματα που απαιτούν τον χρόνο τους και μεταθέτουν την έναρξη πλήρους λειτουργίας αργότερα.

Η κυβέρνηση υπόσχεται εδώ και μήνες ότι θα παράγεται το 20% της συνολικής ενέργειας από λιγνίτη ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το εισαγόμενο αέριο. Ομως, το ποσοστό αυτό αύριο φτάνει στο 12,3% ενώ πριν από τέσσερις μέρες ήταν 8,7% και στις 5/11 μόλις 5,1%.

πηγή : efsyn.gr