γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης


Κατά την επίσκεψη του Υπουργού Επικρατείας της ΝΔ Μάκη Βορίδη στην Φλώρινα στις 17.2.2024 τον ρωτήσαμε για ένα από τα καυτά ζητήματα της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας όπως αυτό της ανάπτυξης του πανεπιστημίου, το οποίο για τους Δυτικομακεδόνες αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής μας.

Δυστυχώς η απάντηση του ήταν απογοητευτική και παράλληλα απολύτως κυνική. Μας είπε πως η ανάπτυξη του πανεπιστημίου δεν αποτελεί για την Δυτική Μακεδονία αναπτυξιακό εργαλείο. «Η περιφερειακή ανάπτυξη πρέπει να στηρίζεται σε πραγματικούς ζωντανούς, παραγωγικούς και αναπτυξιακούς πυλώνες». Μάλιστα την παρομοίασε με την μετακίνηση μιας υπηρεσίας!!! «Δεν είναι ανάπτυξη να πεις ότι θα μεταφέρω υπηρεσίες, οι οποίες εν πολλοίς μπορεί να είναι και αχρείαστες μόνο και μόνο για να μπορώ να κρατάω κάποιους ανθρώπους σε μια περιοχή». Γιατί ο κ. Βορίδης θεωρεί ότι πανεπιστημιακά τμήματα πρέπει να δημιουργούνται στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, εκεί δηλαδή όπου προορίζεται η δημιουργία και ανάπτυξη των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Η κατάργηση των δύο τμημάτων της επιστήμης τροφίμων της γεωπονικής σχολής και κινηματογράφου της σχολής καλών τεχνών, εκτιμά ότι γίνεται με ακαδημαϊκά κριτήρια και πως η περιφέρεια δεν πρέπει να στηρίζει την ανάπτυξη της στο πανεπιστήμιο αλλά στις πραγματικές παραγωγικές βάσεις μιας περιοχής, όπως είναι ο πρωτογενής τομέας, η βιομηχανία τροφίμων, ο τουρισμός. Πάντως για τον κ. Βορίδη σίγουρα δεν είναι το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Εγώ θα θυμίσω στον κ. Βορίδη και στον κάθε κο Βορίδη πως τα δύο τμήματα που ιδρύθηκαν το 2018 με τον νόμο του υπουργού παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, δημιουργήθηκαν με απολύτως ακαδημαϊκά κριτήρια και την πανεπιστημιακή επιτροπή που συνέταξε το πόρισμα αποτελούσαν οι:

1. Αντώνιος Τουρλιδάκης του Αναστασίου, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
2. Θεόδωρος Θεοδουλίδης του Παύλου, Καθηγητής, Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
3. Αικατερίνη Δημητριάδου του Παρασκευά, Καθηγήτρια, Κοσμήτορας Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
4. Νικόλαος Ασημόπουλος του Δημητρίου, Καθηγητής, π. Πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
5. Στέργιος Γκανάτσιος του Σταύρου, Καθηγητής, Πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
6. Παρασκευή Μητλιάγκα του Γεωργίου, Καθηγήτρια, π. Αντιπρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
7. Γεώργιος Παπαδιοδώρου του Βασιλείου, Καθηγητής του Αλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης.
8. Γεώργιος Αγγελόπουλος του Βασιλείου, Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.Π.Ε.Θ.
9. Αθηνά Κοτζαμπάση του Παναγιώτη, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής, Α.Π.Θ.

Αντίθετα η κατάργηση τους έγινε με πολιτικές αποφάσεις που κάθε άλλο έχουν σχέση με ακαδημαϊκά κριτήρια.

Εκείνο βέβαια που προκαλεί εντύπωση είναι η τυφλή υποταγή  της τοπικής πολιτικής εξουσίας αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας, συλλογικά και ατομικά, στις επιταγές της κυβέρνησης, η απόλυτη σιωπή τους στις αποφάσεις του υπουργού παιδείας που στόχο έχουν την συρρίκνωση του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, την αφυδάτωση του, δημιουργώντας έναν τρίτο πόλο αυτόν των μη κρατικών πανεπιστημίων και έναν τέταρτο της υπερτροφίας του πανεπιστημίου Θράκης. Δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση, δεν ακούστηκε «κιχ». Ξεδιάντροπα προτιμούν την σιωπή, για να  μην δυσαρεστήσουν την κυβέρνηση,  σε βάρος φυσικά των τοπικών συμφερόντων.   Από αυτή την γενικότητα πρέπει να εξαιρέσω την συμπατριώτισσα μας κα Πέτη Πέρκα βουλευτή της Νέας Αριστεράς, που κατ επανάληψη ασχολήθηκε και ασχολείται με το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και την ανάπτυξη του.

Ας είμαστε ειλικρινείς λοιπόν με τον εαυτό μας και την κοινωνία, επιλέγοντας την ηθική της ευθύνης από την ηθική του σκοπού. Ας μην λοιπόν διαμαρτυρόμαστε γιατί δεν έχουμε δρόμους, γιατί δεν έχουμε γιατρούς στο νοσοκομείο μας. Η ευθύνη είναι απόλυτα δική μας. Βλέπουμε τα τρένα να περνούν αδιάφοροι, χωρίς να αντιδρούμε. Αφού δεν είμαστε ικανοί να κρατήσουμε αυτά τα λίγα που έχουμε   γιατί να μας κάνουν άλλα;


ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

«Θέτετε ένα γενικότερο ζήτημα περιφερειακής ανάπτυξης και του τρόπου με τον οποίο μπορεί να γίνει αυτή.

Κατά την άποψη μου η περιφερειακή ανάπτυξη πρέπει να στηρίζεται σε πραγματικούς ζωντανούς, παραγωγικούς και αναπτυξιακούς πυλώνες. Δεν είναι ανάπτυξη να πεις ότι θα μεταφέρω υπηρεσίες, οι οποίες εν πολλοίς μπορεί να είναι και αχρείαστες μόνο και μόνο για να μπορώ να κρατάω κάποιους ανθρώπους σε μια περιοχή. το λέω αυτό γιατί το κριτήριο με το οποίο θα πρέπει να ανοίγουμε ή να κλείνουμε πανεπιστημιακά τμήματα θα πρέπει να είναι ένα αμιγώς ακαδημαϊκό κριτήριο. Θα πρέπει να είναι ένα κριτήριο που θα λέει αν αυτά τα πανεπιστημιακά τμήματα παίζουν τον ρόλο που πρέπει να παίζουν, αν παρέχουν την εκπαιδευτική  υπηρεσία που πρέπει να παρέχουν . Να μην  βάζουμε εδώ τα πράγματα ανάποδα να φτιάχνουμε πανεπιστημιακά τμήματα πάνω στα οποία θα στηρίζεται η περιφερειακή ανάπτυξη και όχι να δημιουργούμε συνθήκες πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης και όταν χρειάζεται να φτιάχνουμε πανεπιστημιακά τμήματα.
Άρα λοιπόν με κριτήρια που προφανώς ήταν ακαδημαϊκά πάρθηκαν οι αποφάσεις που πάρθηκαν.

Το σημαντικό για μένα και η μεγάλη συζήτηση πρέπει να είναι οι πραγματικές παραγωγικές βάσεις μιας περιοχής. Θα είναι ο τουρισμός; Θα είναι ο πρωτογενής τομέας; Θα είναι η βιομηχανία τροφίμων; Θα είναι η τυποποίηση; Αυτά πρέπει να συζητάμε και όχι αν θα πάρουμε μια υπηρεσία από κάπου να την πάμε αλλού».

Για την ιστορία να αναφέρω ότι η κοπή της βασιλόπιτας της ΔΕΕΠ Φλώρινας είχε μεγάλη επιτυχία αφού η αίθουσα στην οποία έγινε η εκδήλωση ήταν ασφυκτικά γεμάτη.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης