Τοποθέτηση της Πέτης Πέρκα επί της απαράδεκτης διαδικασίας νομοθέτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

 «Να αποσυρθεί ως απαράδεκτο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας»

«Δεν μπορείτε μιλάτε για αξιοπιστία όταν, έχετε καταθέσει στο νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα διάταξη για να προχωρήσετε σε αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού και πριν από λίγες μέρες μάς λέγατε άλλα στη συζήτηση σχετικής ερώτησης της Νέας Αριστεράς», σημείωσε η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, κατά την τοποθέτησή της επί της απαράδεκτης διαδικασίας νομοθέτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση του νερού στη Θεσσαλία, πολεοδομικές, ενεργειακές κ.ά διατάξεις.

Απάντησε στη συνέχεια στα λεγόμενα του κ. Σκυλακάκη: «Τώρα σάς έπιασε ο πόνος για να μην έχουμε ξανά άλλη καταστροφική πλημμύρα όπως ήταν ο «Daniel» όταν, με δική σας ευθύνη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Μάρτιο, επειδή δεν ολοκλήρωσε την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, όπως απαιτείται από την Οδηγία 2007/60/ΕΚ για τις πλημμύρες και των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, όπως απαιτείται βάσει της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τα ύδατα. [INFR(2022)2191]».

«Για να δούμε και ποιο ήταν το αντικείμενο της τρομερής αυτής Ολλανδικής εταιρείας η οποία εκπόνησε τη μελέτη για την Θεσσαλία. Ανάπτυξη έργων τροπικής καλλιέργειας στην Αφρική και στη Νοτιοανατολική Ασία, διαχείριση γεωργικών εκτάσεων, εμπορία προϊόντων όπως ζάχαρη σε πρώην αποικίες της Ολλανδίας. Γνωρίζουμε ότι θέλετε να μετατρέψετε την Ελλάδα σε αποικία αλλά δεν θα το επιτρέψουμε».

«Σήμερα παραβρέθηκα στο συνέδριο της ΕΜΔΥΔΑΣ, των Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών. Να πείτε λοιπόν στους μηχανικούς του δημοσίου ότι οτιδήποτε δημόσιο δεν έχει ευελιξία και ότι δεν είναι προτεραιότητά σας οι προσλήψεις ή/και η αναβάθμιση των μισθών στο δημόσιο.  Και όχι να παρελαύνουν οι υπουργοί και τα στελέχη της ΝΔ και να λένε στους μηχανικούς του δημοσίου πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος τους και πόσο τούς νοιάζονται.  Ο κος Σκυλακάκης, για να αμυνθεί της επιλογής της κυβέρνησης να συστήσει Ανώνυμη Εταιρεία για να διαχειρίζεται τα νερά στη Θεσσαλία, εξέφρασε την απέχθεια της ΝΔ σε οτιδήποτε δημόσιο».

Η Π.Πέρκα αναφέρθηκε ακόμη στο υπέρογκο ενεργειακό κόστος με το οποίο έχουν φορτωθεί οι ΓΟΕΒ και οι ΤΟΕΒ, αλλά και οι πάντες, εξαιτίας της ανεπάρκειας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και την επιλογή της να στηρίζει τα υπερκέρδη των προμηθευτών ρεύματος.

Σχολίασε τέλος τη βιασύνη στη διαβούλευση και νομοθέτηση του «Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμη Εταιρεία» (ΟΔΥΘ ΑΕ) που προβλέπει το νομοσχέδιο: «η βιασύνη σας συνδέεται με την «σπουδή» αυτή η εταιρεία να εφαρμόσει την αντιεπιστημονική μελέτη της Ολλανδικής εταιρείας. Μία μελέτη που τέθηκε την ίδια περίοδο, ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο, σε δημόσια διαβούλευση σε «άπταιστα» Αγγλικά και όχι στην ελληνική γλώσσα. Γιατί άραγε; Γιατί θέλατε να συμμετέχουν οι πολίτες της Θεσσαλίας; Ούτε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που έχει εξαιρετικούς επιστήμονες εμπλέξατε φυσικά, ούτε το δημόσιο. Για εσάς δυστυχώς το δημόσιο είναι εμπόδιο, το περιβάλλον είναι εμπόδιο. Προφανώς στηρίζουμε το αίτημα απόσυρσης του νομοσχεδίου».

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=kMkl6-Ubg2U