Πέτη Πέρκα: «Το αδιέξοδο των πολιτικών της κυβέρνησης για το σιδηρόδρομο συνεχίζεται»

 

Το αδιέξοδο των πολιτικών του ΟΣΕ, που συνεχίζεται και μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, αναδεικνύουν με ερώτησή τους 5 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο., Πέτης Πέρκα.

Οι Βουλευτές αναφέρονται στο έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΟΣΕ, το οποίο θα υλοποιηθεί με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Τον Απρίλιο του 2022, όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το εν λόγω έργο, είχε κατατεθεί σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου με πρωτοβουλία της Π. Πέρκα, με την οποία διατυπώνονταν συγκεκριμένα ερωτήματα, διότι το έργο έμοιαζε να είναι εξαγγελίες ‘στον αέρα’, αφού ο ΟΣΕ τότε δεν είχε ιδέα για τι πράγμα πρόκειται. Μάλιστα θα προσλάμβανε – φυσικά με απευθείας ανάθεση – εξωτερικούς συμβούλους για να του υποδείξουν τι να προτείνει ως «ψηφιακό μετασχηματισμό».

Η ερώτηση αυτή δεν απαντήθηκε ποτέ, ο σύμβουλος έχει πλέον προσληφθεί και ο ΟΣΕ προχωρά το έργο, με τα ερωτήματα που είχαν διατυπωθεί τότε, να παραμένουν αναπάντητα. Ειδικότερα, φαίνεται ότι ο ΟΣΕ μέσω του συγκεκριμένου έργου αναλαμβάνει το κόστος και για αρμοδιότητες που ανήκουν στη Hellenic Train, όπως είναι το η παροχή wi-fi στις αμαξοστοιχίες και η δυνατότητα ψηφιακής έκδοσης εισιτηρίων στο δίκτυο.

Με βάση τα παραπάνω, οι Βουλευτές της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό διευκρινίσεις για το τι αφορά ακριβώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΣΕ, ποιο θα είναι το συνολικό κόστος, αν έχουν εκπονηθεί οι απαραίτητες μελέτες και αν τελικά ο Οργανισμός θα χρηματοδοτήσει επεμβάσεις που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Hellenic Train.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ερώτηση.