Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 3063/02.05.2024 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, δημοσιεύει φωτογραφία συνοδευόμενη με το παρακάτω κείμενο :

ΟΙ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΚΕΡΙΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ


Ο αείμνηστος Δημήτρης Τσούκας πλέκει πασχαλιάτικο καλαθάκι. 

Δίπλα δημιουργία του ιδίου, η γνωστή «νύφη» ή «νυφικό» – πασχαλινό κερί.

Στις παιδικές ψυχές, μερικές δεκαετίες πριν, η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, η Ανάσταση του Κυρίου μας, εκτός από την κατανυκτική Μεγάλη Εβδομάδα με τις Ακολουθίες των Παθών και την Νηστεία, ήταν άρρηκτα δεμένη και με παραδοσιακές «αγορές». 


Ήταν οι εποχές που τα αγαθά δεν αφθονούσαν και η καταναλωτική μανία δεν είχε κυριεύσει τους ανθρώπους. Η αγορά καινούργιων παπουτσιών ήταν προγραμματισμένη για το Πάσχα, με αρχή το Σάββατο του Λαζάρου και κορύφωση την Μεγάλη Πέμπτη, ώστε να φορεθούν την Μεγάλη Παρασκευή και την Κυριακή του Πάσχα.


Και ταυτόχρονα, η επιλογή του παιδικού κέρινου καλαθιού, με την υποδοχή του αυγού, για την νύχτα της Ανάστασης. Από τα κηροπωλεία του Πιτόσκα, του Δάφκου, του Γιαννόπουλου, του Τσούκα διάλεγαν τα παιδιά το παραδοσιακό καλαθάκι που ήταν ένα κομψοτέχνημα.


Η παραδοσιακή αυτή τέχνη της Φλώρινας διασώζεται από τον κηροπλάστη Αλέξανδρο Σωτηρόπουλο, που με επιδεξιότητα πλάθει και διαθέτει τα κέρινα δημιουργήματα στο κατάστημα του στην οδό Ταγματάρχου Ναούμ, (δίπλα από το ξενοδοχείο “Λύγκος”).