floriniotika.g : Κώστας Τρύφων


 Με συνέντευξη τύπου ο βουλευτής Φλώρινας ΝΔ Σταύρος Παπασωτηρίου έκανε απολογισμό για τον έναν χρόνο θητείας του στο βουλευτικό αξίωμα μιλώντας για τα όσα έγιναν ,όσα είναι σε εξέλιξη , και όσα έχουν σχεδιαστεί να γίνουν. 

Αμέσως μετά τον απολογισμό απάντησε και σε ερωτήσεις των τοπικών ΜΜΕ Φλώρινας και Αμυνταίου μεταξύ αυτών και σε ερώτηση από τα floriniotika.gr του Κώστα Τρύφων που έχει να κάνει με την σιδηροδρομική σύνδεση Φλώρινας -Έδεσσας -Θεσσαλονίκης με την απάντηση να είναι η εξής : ".....με τον σιδηρόδρομο υπάρχει ένα θέμα όσον αφορά τα τούνελ, με την ασύρματη διασύνδεση τους γιατί είχα μία επαφή με την ηγεσία του ΟΣΕ ,δυστυχώς επειδή την επίβλεψη του ΟΣΕ την έχει το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να κάνει διαγωνισμό να πάρει και αντίστοιχα στελέχη να μπορούν να υποστηρίξουν την ασύρματη διασύνδεση η οποία είναι σε εξέλιξη, οι γέφυρες είναι σε πολύ καλή κατάσταση δεν έχουν πρόβλημα μόλις ολοκληρωθεί και όλη αυτή η διαδικασία της ασύρματης διασύνδεσης ......(floriniotika.gr - ερώτηση για χρονικό ορίζοντα; ) περίπου το φθινόπωρο. " 

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη και τις ερωτήσεις και αμέσως μετά την απομαγνητοφώνηση της σε κείμενο. 


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΕ Μ.Μ.Ε ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (5/7/2024)

ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ

 

Απολογισμός 1 έτους κοινοβουλευτικής δουλειάς για τη Φλώρινα

Έχει ήδη κλείσει ένας χρόνος από την μεγάλη νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023. Όταν ο Ελληνικός λαός ανέθεσε ξανά στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας.

Είχαμε επίσης και τα αποτελέσματα των πρόσφατων Ευρωεκλογών, τα οποία μπορεί να μην άλλαξαν τις ισορροπίες μεταξύ των κομμάτων, όμως έβγαλαν αναμφισβήτητα πολιτικά συμπεράσματα. Το βασικότερο εξ αυτών είναι ότι οι πολίτες ζήτησαν από τη ΝΔ να προχωρήσει το έργο που εκείνοι της ανέθεσαν:

·         Πιο γρήγορα

·         Πιο αποτελεσματικά και κυρίως

·         Με περισσότερα μέτρα υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας,

την οποία άλλωστε εκπροσωπεί διαχρονικά η ΝΔ. Είμαστε το μεγάλο λαϊκό κόμμα της Ελλάδας, το οποίο παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να πω επίσης εισαγωγικά ότι δεν θα αναφερθώ στην πρόσφατη προσωπική μου δικαίωση από το Εκλογοδικείο. Πρόκειται για τη γνωστή ένσταση που κατατέθηκε -τελείως καταχρηστικά- και απορρίφθηκε καθ’ ολοκληρίαν από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Θέλω να μείνω στα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Στο μέλλον της Φλώρινας, της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου και των παιδιών μας. Αυτά είναι που οφείλουν να με απασχολούν ως Βουλευτή και για αυτά θα συνεχίσω να δουλεύω, προς όφελος όλων των πολιτών, είτε ψήφισαν ΝΔ είτε όχι.  

Το αντικείμενο λοιπόν της σημερινής παρουσίασης είναι οι πρωτοβουλίες που «έτρεξαν» για τη Φλώρινα κυρίως κατά το τελευταίο εξάμηνο, από τότε δηλαδή που είχαμε τη τελευταία συνέντευξη Τύπου.

Θέλω να παρουσιάσω κωδικοποιημένα τα βασικά σημεία προόδου ανά τομέα δραστηριότητας και τις αμέσως επόμενες πρωτοβουλίες μου για την προώθηση αντίστοιχων θεμάτων της Φλώρινας προκειμένου να «τρέξουν» τα πράγματα γρηγορότερα. Ξεκινώ με τα

Θέματα πρωτογενούς παραγωγής

Εδώ το μείζον είναι οι νέοι κίνδυνοι για τους αγρότες μας, τους οποίους γεννά η κλιματική κρίση. Σε συνεργασία με την νέα πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου και τον ΕΛΓΑ προωθούμε πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη των ζημιών όχι μόνο στην αγροτική παράγωγη αλλά και σε συνδεόμενες με αυτή δραστηριότητες, όπως έγινε πρόσφατα με τα φωτοβολταϊκά και τα θερμοκήπια. Στόχος είναι να συμπεριληφθούν όλοι οι ασφαλιστικοί κίνδυνοι στο νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ και να επιταχυνθεί η καταβολή των αποζημιώσεων.

Ένα άλλο θέμα είναι η αξιοποίηση των ΑΠΕ από τους αγρότες μας με την ενίσχυση των τοπικών υποσταθμών του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου το παραγόμενο ρεύμα να πηγαίνει στη κατανάλωση.

Έτσι η κυβέρνηση αυξάνει το ατομικό όριο σύνδεσης φωτοβολταϊκά των αγροτών με το δίκτυο, το οποίο πενταπλασιάζεται προκειμένου να τους δοθεί κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο. Επίσης προωθούμε επιδοτούμενα προγράμματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν οι αγρότες μας έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης αξιοποίηση όλων των δημιουργούμενων πλεονασμάτων  ΑΠΕ, σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η διοχέτευση της παραγόμενης ενέργειας στο δίκτυο σε πραγματικό χρόνο.

Ένα άλλο μέτρο ενίσχυσης των αγροτικών επιχειρήσεων με πάνω από 750.000 €  λήφθηκε με την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος «Leader» για το νομό Φλώρινας. Αφορά την συνολική χρηματοδότηση τοπικών σχεδίων ανάπτυξης της υπαίθρου μας, με πάνω από 2,2 εκατ. Ευρώ για έργα:

·         υποδομών τουρισμού

·         τουριστικών υπηρεσιών συνδεόμενων με τον αγροτουρισμό

·         ενίσχυσης μεταποίησης και της οικοτεχνίας και βεβαία

·         ανάπτυξης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, νέων και υφιστάμενων.

Θέματα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης

Είχαμε πρόσφατα την επίλυση με την υπογραφή από τον υπουργό Παιδείας Κ. Πιερρακάκη της σχετικής απόφασης, ενός χρονίζοντος θέματος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Αναφέρομαι στην απονομή του ενιαίου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού πλέον επιπέδου (Integrated Master) από το τμήμα Γεωπονίας του ΠΔΜ, γεγονός που αναβαθμίζει το επίπεδο των προσφερόμενων σπουδών από το πανεπιστήμιο μας.

Μια πολύ σημαντική τελευταία εξέλιξη είχαμε προχθές, στη συνάντηση μου με τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη. Συζητήσαμε την πρόταση μου για τη δημιουργία στη Φλώρινα ενός νέου Πανεπιστημιακού προγράμματος σπουδών Ειδικής Αγωγής, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να φοιτούν περί τους 100 φοιτητές κατ’έτος. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να καλύψει σε ένα βαθμό τις μεγάλες ανάγκες για εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό Ειδικής Αγωγής σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο αρμόδιος υπουργός άκουσε με ενδιαφέρον και θετικό πνεύμα την πρόταση αυτή και υποσχέθηκε να την μελετήσει προσεκτικά, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος υλοποίησής της. Άλλωστε, αρχές φθινοπώρου θα επισκεφθεί την πόλη μας και ο ίδιος ο Υπουργός όπου θα ανακοινώσει και τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

Θέματα δικαστηρίων του νομού

Πρόσφατα είχαμε θετικές εξελίξεις για τη Φλώρινα με την ψήφιση του νέου Δικαστικού Χάρτη. Έτσι στο νομό Φλώρινας διατηρούνται το Πρωτοδικείο Φλώρινας, ως έδρα πρωτοδικείου και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Φλώρινα. Στην δε περιφέρεια του Πρωτοδικείου Φλώρινας εμπίπτουν συνολικά οι Δήμοι Φλώρινας και Πρεσπών ενώ το Αμύνταιο ορίζεται ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Φλώρινας.

Πλέον στην κατά τόπο αρμοδιότητά του θα εμπίπτει ολόκληρος ο Δήμος Αμυνταίου, χωρίς τις ανορθολογικές εξαιρέσεις του παρελθόντος. Η ίδια τακτοποίηση επέρχεται και με τα δικαιοδοτικά όρια που αντιστοιχούν στο Δήμο Πρεσπών, έτσι ώστε να μην υπάρχει πια το παράδοξο πολλές τοπικές κοινότητες του νομού Φλώρινας να υπάγονται σε ό,τι αφορά τον 1ο βαθμό απονομής της δικαιοσύνης, σε άλλους γειτονικούς νομούς.

Με αυτό τον τρόπο λύνονται για τη Φλώρινα πολλά προβλήματα στο χώρο απονομής της Δικαιοσύνης. Πιο συγκεκριμένα:

    • Δεν θα ταλαιπωρείται πλέον ο πολίτης, που σήμερα για την χορήγηση ενός δικαστικού εγγράφου συχνά αναγκάζεται να πηγαίνει σε άλλο νομό.
    • Θα υπάρχει πλέον ασφάλεια δικαίου, καθώς η αρμοδιότητα των δικαστηρίων προσδιορίζεται με τρόπο απλό και λογικό, εφόσον διοικητικά, αστυνομικά και δικαστικά όρια ταυτίζονται. Έτσι π.χ. δεν θα απαιτείται η Αστυνομική Διεύθυνση Φλώρινας να εμπλέκεται με τρεις διαφορετικές Εισαγγελίες, και κυριως
    • Θα αποφευχθεί η άσκοπη ταλαιπωρία μαρτύρων, δικηγόρων και διαδίκων από την μετάβασή τους σε άλλες πόλεις με την συνακόλουθη σπατάλη χρόνου και χρημάτων αλλά και η επαναλαμβανόμενη ταλαιπωρία τους σε περιπτώσεις αναβολών. 

Θέματα υπηρεσιών Υγείας του νομού

Πρώτα από όλα να πούμε ότι ο υπουργός Υγείας και καταγόμενος από το Αμύνταιο Αδ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι το ΓΝ Φλώρινας δεν καταργείται, δεν συγχωνεύεται. Αντίθετα παραμένει ο κύριος φορέας δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας στο νομό μας και ενισχύεται όχι μόνο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και με προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού.

Το ίδιο ισχύει και για το ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου για το οποίο ο αρμόδιος υπουργός έχει δεσμευτεί ότι σε συνεργασία με την ΑΕΜΥ, θα αναβαθμιστεί, παρέχοντας και νέες υπηρεσίες.

Θέλω εδώ να υπογραμμίσω το γεγονός ότι και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Ν. Παπαευσταθίου έχει δεσμευτεί για την δημιουργία Τομέα του ΕΚΑΒ στο Αμύνταιο προκειμένου να βελτιωθεί ο χρόνος απόκρισης των ασθενοφόρων σε επείγοντα περιστατικά και να διευθετηθεί το θέμα των δευτερευουσών διακομιδών. Κι εδώ η νέα αυτή περιφερειακή υπηρεσία του ΕΚΑΒ θα ενισχυθεί με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Το ίδιο ισχύει και με τα ασθενοφόρα για τα οποία είχαμε πρόσφατα μια μικρή νίκη με τη παράδοση ενός ασθενοφόρου αντικατάστασης στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του Λευκώνα Πρεσπών

Άλλωστε, υπάρχει σε εξέλιξη κεντρικός διαγωνισμός για τη προμήθεια σύγχρονων ασθενοφόρων οπότε και από εκεί θα έχουμε νέα για τη Φλώρινα.

Πολιτική προστασία του νομού – αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές

Μένοντας σε ένα συναφές θέμα, υποστήριξα την πρόταση του Δήμου για την ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στο Αμύνταιο. Είναι ζήτημα προτεραιότητας το οποίο συζητήσαμε και στην πρόσφατη ημερίδα που διοργανώθηκε στις Πρέσπες για θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και στην οποία συμμετείχαν οι αρμόδιοι υφυπουργοί αλλά και πολλά υπηρεσιακά στελέχη και επιστήμονες του χώρου. Εκεί δόθηκε η έγκριση για την ενίσχυση του Δήμου Φλώρινας με 1,1 εκ. ευρώ, του Δήμου Αμυνταίου με 380χιλ. ευρώ και του Δήμου Πρεσπών με 400χιλ ευρώ.

Επίσης εγκρίθηκε πρόσφατα χρηματοδότηση ύψους 1,2 εκατ. Ευρώ από το ΥΠΕΣ για έργο που αφορά και τις Πρέσπες. Μιλώ για την επισκευή του οδικού δικτύου λόγω κατολισθήσεων που σημειώθηκαν πέρυσι σε 2 σημεία, λόγω των γνωστών έντονων βροχοπτώσεων. Είναι ένα έργο που προχωρά και όλοι θέλουμε να ολοκληρωθεί σύντομα από την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας.

Θέματα υποδομών και μεταφορών του νομού

Όπως γνωρίζετε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του ο Πρωθυπουργός μίλησε για το εμβληματικό έργο του Κάθετου οδικού άξονα Φλώρινας – Πτολεμαΐδας.

Θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη προκειμένου να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για ένα τόσο μεγάλο έργο, και είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα δοθούν οι αναγκαίες κατευθύνσεις στην Εγνατία Οδό Α.Ε που είναι υπεύθυνη για την ωρίμανση του έργου.

Σημαντική ήταν και η πρόσφατη απόφαση ένταξης στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του έργου κατασκευής οδού διασύνδεσης της νέας μεθοριακής διάβασης Λαιμού με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο στις Πρέσπες και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου των μεθοριακών σταθμών Νίκης και Κρυσταλλοπηγής. Το παραπάνω έργο συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ θα εκτελεστεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με στόχο τη σύνδεση ως το τέλος του 2025 της νέας μεθοριακής διάβασης με την Εθνική Οδό 15 στην είσοδο του οικισμού Λαιμού. Έτσι θα εξασφαλιστεί η γρηγορότερη πρόσβαση στα σύνορα αλλά και η αναβάθμιση όλων των μεθοριακών σταθμών της περιοχής.

Σε σχέση τώρα με το θέμα της καταργηθείσας σιδηροδρομικής γραμμής που διερχόταν από το κέντρο της πόλης του Αμυνταίου, συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης των απαιτούμενων ενεργειών για την παραχώρηση των εκτάσεων της καταργηθείσας γραμμής από την ΓΑΙΑΟΣΕ στο δήμο Αμυνταίου. Στόχος να προχωρήσει άμεσα η ανάπλαση της περιοχής και η αξιοποίηση των σήμερα δεσμευμένων από τον ΟΣΕ χώρων προς όφελος όλων των δημοτών.

ΔΥΠΑ και τοπικά προγράμματα απασχόλησης

Όπως γνωρίζετε έχουν δρομολογηθεί τοπικά προγράμματα προώθησης στην απασχόληση για ανέργους (Δράσεις Συμβουλευτικής, Κατάρτισης, Πρακτικής Άσκησης και Πιστοποίησης) που αφορούν την αναβάθμιση δεξιοτήτων και την επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της Φλώρινας (Π/Υ 3,7 εκατ. ευρώ).

Θέλω σήμερα να σας μιλήσω για μια καινούργια πρόταση που έχω προωθήσει μέσω της ΔΥΠΑ για την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ στη χρηματοδότηση προγραμμάτων απασχόλησης ανέργων κατά τη μεταλιγνιτική εποχή. Είναι εδώ προφανής η σημασία της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για την άμεση εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων απασχόλησης και στη Φλώρινα.

Τα καλά νέα είναι ότι σύντομα θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα από τη ΔΥΠΑ ένα νέο έργο, το «Προεργασία για 3.000 ανέργους ως 29 ετών» στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, συνολικού Π/Υ 46 εκατ. ευρώ. Εδώ βέβαια θα πρέπει να δώσουμε στο άμεσο μέλλον ακόμα μεγαλύτερη έμφαση σε νέα προγράμματα απασχόλησης, στοχευμένα στις γυναίκες και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Είναι αναμφισβήτητα θετικό ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί ή/και «τρέχουν» προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και επανακατάρτισης σε σύγχρονες δεξιότητες από τη ΔΥΠΑ και στη Δυτική Μακεδονία. Θα πρέπει όμως αυτά να συμπληρωθούν γρήγορα όπως ανέφερα από στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης  (δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ενίσχυσης αυτοαπασχολουμένων και στήριξης της επιχειρηματικότητας) προκειμένου να δούμε σύντομα, μόνιμα αποτελέσματα στη μείωση της τοπικής ανεργίας.

Κοινωνική κατοικία και θέματα τ. ΟΕΚ

Κλείνω με μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής για την οποία είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με την Ν. Κεραμέως και αφορά το θέμα των οικιστών του τ. ΟΕΚ που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Αγοράς Κατοικιών – Διαμερισμάτων (ΠΑΚΑΔΙ) στη πόλη της Φλώρινας. Το ένα σκέλος του έχει να κάνει με την βελτίωση των όρων αποπληρωμής εκ μέρους των δικαιούχων του ΠΑΚΑΔΙ του κόστους παραχώρησης των κατοικιών που έλαβαν στη Φλώρινα.

Το άλλο σκέλος αφορούσε την ανάγκη επίσπευσης των προβλεπόμενων διαδικασιών για την οριστική τακτοποίηση των τίτλων όσων δικαιούχων απέκτησαν κατοικία με παραχωρητήριο από τον τ. ΟΕΚ και έχουν ήδη εξοφλήσει το δάνειό τους.

Η Ν. Κεραμέως δεσμεύθηκε να προωθήσει το θέμα στη διοίκηση της ΔΥΠΑ, ως διάδοχου φορέα του τ. ΟΕΚ, προκειμένου να εξετάσει τα κοινωνικά αυτά ζητήματα.

Ολοκληρώνοντας τη παρουσίαση αυτή θέλω να κρατήσω τους 3 σημαντικότερους στόχους που νομίζω είναι κοινοί, προκειμένου να φέρουμε στο τόπο μας:

·         Οικονομική ανάπτυξη

·         Νέες θέσεις εργασίας και κυρίως να κρατήσουμε τους

·         Νέους και τις νέες της Φλώρινας στη πατρίδα τους.

Αυτούς τους στόχους έχουμε μπροστά μας και σε αυτή τη προσπάθεια είμαι στρατευμένος μαζί με όλους και όλες σας. Περιμένω την όποια τεκμηριωμένη κριτική που θα συνοδεύεται όμως από θετικές προτάσεις για το μέλλον της Φλώρινας, προκειμένου να δουλέψουμε όλοι μαζί, δημιουργώντας ένα καλύτερο, πιο φωτεινό μέλλον για τον τόπο μας.