Η εκκριτική ωτίτιδα είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις του μέσου αυτιού, ειδικά στα παιδιά. Αν και δεν συνοδεύεται από έντονο πόνο ή πυρετό, μπορεί να προκαλέσει μείωση της ακοής, καθυστέρηση στην ανάπτυξη της ομιλίας και προβλήματα στην καθημερινή επικοινωνία. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της εκκριτικής ωτίτιδας είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία του παιδιού σας.

Τι είναι η εκκριτική ωτίτιδα και πώς επηρεάζει την ακοή

Η εκκριτική ωτίτιδα χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση υγρού πίσω από το τύμπανο, χωρίς οξεία φλεγμονή. Προκύπτει συνήθως από δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας, μετά από ιογενείς λοιμώξεις, αλλεργίες ή λόγω ανατομικών παραγόντων.

Η κατάσταση αυτή δεν προκαλεί πάντα πόνο, αλλά το υγρό που παραμένει στο μέσο αυτί λειτουργεί σαν "φράγμα", επηρεάζοντας την αγωγή του ήχου. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ήπια ή μέτρια βαρηκοΐα, που συχνά περνά απαρατήρητη από τους γονείς.

Σωληνάκια στα αυτιά: Πότε είναι απαραίτητα στην εκκριτική ωτίτιδα

Όταν η εκκριτική ωτίτιδα επιμένει για περισσότερο από 2–3 μήνες, ή όταν διαπιστώνεται ότι έχει επηρεάσει σημαντικά την ακοή ή την ομιλία, τότε ο γιατρός ενδέχεται να προτείνει την τοποθέτηση σωληνακίων αερισμού (γνωστά και ως σωληνάκια στα αυτιά).

Τα σωληνάκια βοηθούν να απομακρυνθεί το υγρό από το μέσο αυτί και να αποκατασταθεί η πίεση και η ακοή. Η επέμβαση είναι σύντομη, γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία στα παιδιά, και το παιδί επιστρέφει στο σπίτι την ίδια ημέρα.

Τα σωληνάκια παραμένουν στο τύμπανο για 6 έως 12 μήνες, και είτε αποβάλλονται μόνα τους είτε αφαιρούνται από τον γιατρό χωρίς δυσκολία.

Εκκριτική ωτίτιδα και κόστος για σωληνάκια στα αυτιά


Το κόστος για την τοποθέτηση σωληνακίων στα αυτιά διαμορφώνεται ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως:

       το αν η επέμβαση γίνεται σε ιδιωτικό ιατρείο ή χειρουργική κλινική

       αν συνδυάζεται με άλλη παρέμβαση (π.χ. αδενοτομή ή αμυγδαλεκτομή)

       η ηλικία του παιδιού

       η διάρκεια νοσηλείας (αν απαιτηθεί)

Πότε πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια

Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας μιλάει πιο δυνατά, δεν ανταποκρίνεται στους ήχους, ή έχει καθυστέρηση στην ομιλία, είναι καλό να αξιολογηθεί από ειδικό ΩΡΛ ιατρό. Η εκκριτική ωτίτιδα μπορεί να μην είναι πάντα εμφανής, όμως οι συνέπειές της στην ανάπτυξη είναι ουσιαστικές.