Εφτά σύλλογοι διοργανώνουν κοινή εκδήλωση για την ανάδειξη της παραδοσιακής κουζίνας, των παραδοσιακών  γεύσεων, την επιστροφή στις ρίζες μας.   
Πρόκειται για τους πολιτιστικούς συλλόγους των «Θεσσαλών», «των Κρητών», των «Μικρασιατών», των «Μοναστηριωτών», του «Αμύντα» Σκοπιάς, της «Παράδοσης» Φλώρινας και της «Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας».
Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν στις 21.6.16 οι εκπρόσωποι των συλλόγων ο πρόεδρος της Ευξείνου  Λέσχης Φλώρινας που είχε και την πρωτοβουλία, είπε ότι τέτοια κοινή δράση συλλόγων γίνεται για πρώτη φορά στη Φλώρινα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουλίου 2016. Στις 18.30 θα μιλήσει για την παραδοσιακή κουζίνα και την ωφελιμότητα της, ο επίκουρος καθηγητής βιολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θωμάς Σαββίδης στην αίθουσα   «Θόδωρος Αγγελόπουλος». 
Στον προαύλιο χώρο της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας θα παρουσιαστεί από τους συλλόγους η τοπική τους κουζίνα καθώς και μουσική και χοροί.
Από τους εκπροσώπους των συλλόγων, επισημάνθηκε  και η κοινωνική διάσταση της εκδήλωσης και γι’ αυτό καλούν και παρακαλούν, όσοι θέλουν και μπορούν, να φέρουν μαζί τους είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, τα οποία θα δοθούν σε ανήμπορους συμπολίτες μας σε συνεργασία με την Μητρόπολη Φλώρινας.
Να σημειώσουμε ότι η εκδήλωση στηρίζεται  τόσο από την Αντιπεριφέρεια Φλώρινας όσο και από τον Δήμο Φλώρινας.

Ρεπορτάζ & βίντεο :parathrhthsflorina.blogspot.gr