Ερώτηση του βουλευτή Γ. ΑντωνιάδηΑρ. πρωτ. Ερώτησης: 2654-16/1/2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: Ένας μόνο υπάλληλος στελεχώνει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Φλώρινας

Κυρία υπουργέ,
Η οικονομική κρίση την οποία βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχει δυστυχώς αυξήσει την παραβατικότητα στο χώρο της εργασίας από εργοδότες που είτε προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να επιβιώσουν είτε εκμεταλλεύονται την κρίση για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Οι παρανομίες είναι πολλές. Αδήλωτοι εργαζόμενοι, ανεπίσημες πληρωμές, πλήρης απασχόληση η οποία δηλώνεται ως μερική ώστε να μην καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, δώρα κλπ. Τελευταίο περιστατικό που είδε πρόσφατα τα φώτα της δημοσιότητας, αποτελεί η απαίτηση εργοδότη για επιστροφή του δώρου Χριστουγέννων από τους εργαζόμενους.
Μοναδική σανίδα σωτηρίας των εργαζόμενων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, αποτελεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Στη Φλώρινα, μια περιοχή όπου δραστηριοποιούνται πολλές ιδιωτικές εταιρίες λόγω του λιγνίτη, των ορυχείων και των έργων που υλοποιούνται για λογαριασμό της ΔΕΗ, το ΣΕΠΕ στελεχώνεται από έναν μόνο υπάλληλο, ο οποίος εκ των πραγμάτων αδυνατεί να επιτελέσει ακόμα και στο ελάχιστο την αποστολή της Υπηρεσίας.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται η κα Υπουργός

Γνωρίζετε το πρόβλημα υποστελέχωσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Φλώρινας;
Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προχωρήσετε (προσλήψεις, αποσπάσεις προσωπικού κ.ά) και πότε, προκειμένου να ενισχυθεί το δυναμικό της εν λόγω Υπηρεσίας και να μπορεί να επιτελέσει το έργο της;

Ο Ερωτών Βουλευτής
 Γιάννης Αντωνιάδης