Σ. Μπίρος: «Το νομοσχέδιο για το ειδικό τιμολόγιο δείχνει τη συνέπεια λόγων και έργων της περιφερειακής αρχής.»
Κ. Γέρου: «Προσωπική δικαίωση για τον Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας η ψήφιση του νομοσχεδίου για το ειδικό τιμολόγιο.»

Συνέντευξη τύπου σχετικά με τις συναντήσεις που πραγματοποίησε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και τις πρόσφατες εξελίξεις σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας και την Π.Ε. Φλώρινας παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος, από κοινού με τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών κ. Κων/νου Γέρου, την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, στα γραφεία της Π.Ε. Φλώρινας.



Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μπίρος αναφέρθηκε στη ψήφιση του νομοσχεδίου για το ειδικό τιμολόγιο που αφορά τα νοικοκυριά της Δ. Μακεδονίας, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δείχνει τη συνέπεια λόγων και έργων από πλευράς περιφερειακής αρχής καθώς και την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλετε προκειμένου να δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες της Δ. Μακεδονίας.
Μία ακόμα σημαντική εξέλιξη αποτελεί η ίδρυση του νέου Φορέα Διαχείρισης για την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας με έδρα την Καστοριά, ο οποίος θα παρακολουθεί τις λίμνες της Βεγορίτιδας, της Χειμαδίτιδας, της Ζάζαρης και των Πετρών. Όπως ανέφερε ο κ. Μπίρος, θα υπάρχουν πλέον δύο Φορείς Διαχείρισης στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, ώστε να αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή.

Στα πλαίσια της προκήρυξης αντιπλημμυρικών έργων από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, ο κ. Μπίρος ανέφερε πως η Π.Ε. Φλώρινας υπέβαλλε πρόταση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της λίμνης Χειμαδίτιδας, η οποία έλαβε πολύ υψηλή βαθμολογία στη συγκριτική αξιολόγηση και έτσι το έργο αναμένεται να ενταχθεί κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την τηλεθέρμανση Μελίτης, ο κ. Μπίρος τόνισε πως το συγκεκριμένο έργο αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Μελίτης και η παρούσα περιφερειακή αρχή, από την ανάληψη των καθηκόντων της, πραγματοποίησε σχετικές συναντήσεις με την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης κ. Φωτονιάτα, τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης κ. Αλέξιο Χαρίτση και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων κ. Παναγιώτη Κορκολή, με στόχο, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να βρεθεί τρόπος για την υλοποίησή του. Αυτή τη στιγμή υπάρχει δέσμευση από την κ. Φωτονιάτα ότι το έργο μπορεί να ενταχθεί άμεσα, εφόσον υπάρχει ετοιμότητα από τον Δήμο Φλώρινας, με ειδική, φωτογραφική για την περίπτωση της Μελίτης, πρόσκληση. Κατά την εκτίμηση των υπηρεσιών το κόστος του έργου θα ανέλθει στα 9.5 με 10 εκ. ευρώ. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Ένα σημαντικό έργο που αφορά την Π.Ε. Φλώρινας παίρνει πλέον τον δρόμο του και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που υπήρξε συμμετοχή και συνεργασία όλων των φορέων της Π.Ε. Φλώρινας για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.”

Ως προς τον αγωγό TAP και την παροχή φυσικού αερίου στη Δ. Μακεδονία, ο κ. Μπίρος δήλωσε πως θα υπάρξει, σε συνεργασία με τους Δήμους, ολοκληρωμένος σχεδιασμός από πλευράς Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή του με βασικό άξονα την απεξάρτηση από άλλα καύσιμα, την εξοικονόμηση πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, συζητήθηκε το ζήτημα της ολοκλήρωσης του έργου της απομάστευσης της τηλεθέρμανσης από τον ΑΗΣ Μελίτης. Μετά και την εντολή του κ. Παναγιωτάκη, αναμένεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες από πλευράς ΔΕΗ και να γίνει επικαιροποίηση των απαιτούμενων μελετών ώστε να γίνει η ένταξη του έργου, ύψους περίπου 4.5 εκ. ευρώ κατά την τελευταία εκτίμηση.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης συναντήσεις με τον Γενικό Διευθυντή Συγκοινωνιακών Υποδομών του ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Διονύση Μακρή και τον Διευθυντή της υπηρεσίας που επόπτευε το φράγμα Τριανταφυλλιάς κ. Δημήτριο Παπαγιαννίδη όπου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή καθώς και η ένταξη του έργου του αρδευτικού του φράγματος Τριανταφυλλιάς. Από το Υπουργείο υπάρχει δέσμευση ότι η πρώτη φάση χρηματοδότησης του έργου βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα προς ένταξη.

Επιπλέον, η Π.Ε. Φλώρινας βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε. και τα αρμόδια Υπουργεία και παρακολουθεί στενά την πορεία των μελετών που απαιτούνται για τον κάθετο άξονα Φλώρινα – Πτολεμαΐδα.

Ως προς το ζήτημα του ρυμοτομικού του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας στη Φλώρινα, ο κ. Μπίρος ανέφερε πως προέκυψε πρόβλημα που αφορά στη δημοσίευση της απόφασης του Υπουργείου για απαλλαγή από την υποχρέωση εκπόνησης Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης. Η συγκεκριμένη απόφαση έπρεπε να λάβει δημοσιότητα το 2008 και αρμόδιος φορέας γι’ αυτό ήταν ο Δήμος Φλώρινας. Από τη διερεύνηση του θέματος προέκυψε ότι ουδέποτε έφτασε το έγγραφο στον Δήμο Φλώρινας λόγω λανθασμένων αναγραφών των παραληπτών. Πρόθεση της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας είναι να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη σε ανώτερο επίπεδο με στόχο την κάλυψη της συγκεκριμένης εκκρεμότητας με κάθε πρόσφορο μέσο, με επιχείρημα τους λανθασμένους παραλήπτες και σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τέλος, ως προς το έργο της ανακατασκευής του κτιρίου της Αγ. Όλγας που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, ο κ. Μπίρος ανέφερε πως το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η ολοκλήρωση και η παράδοσή του θα γίνει στο τέλος του 2019.

Ο κ. Γέρου από την πλευρά του εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τη ψήφιση του νομοσχεδίου για το ειδικό τιμολόγιο που αφορά τα νοικοκυριά της Δ. Μακεδονίας, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί προσωπική δικαίωση του Περιφερειάρχη κ. Θόδωρου Καρυπίδη. Θα ακολουθήσουν σχετικές ανακοινώσεις για το αντίστοιχο πρόγραμμα που θα αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Δ. Μακεδονίας. Αναφέρθηκε επίσης στις θετικές εξελίξεις που αφορούν το φυσικό αέριο στη Δ. Μακεδονία και τη δημιουργία του δεύτερου Φορέα Διαχείρισης με έδρα την Καστοριά, θέματα τα οποία προχωράνε προς την επιθυμητή κατεύθυνση.