Υπογράφηκε τη Μ. Δευτέρα 04 Απριλίου 2018, η απόφαση με την οποία εγκρίθηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Φλώρινας: «Φλώρινα – Βιώσιμη Πόλη, Πύλη Πολιτισμού», μαζί με τα υπόλοιπα σχέδια των Δήμων Γρεβενών, Εορδαίας, Καστοριάς και Κοζάνης. 

Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη, παρουσία του Προέδρου της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και Δημάρχου Φλώρινας, Γιάννη Βοσκόπουλου, Δημάρχων της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας 2, 3, 4, 6, 7 και 9, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας 8 και 10 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020.

Ο Δήμος Φλώρινας, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Περιφέρειας για την υποβολή προτάσεων, προέβη στην άμεση σύνταξη και κατάθεση του σχεδίου του, με σκοπό την εφαρμογή ολοκληρωμένων παρεμβάσεων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στον αστικό του ιστό. Η επιλεγείσα περιοχή της παρέμβασης, όπου επικεντρώνεται το Σχέδιο του Δήμου, περικλείει μια διευρυμένη έκταση περί του ιστορικού κέντρου της πόλης, που καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του ιστού της, αστικού, επιχειρηματικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως και δομών εξυπηρέτησης και ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης (γειτονιά της Πλατείας Ηρώων και γειτονιά του Κέντρου). Περιλαμβάνεται μια κύρια διεύρυνση στα δυτικά όρια της πόλης, παραποτάμια στον ποταμό Σακουλέβα και έως τη γέφυρα της Γεωργικής Σχολής. Περικλείεται από τις κύριες Οδούς: Κοντόπουλου, Τραπεζούντος, Ολυμπιάδος, Αρριανού, Λεωφ. Μακεδονομάχων, Κωνσταντίνου Καραμανλή, Ι. Άρτη, Εθνομάρτυρος Αιμιλιανού, Καυκάσου και Ιωαννίνων.

Το ΕΣΣΒΑΑ του Δήμου για την Φλώρινα επικεντρώνεται στην προσπάθεια αναζωογόνησης της πόλης οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και αισθητικά μέσω ενός ολοκληρωμένου πλαισίου δράσεων που στρατηγικά προβλέπονται στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό του Δήμου και προγραμματικά αξιοποιούν πολυτομεακά τις τρέχουσες χρηματοδοτικές δυνατότητες της περιόδου 2014-2020.

Μέσω της προτάσεως αυτής, που σκοπό έχει την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, της απασχόλησης και της καθημερινής ζωής των δημοτών με κοινωνικούς όρους, αλλά και της διατήρησης του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος με βάση την αειφόρο προσέγγιση της αναπτυξιακής διαδικασίας, ο Δήμος Φλώρινας κατέθεσε σειρά έργων, συνολικού προτεινόμενου προϋπολογισμού 8.660.000€.

Κατά την τελετή υπογραφής της αποφάσεως, ο κ. Δήμαρχος είπε:

«Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την περιοχή της Φλώρινας ήταν πολύ σημαντικό. Και δεν σας κρύβω την αγωνία μας για την έναρξη υλοποίησης του σχεδίου αυτού, γιατί εμείς ως μικροί Δήμοι δεν έχουμε άλλα έσοδα, πέραν της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ώστε να βελτιώσουμε το επίπεδο διαβίωσης των Δημοτών μας στις πόλεις μας και στα χωριά μας. Για αυτό τον λόγο, ασχολήθηκαν πολύ και τα στελέχη του Δήμου μας, τα οποία οφείλω να ευχαριστήσω, όπως οφείλω να ευχαριστήσω και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τα στελέχη της διαχειριστικής αρχής που ασχολήθηκαν με το σχέδιο αυτό. Με την έγκριση του σχεδίου, λοιπόν, σε ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης μας θα πραγματοποιήσουμε έργα που έχουν σχέση με την ανάπλαση κτιρίων, του ποταμού Σακουλέβα, με την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, με την αντικατάσταση και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων, και πολλών άλλων έργων.

Σας ευχαριστώ θερμά, για μια ακόμη φορά και ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Θεόδωρο Καρυπίδη, που κατάφερε και έφτασε το σχέδιο αυτό στο τέλος του, ώστε να ξεκινήσει και η υλοποίησή του, όπως και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σταύρο Γιαννακίδη για το ενδιαφέρον του για την πορεία του προγράμματος αυτού