Στο σημερινό φύλλο της "Φωνήε της Φλώρινης"που κυκλοφορεί με αριθμό φύλλου 2782 στην στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου φιλοξενεί μια ιστορική φωτογραφία οπού δείχνει μαθητές που μετείχαν στο κατηχητικό του χωριού Κρατερό που τότε είχε πολύ πληθυσμό και πολλούς μαθητές πράγμα που το επιβεβαιώνει η φωτογραφία. 

Διαβάζουμε παρακάτω το κείμενο που συνοδεύει την φωτογραφία : 

ΤΟ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΝ ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΚΡΑΤΕΡΟΥ (1968)

Σχεδόν ταυτόχρονα με τα σχολεία τελειώνουν και τα μαθήματα στα κατηχητικά σχολεία των μαθητών. Πριν μερικές δεκαετίες τα κατηχητικά σχολεία ήταν πολλά καθώς λειτουργούσαν και σε αρκετά χωριά που τότε έσφυζαν από ζωή. Σχεδόν σε κάθε χωριό λειτουργούσε δημοτικό σχολείο όπως αδιάψευστοι μάρτυρες είναι τα σχολικά κτίρια, εντυπωσιακά σε μερικά χωριά μας.

Η φωτογραφία στο σημερινό ΠΑΡΑΘΥΡΟ προέρχεται από το φύλλο 319 της ΦΩΝΗΣ στις 20 Ιουλίου 1968, πριν 50 χρόνια και αφορά το ακριτικό χωριό μας Κρατερό που σήμερα έχει πολύ λίγους κατοίκους ενώ, όπως μπορούμε να διακρίνουμε στην φωτογραφία, στο κατηχητικό τότε μετείχαν πάνω από 30 μαθητές.

Μάλιστα την φωτογραφία συνόδευε και το ακόλουθο κείμενο:

«Ο εφημέριος Κρατερού κ. Ευθύμιος Γκίκας, ο διευθυντής του σχολείου κ. Θεόδωρος Σιδηρόπουλος και η διδασκάλισσα κ. Σιδηροπούλου εν μέσω των μαθητών και μαθητριών του κατηχητικού σχολείου, φωτογραφούμενοι αναμνηστικώς έξωθι της Εκκλησίας, μετά την λήξιν των μαθημάτων».