Στην τελική φάση της προετοιμασίας για την αποστολή στην απαιτητική κορυφή Ama Dablam (6856μ) των Ιμαλαΐων βρίσκεται ο Θοδωρής Φάτσης. Η αποστολή ξεκινάει ήδη με έναν καλό οιωνό αφού μια από τις αφιερώσεις της ήταν η απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που ήταν υπό κράτηση στην Τουρκία από τον Μάρτιο. Μια μόνο μέρα μετά την πρώτη ανακοίνωση της αποστολής ήρθε το καλό νέο της απελευθέρωσης τους. Ευχή όλων είναι η καλή τύχη που είναι βασικός παράγοντας μαζί με την σκληρή προετοιμασία, να συνεχίσει να συνοδεύει τον Θοδωρή σε όλη την διάρκεια και αυτής της αποστολής η οποία είναι η δεύτερη του στα Ιμαλάια μετά την περσινή κατάκτηση της κορυφής Island Peak (6189μ).

Η δεύτερη αφιέρωση της αποστολής και ο συμβολισμός της δυσκολίας της είναι για τον αγώνα που δίνει ο ελληνικός λαός από τα βάθη των αιώνων με πείσμα και επιμονή ενάντια στις αντιξοότητες. Η Ama Dablam θεωρείται μια πολύ δύσκολη και αρκετά τεχνική κορυφή. Το μεγαλύτερο μέρος της πορείας απαιτεί αναρρίχηση σε πάγο και η πρόσβαση και μόνο στις τρεις ενδιάμεσες κατασκηνώσεις είναι από μόνη της δύσκολη υπόθεση.

Από όσο γνωρίζουμε, σε περίπτωση επιτυχούς κατάκτησης της θα είναι η πρώτη επιτυχημένη ελληνική αποστολή εκεί. Σε κάθε περίπτωση, αποστολές αυτού του μεγέθους απαιτούν ψύχραιμη αντιμετώπιση και ορθολογική εκτίμηση των καταστάσεων. Παράγοντες όπως ο καιρός, η ψυχολογία, η φυσική κατάσταση και άλλοι αστάθμητοι παράμετροι παίζουν σημαντικό ρόλο και πρέπει να υπάρχει συνεχής εκτίμηση τους. Ο Θοδωρής Φάτσης έχει αποδείξει ότι έχει την πείρα και την κατάρτιση που απαιτείται για την κορυφή αυτή. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και να κυματίσει την ελληνική σημαία διεθνών αποστολών του ΣΕΟΦ στο Ama Dablam αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Ήδη από τώρα όμως έχει προσθέσει στην ελληνική ορειβασία και ειδικότερα στην ορειβατική παράδοση της Φλώρινας ένα ακόμα λιθαράκι για την ακόμα μεγαλύτερη ανύψωση της.

Η αναχώρηση θα γίνει στις 8 Οκτωβρίου και θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση τόσο μέσω του www.seof.gr και του facebook του ΣΕΟΦ όσο και μέσω της εκδήλωσης (event) «Ama Dablam 2018, Fatsis Theodoros, GR, SEOF» που δημιουργήθηκε επίσης στο facebook.