κείμενο - ρεπορτάζΜπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης
                                 parathrhthsflorina.gr



Με ιδιαίτερη συγκίνηση και αγάπη οι κάτοικοι της Κέλλης γιόρτασαν τα 106α ελευθέρια του χωριού τους από τον τουρκικό ζυγό, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου.

Λιτές οι εκδηλώσεις της απελευθέρωσης αλλά πλούσιες σε αγάπη, συγκίνηση, υπερηφάνεια και ικανοποίηση, τις οποίες τίμησαν με την παρουσία τους οι Κελλιώτες.
Συγκινητική ήταν και η παρουσία των ενόπλων δυνάμεων με την παρουσία του συνόλου σχεδόν της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας μας με επικεφαλής τον αρχηγό του ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή.

Ο κ. Στεφανής με τη στάση του απέδειξε ότι ξέρει να τιμά και να σέβεται τους ξεχασμένους αγωνιστές της συνοριακής περιφέρειας, που στα δύσκολα χρόνια για τη ύπαρξη της χώρας μας κράτησαν όρθια την Ελλάδα και πως η παρουσία του τα τελευταία χρόνια στην Κέλλη κάθε άλλο παρά περιστασιακή και τυπική είναι. Τίμησε και τιμά ένα διαχρονικό σύμβολο αγώνα και αυτοθυσίας την Κέλλη, που «μέσω των άξιων ανθρώπων της, μέσω των οικογενειών της που ακμάζουν και των παιδιών της που θα συνεχίσουν και αύριο να τιμούν την πατρίδα παραμένει σύμβολο αποφασιστικότητας και συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πατρίδας» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε για το χωριό στην ομιλία της η Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κα Κόλλια.


Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, η Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αλκιβιάδης Στεφανής , ο Διοικητής του Γ Σώματος Στρατού Δημήτριος Μπίκος, ο βουλευτής της ΠΕ Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης, ο Δήμαρχος Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης και φυσικά το σύνολο σχεδόν των κατοίκων της Κέλλης.

Απουσίαζαν ο βουλευτής της ΠΕ Φλώρινας Κώστας Σέλτσας, ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Στέφανος Μπίρος.

Βέβαια τίποτα δεν είναι τυχαίο στην τοπική κοινότητα της Κέλλης.


Υπάρχει ένας δεκαετής περίπου αγώνας του προέδρου της Θανάση Τάσκα που κόντρα σε τοπικούς θεσμικούς φορείς οι οποίοι οχυρώνονταν πίσω από ΦΕΚ και προεδρικά διατάγματα για να ακυρώσουν τις προσπάθειες του να τιμηθεί ο αγώνας της Κέλλης κατά των Τούρκων κατακτητών και να εορτάζονται τα ελευθέρια του χωριού, αυτός έχοντας ως σύμμαχο και συμπαραστάτη του την αγάπη και την συμπαράταξη των συγχωριανών του είδε φέτος να δικαιώνεται ο αγώνας τους.

Είναι ένας αγώνας ανιδιοτελής, «ποτέ από το χρέος μη κινούντες», για την αναγνώριση της θυσίας των παππούδων και των πατεράδων τους προς την πατρίδα και τις ανθρώπινες αξίες.

Φέτος στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε κατά τη δοξολογία και ο Δήμαρχος Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης. Θα επαναλάβουμε ότι είναι καιρός η αντίθεση φορέων και κατοίκων της Κέλλης να λήξει και τυπικά. Οι Κελλιώτες θέλουν να τιμούν τα ελευθέρια τους κι αυτό είναι η μεγάλη πραγματικότητα. Όσο νωρίτερα την αποδεχτούν οι ιθύνοντες τόσο το καλύτερο για όλους. Γιατί οι κάτοικοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου έκανε φέτος το πρώτο βήμα με το να παραβρεθεί κατά τη δοξολογία στην εκκλησία. Ας προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγνώρισης και τυπικά από την πολιτεία και να αναλάβει από του χρόνου ο Δήμος τη διοργάνωση των εκδηλώσεων.

Τα ελευθέρια της Κέλλης θα γιορτάζονται γιατί το θέλουν οι Κελλιώτες. Η τιμή ανήκει στους κατοίκους της Κέλλης και η αξιοσύνη στον πρόεδρο της τον Θανάση Τάσκα.

Όλα αυτά τα χρόνια οι Κελλιώτες κάνουν το χρέος τους χωρίς τη συμπαράσταση των τοπικών πολιτικών αρχών και τα καταφέρνουν μια χαρά. Καλύτερα θα έλεγα από πολλούς άλλους. Όταν στη Φλώρινα σε εθνικές επετείους κατ’ επανάληψη δεν μπορούν να φέρουν ένα κυβερνητικό στέλεχος να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση, ως είθισται σε όλες τις πόλεις, ο κ. Τάσκας φέρνει στην Κέλλη την Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας!!!

Η ικανοποίηση της αναγνώρισης του αγώνα τους φαίνονταν στα πρόσωπα τους που λάμπανε από χαρά, ενθουσιασμό, αλλά και σεμνότητα, έτσι όπως ταιριάζει στους περήφανους μα και υψηλόφρονες ανθρώπους της Κέλλης που ξέρουν να αγωνίζονται για αξίες και ιδανικά. «Το μήνυμα της ημέρας είναι ένα , να διατηρήσουμε τη μνήμη των δικών μας ανθρώπων» τόνισε η ομιλήτρια για το ιστορικό της ημέρας εκπαιδευτικός κα Ρούντε Χρυσοβαλάντου.

Την δοξολογία στην εκκλησία του χωριού ακολούθησε η κατάθεση στεφανιών στην πλατεία στη μνημείο πεσόντων, συνεχίστηκε με χαιρετισμό της Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και με ομιλία για το ιστορικό της ημέρας από την εκπαιδευτικό κα Ρούντε Χρυσοβαλάντου.

Στη συνέχεια έγινε η παρέλαση τμημάτων του στρατού, των εθνοφυλάκων πολιτιστικών συλλόγων και παιδιών του δημοτικού σχολείου της Κέλλης.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με άσκηση των εθνοφυλάκων. 


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Στον χαιρετισμό της η κα Κόλια επεσήμανε « … Η Κέλλη τιμάται ως ένα από τα λαμπρά παραδείγματα των μεγάλων και ένδοξων αποτελεσμάτων που φέρνουν οι Έλληνες όταν έχουν ομόνοια και συσστράτευση σε ένα κοινό σκοπό.

Οι πατεράδες και οι παππούδες των ανθρώπων που περπάτησαν σ’ αυτόν τον τόπο μαζί με εκείνους που ήρθαν από την υπόλοιπη Ελλάδα βάφτισαν με το αίμα τους αυτόν τον τόπο για πάντα Ελληνικό.
Με την αποφασιστικότητα τους συνέβαλαν καθοριστικά στην απελευθέρωση της Φλώρινας.
Η Κέλλη μέσω των άξιων ανθρώπων της μέσω των οικογενειών της που ακμάζουν εδώ και των παιδιών της που θα συνεχίσουν και αύριο να τιμούν την πατρίδα παραμένει σύμβολο αποφασιστικότητας και συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πατρίδας…»

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Για το ιστορικό της απελευθέρωσης της Κέλλης μίλησε η εκπαιδευτικός Ρούντε Χρυσοβαλάντου η οποία τόνισε πως «…Την ημέρα αυτή στο βιβλίο της ιστορίας οι προγονοί μας όπως διαπιστώσατε από τα λεγόμενα μας παραπάνω έγραψαν μια σελίδα απίστευτου ηρωισμού και απαράμιλλης αυτοθυσίας, δεν υπολόγισαν την ζωή τους , τις οικογένειες τους παρά μόνο δόθηκαν στο μεγαλύτερο ιδανικό την ελευθερία . Το νόημα της λέξης ευγνωμοσύνη από μόνο του πιστεύω πως δεν φθάνει να καταδείξει το μέγεθος της προσφοράς των συγχωριανών μας στην Πατρίδα και τον τόπο τους. Τους οφείλουμε πολλά, τους μνημονεύουμε, τους θυμόμαστε και με την παρουσία μας εδώ τους αποδίδουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής….»
  
Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης