Στην Αδελαΐδα Αυστραλίας, Γυναίκα της χρονιάς για το 2019 ανακηρύχθηκε χθες το βράδυ η ομογενής συμπατριώτισσα μας ΦλωρινιώτισαΑλεξάνδρα Βακιτσίδου για την αναγνώριση των υπηρεσιών που προσέφερε και εξακολουθεί να προσφέρει στην ευρύτερη νοτιοαυστραλιανή κοινότητα.

Η απονομή έγινε χθες το βράδυ στην κεντρική αίθουσα της βιβλιοθήκης του Enfield στην περιοχή του Port Adelade. 


Ακούστε παρακάτω πως μετέδωσε την είδηση το ελληνοαυστραλιανό ραδιόφωνο SBS Greek :



Η 67χρονη «μητέρα» της παροικίας της Αδελαΐδας φέτος συμπληρώνει μισό αιώνα στην ξενιτιά. Το να βοηθάει και να προσφέρει τις υπηρεσίες της αφιλοκερδώς μέσα στην παροικία αλλά και την κοινωνία γενικότερα είναι δεύτερη φύση για την Ελληνίδα μετανάστρια Αλεξάνδρα Βακιτσίδου.

Σήμερα για παράδειγμα η κ. Αλεξάνδρα που έλκει την καταγωγή της από τις Πρέσπες της Φλώρινας, άνοιξε το σπίτι της σε μέλη της παροικίας και της αυστραλιανής πολιτειακής ηγεσίας για να γιορτάσουν όλοι μαζί ελληνικά αυτή την σημαντική ημέρα, κατά την διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν διάφορες δραστηριότητες για την συλλογή χρημάτων τα οποία θα διατεθούν στο αντικαρκινικό κέντρο του νοσοκομείου Queen Elizabeth Hospital που ασχολείται με την επιστημονική έρευνα για την αντιμετώπιση της επάρατης νόσου.

Τα τελευταία 30 περίπου χρόνια η κ. Αλεξάνδρα εργάζεται εθελοντικά σε τρία νοσοκομεία της Αδελαΐδας και μάλιστα έγινε η πρώτη γυναίκα Ελληνίδα «πρέσβειρα» του Queen Elizabeth Hospital μετά από απόφαση των υπευθύνων να της απονείμουν τιμητικό τίτλο για την προσφορά και το φιλανθρωπικό της έργο.

Η ενασχόληση με τα κοινά

Η κ. Βακιτσίδου ήταν η πρώτη Ελληνίδα δημοτική σύμβουλος της Νότιας Αυστραλίας το 1992 ενώ το 1996 το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Νότια Αυστραλία την τίμησε για την προσφορά της στην διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής παράδοσης.

Το 1998 ο κυβερνήτης της Νότιας Αυστραλίας απένειμε στη δυναμική Αλεξάνδρα τιμητική διάκριση για την εθελοντική προσφορά της στην παιδεία και τον πολιτισμό ενώ η εθελοντική συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 αποτελεί για την ίδια ακόμα έναν σημαντικό σταθμό στην ζωή της αφού συνοδεύτηκε από βράβευση της ιδίας ως «Καλύτερη Εθελόντρια των Ολυμπιακών

sbs.com.au