Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2019

on

*Δημοσιεύθηκε στη makthes.gr στις 20 Ιανουαρίου 2019

γράφει ο Παντελής Σαββίδης

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, διότι περί αυτής πρόκειται, έστω και αν αποχώρησε ο Καμμένος, υπερέβη τα εσκαμμένα όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1991 έως σήμερα και προχώρησε σε μία οδυνηρή Συμφωνία με τα Σκόπια, η οποία έχει τεθεί, ήδη, σε εφαρμογή.

Ποια ήταν τα εσκαμμένα;

Σύνθετη ονομασία από την οποία θα παράγονταν η εθνότητα, η ιθαγένεια, η γλώσσα. Και αν δεν παράγονταν από την ονομασία του κράτους, θα αποδίδονταν είτε με όρους όπως Macedonci (για την εθνότητα) και Makedonsko (για τη γλώσσα), σύμφωνα με τη γνωστή πρόταση Κωφού, είτε με τρόπο που δεν θα δημιουργούσε προβλήματα σαν κι αυτά που η Ελλάδα θα συναντήσει μπροστά της από την αφελή προσέγγιση του ζητήματος.

Αντ’ αυτών, η κυβέρνηση πήρε σύνθετη ονομασία erga omnes και έδωσε όλα τα άλλα. Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να έχει αναγνωρίσει έναν λαό, πέραν του ελληνικού, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως μακεδονική εθνότητα. Διότι η αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής ταυτότητας (που αναφέρονται ρητά στη Συμφωνία) είναι τα δύο βασικά προαπαιτούμενα που συγκροτούν την έννοια της εθνότητας.

Το γεγονός δεν είναι, απλώς, προβληματικό αλλά άκρως επικίνδυνο. Θα παράγει αποτελέσματα, τα οποία η χώρα θα συναντήσει στο άμεσο μέλλον. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Οι βίοι των εθνών είναι μακρύτεροι από τους βίους κυβερνήσεων που με ελαφρά τη καρδία προσέρχονται σε συνομιλίες, για να ρυθμίσουν καθοριστικής σημασίας ζητήματα για τις σχέσεις τους.

Μια τέτοια συμφωνία η κυβέρνηση τη χαρακτήρισε θετική και η εθνική αντιπροσωπεία την επικύρωσε, αφού προηγουμένως, διά της μεθόδου της αποστασίας, παρείχε ψήφο εμπιστοσύνης σε έναν κυβερνητικό σχηματισμό, που φαίνεται να αμφισβητείται από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Αναρωτιέται κανείς αν οι βουλευτές είχαν επίγνωση των συνεπειών της ψήφου τους. 

Το πιθανότερο είναι οι περισσότεροι να μην έχουν διαβάσει καν τη συμφωνία και να ενημερώθηκαν από άρθρα προσκείμενων στις αντιλήψεις τους δημοσιογράφων. Η κυβέρνηση επέβαλε μια Συμφωνία, με την οποία διαφωνεί το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού.

Τι γίνεται από δω και πέρα; Στον άμεσο μέλλον η Συμφωνία δεν θα αμφισβητηθεί και θα δοκιμασθεί στο χρόνο αν θα αντέξει. Στο εσωτερικό θα υπάρξουν αναμφίβολα δυσκολίες και δεν αποκλείεται να τεθεί, από ορισμένους καιροσκόπους, ακόμη και μειονοτικό θέμα. Μια Ελλάδα με τα σημερινά χαρακτηριστικά θα φανεί αδύναμη να αντιμετωπίσει την όποια ρευστότητα δημιουργηθεί. 

Δυνάμεις που καιροφυλακτούν θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν αυτήν την αδυναμία. Στο εξωτερικό, έπειτα από μια πρώτη προσαρμογή, εκείνο που θα επικρατήσει για τη γειτονική χώρα θα είναι το Μακεδονία.

Τα Σκόπια θα γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ και κάποια στιγμή, όχι πολύ μακρινή, θα πάρουν και ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την είσοδό τους στην Ε.Ε. Η ημερομηνία θα δοθεί, παράλληλα, με την Αλβανία.

Είναι αμφίβολο αν η Αθήνα θα μπορέσει να ικανοποιήσει ζητήματα που την ενδιαφέρουν, όπως το μειονοτικό στην Αλβανία. Το πιθανότερο θα είναι να συναινέσει, με την υπόσχεση, από τις Βρυξέλλες, ότι τα ζητήματα που την ενδιαφέρουν θα τεθούν κατά τη συζήτηση των σχετικών κεφαλαίων.

Τα περί γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας μετά τη Συμφωνία θα αποδειχθούν φρούδες ελπίδες. Η Ελλάδα είναι ένα συγκεντρωτικό κράτος και θα παραμείνει τέτοιο. Δεν υπάρχουν δυνάμεις που να μπορούν να αμφισβητήσουν αυτήν την επιλογή.

Η πάση θυσία επίτευξη Συμφωνίας με τα Σκόπια αποδόθηκε, ως πρόθεση, στους Αμερικανούς αλλά, δεν είναι σίγουρο αν η Ουάσιγκτον έχει κάποιο ενδιαφέρον (και ποιο;) από τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ σκέφτεται, ακόμη, και την έξοδο από το ΝΑΤΟ.

Οι διεργασίες είναι ραγδαίες και δεν αποκλείεται, αντιθέτως μάλιστα, να δούμε τη Γερμανία να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια. Οι προεργασίες έχουν, ήδη, γίνει. Ενδεχομένως να χρειαστεί και την ενεργοποίηση της Ελλάδας, αλλά είναι πολύ αμφίβολο αν η Αθήνα μπορεί να ανταποκριθεί με το πολιτικό προσωπικό και το λοιπό δυναμικό που διαθέτει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20 Ιανουαρίου 2019
πηγή : makthes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολίασε και εσύ για το θέμα αυτό ......!!!!!!!!

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.