Αίτημα συνάντησης - παράτασης συμβάσεων εργαζομένων 
στο πρόγραμμα Δασοπροστασίας

Της Πρωτοβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης, πανελλαδικής εκπροσώπησης, με την επωνυμία «Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων – Η ΕΝΩΣΗ», που εδρεύει στην Πάτρα, επί της οδού Κολοκοτρώνη 20 (4ος όροφος) και εκπροσωπείται νόμιμα στην παρούσα.

Προς: 1. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη
          2. Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σ. Φάμελλο

Κύριοι Υπουργοί,

Ο Σύλλογός μας συνιστά αναγνωρισμένη πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, είναι πανελλαδικής εκπροσώπησης και αριθμεί πάνω από 3.500 εργαζόμενους μέλη, σε 23 Παραρτήματα σε όλη τη χώρα. Με την παρούσα σας ενημερώνουμε ότι ένας σημαντικός αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται στον τομέα της Δασοπροστασίας σε όλη τη χώρα εκπροσωπείται από το Σύλλογό μας και ως εκ τούτου έχουμε έννομο συμφέρον να προωθήσουμε προς το Υπουργείο σας δίκαια αιτήματά τους, τα οποία αναζητούν άμεσης ικανοποίησης.

Το Υπουργείο σας, προσέλαβε το περασμένο καλοκαίρι 5.066 εργαζόμενους για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών πρόληψης και για αποφυγής καταστροφών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της Χώρας με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, ενώ και η απόκτηση βασικών δεξιοτήτων των προσλαμβανομένων, με ειδικά σεμινάρια που πραγματοποιούνται ανά δασική Αρχή, είναι μέσα στις προτεραιότητες του προγράμματος. Και ενώ το πρόγραμμα ως «σύλληψη» συνιστά κάτι το πρωτοποριακό - πλην όμως αυτονόητο για χώρα με τεράστιο φόρο αίματος και καταστροφών κάθε χρόνο από πυρκαγιές - είναι καταδικασμένο από την αρχή να μην επιτελέσει τον σκοπό που δημιουργήθηκε, λόγω χρονικών και τεχνικών αστοχιών στο σχεδιασμό και την υλοποίησή του.

Καταρχήν με τις συμβάσεις να είναι 8μηνες, έχουμε λήξη θητείας έως και τον Φεβρουάριο - Μάρτιο του 2019. Δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας των συμβάσεων είναι σε χειμερινή περίοδο και όχι πριν και κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Επιπλέον ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν έτοιμος να παράσχει άμεσα τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, μηχανήματα περισυλλογής, ειδικά εργαλεία, τεχνολογία, κ.λ.π, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι πρώτοι μήνες των συμβάσεων του προσωπικού. Αποτέλεσμα της έλλειψης ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού είναι οι συνάδελφοί μας να έχουν ωφέλιμο χρόνο λειτουργίας μόλις μερικών εβδομάδων τη θερινή περίοδο.

Στο ως άνω πρόγραμμα απασχολούνται Φύλακες, Διοικητικό Προσωπικό, Δασολόγοι, Δασοπόνοι, Ειδικοί Δασικής Προστασίας Εργάτες/τριες Οδηγοί, Χειριστές Μηχανημάτων, οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν στην Πυροπροστασία και δυστυχώς δεν τους δόθηκε μια τέτοια δυνατότητα. Κι όμως η πρόληψη σώζει ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και περιβάλλον, αποτρέπει την ερημοποίηση περιοχών, συμβάλει στη μη διάβρωση του εδάφους και την θωράκιση από πλημμύρες, ενώ συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

Για το λόγο αυτό ζητάμε:
  • 1. Παράταση του Προγράμματος για 12 ακόμα μήνες,
  • 2. Μετατροπή του Προγράμματος σε πενταετής υποχρέωσης, με ταυτόχρονη δημιουργία Δασικού Σώματος Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών και Αντιπυρικής Προστασίας.
  • 3. Άμεση Συνάντηση με το Σύλλογό μας και τους επικεφαλής των Σωματειακών Επιτροπών Εργαζομένων στα Προγράμματα Δασοπροστασίας, οι οποίες ήδη έχουν συσταθεί στο καταστατικό πλαίσιο του Συλλόγου μας σε όλη τη χώρα.