γράφει ο Μιχάλης Ε. Χάτζιος

Πόσα πρατήρια καυσίμων υπάρχουν σε όλη τη Φλώρινα; 

Πόσα λίτρα πετρελαίου θέρμανσης διανέμουν σε όλη τη διάρκεια της περιόδου διανομής;

Ποιο είναι το ύψος του φόρου που εισρέει στα ταμεία του κράτους από την πώληση του πετρελαίου θέρμανσης που καταναλώνεται στην Φλώρινα;

Οι απαντήσεις σε αυτά τα απλά ερωτήματα που είναι τόσο εύκολο να δοθούν με ακρίβεια, μπορούν να αποτελέσουν τα δεδομένα μιας απλής μελέτης. Μιας μελέτης που θα πρέπει να συμπεριλάβει οπωσδήποτε και τα ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία για την ρύπανση που προκαλείται από την καύση διάφορων άλλων «φθηνών» καυσίμων αμφιβόλου ποιότητας, λόγω της πολύ υψηλής τιμής του πετρελαίου. Το σύνολο αυτών των στοιχείων θα μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό υπόβαθρο επιχειρημάτων, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί μια αξιόπιστη πρόταση με την οποία οι τοπικοί φορείς θα διεκδικήσουν για τη Φλώρινα αυτό που δικαιωματικά της ανήκει: Φθηνό, αφορολόγητο πετρέλαιο!

Το ερώτημα προς τους αρμόδιους θα είναι σαφές και αμείλικτο: «Ποιο δυσθεώρητο ποσό είναι αυτό επιτέλους που μπαίνει στο ίδιο καντάρι με το ύψιστο αγαθό της ΥΓΕΙΑΣ και της ΕΠΙΒΊΩΣΗΣ των κατοίκων μιας ολόκληρης περιοχής;»

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα είναι τέτοια που θα εκπλήξουν και σίγουρα θα υποστηρίζουν το δίκαιο αίτημα μας, αφού οι οικονομικές επιπτώσεις στα κρατικά ταμεία θα είναι σχεδόν ανώδυνες. Τα δε στοιχεία για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε μάλλον θα συνταράξουν τους αναγνώστες.

Ίσως ακούγεται υπέρμετρα τοπικιστικό να διεκδικήσουμε σαν Περιφερειακή Ενότητα την αποκλειστικότητα μιας τέτοιας ευνοϊκής μεταχείρισης. Ίσως ναι. Όμως είναι δεδομένο ότι πραγματικά βαρύ χειμώνα που επιτάσσει τη λήψη έκτακτων μέτρων, έχει ΜΟΝΟ η Φλώρινα! Γιατί μόνο στη Φλώρινα θα δεις το ασύλληπτο -30! Γιατί μόνο στη Φλώρινα ο κόσμος βρίσκεται χρόνια τώρα σε μόνιμο οικονομικό αδιέξοδο κυρίως λόγω της δυσθεώρητης δαπάνης για τα καύσιμα και πνίγεται τον χειμώνα από τα δηλητηριώδη καυσαέρια των καμινάδων που ξερνάνε… «θάνατο»!

Όποιος αμφισβητεί αυτήν την πραγματικότητα δεν έχει παρά να ανατρέξει στα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία και στις μετρήσεις ρύπων για να το διαπιστώσει. Και βέβαια η Φλώρινα δεν μπορεί να συγκριθεί με το «κάθε Νευροκόπι» ή άλλες κωμοπόλεις και χωριά της Β. Ελλάδας, αφού στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για σχεδόν μια ολόκληρη Περιφερειακή Ενότητα και στη δεύτερη για κάποιες περιοχές που πράγματι έχουν παρόμοιες καιρικές συνθήκες όμως αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις με πολύ λιγότερο πληθυσμό. Ακόμα και αυτή την έντονη κακοκαιρία που από προχθές πλήττει όλη τη χώρα, σε λίγες ημέρες ΜΟΝΟ η Φλώρινα με τις πολικές της θερμοκρασίες της θα τη θυμίζει.

Είναι επιτέλους καιρός να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση αυτού του δίκαιου αιτήματος, στηριζόμενοι σε συγκεκριμένα στοιχεία και να ζητήσουμε ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ για τη Φλώρινα!

Έτσι μόνο η ανοιχτή πληγή από όπου αιμορραγεί οικονομικά το κάθε νοικοκυριό της Φλώρινας, θα επουλωθεί. Έτσι μόνο θα ανακτήσουμε τον «καθαρό αέρα» που είχαμε και χάσαμε!

Αν το πρόβλημα της φθηνής θέρμανσης βρει τη λύση του, ο τόπος θα επιβιώσει. Αν όχι, ο τόπος θα «τ ε λ ε ι ώ σ ε ι»!

ΥΓ. Νομίζω πως δεν πρέπει να συνδέουμε το «έργο Βαβέλ» της Τηλεθέρμανσης Φλώρινας με την συγκεκριμένη πρόταση για φθηνό πετρέλαιο. Μακάρι η Τηλεθέρμανση να λειτουργήσει και όταν αυτό γίνει τότε μπορούμε να «προβληματιστούμε» τι θα κάνουμε το φθηνό πετρέλαιο!

Μιχάλης Ε. Χάτζιος
Εκπαιδευτικός, 
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας